Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mysz, a to musi być z masą cukrową? Wydaje mi się, że łatwiej będzie z masą śmietanową, tu jest sporo wystających elementów, a śmietanową wystarczy rozsmarować i wypukłym wierzchem łyżki 'postemplować', żeby nadać fakturę futerka.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
BeataSz - jestem pod wrażeniem, imponujący tort
icon_smile.gif

Zresztą wszystkie Wasze torty są rewelacyjne. Podziwiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Kot nie taki straszny. Moja podpowiedź poniżej, a w całości na wątku kremowym, chociaż możesz obłożysz masą.
Beato, łącze się ze wszystkimi OCHAMI i ACHAMI
anbetung.gif

Załączniki

• 20151009_181802.jpg
    20151009_181802.jpg
    70.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
BeataSz @ 16 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1595848 Pokaż załącznik 93805
Co prawda nie gustuję w tortach z masą cukrową, ale podziwiam dokładność odwzorowania warzyw. Podobają mi się zwłaszcza kapusty - wyglądają jak malowane. Nie rozpoznałam tylko tego płożącego warzywa z pierwszego zdjęcia, na pierwszy rzut oka, sądząc po liściach, dyniowatego. Co to jest, jakiś melon? Bo raczej nie bakłażan, bo one rosną na krzaczkach jak papryka, przynajmniej moje działkowe tak rosły...
gruebel_2.gif

Generalnie - gratuluję pomysłu i talentu.
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Joanna @ 17 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596024Co prawda nie gustuję w tortach z masą cukrową, ale podziwiam dokładność odwzorowania warzyw. Podobają mi się zwłaszcza kapusty - wyglądają jak malowane. Nie rozpoznałam tylko tego płożącego warzywa z pierwszego zdjęcia, na pierwszy rzut oka, sądząc po liściach, dyniowatego. Co to jest, jakiś melon? Bo raczej nie bakłażan, bo one rosną na krzaczkach jak papryka, przynajmniej moje działkowe tak rosły..
gruebel_2.gif

Generalnie - gratuluję pomysłu i talentu.
icon_smile.gif
icon_biggrin.gif

No to zdałaś egzamin perfekcyjnie!
Bakłażan, tak jak mówisz, inne krzaczki ma, jak to psiankowate
icon_wink.gif
ale tam w pierwotnej wersji miały być ogórki, tylko pomyślałam, że będzie zbyt zielono i zdecydowałam się poukładać bakłażany licząc, że nikt się nie pozna
icon_wink.gif
I powiem Ci, że całą imprezę drżałam, że ktoś mi to wytknie, ale wszyscy byli zbyt zafascynowani ogólnym widokiem, żeby zwracać uwagę na takie szczegóły, albo może już nie pamiętali, bo przecież minęło 25 lat i mało kto pracuje w zawodzie...
icon_frown.gif

Tak więc to owoce bakłażana w pędach dyniowatych
icon_biggrin.gif

Miło mi, że podoba się Wam to moje dzieło, dzięki
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
doris71 @ 17 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596027Beato piekny warzywniak
anbetung.gif
.
anbetung.gif

Ale to nie tylko warzywniak
icon_wink.gif

Starałam się, żeby każdy znalazł w torcie coś ze swojej specjalizacji, było więc:
Warzywnictwo,
Rośliny ozdobne,
Szkółkarstwo,
Sadownictwo ( to skrzynia z jabłkami i gruszkami)
Nawożenie i Ochrona roślin (że niby jakieś środki w konewce są
icon_wink.gif
)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Joanna @ 17 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596033
rofl.gif
rofl.gif

Dobrze, że na imprezie nikt nie był tak dociekliwy jak ja.
icon_lol.gif
właściwie, to na taką okoliczniść miałam przygotowany scenariusz, powiedziałabym wówczas, że to była zagadka do rozwiązania i osoba, która zwróciłaby na to uwagę dostałaby nagrodę- dodatkowy kawałek tortu
rofl.gif

Kurcze, ale mogłam od razu taką zagadkę zadać, byłoby fajniej niż podawanie nazw łacińskch...
dump.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
BeataSz @ 17 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596034właściwie, to na taką okoliczniść miałam przygotowany scenariusz, powiedziałabym wówczas, że to była zagadka do rozwiązania i osoba, która zwróciłaby na to uwagę dostałaby nagrodę- dodatkowy kawałek tortu
rofl.gif
Dobre!
rofl.gif

Ale nie dziwię, się, że nie zauważyli. Podejrzewam, że po pierwsze w tamtych czasach mało kto widział na oczy bakłażana, a po drugie - było tyle wspaniałości do oglądania, że kto by tam patrzył na takie szczegóły.
icon_smile.gif

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
dziunia @ 16 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1595912Mysz, ale tu nie trzeba znać języka, wszystko widać: https://www.flickr.com/photos/stupidtabby/6123916027/ Pieczesz dwa biszkopty, docinasz wg schematu, robisz masę, przekładasz tort, bitą śmietaną z zewnątrz smarujesz, oczy robisz z biszkoptów, szczegóły z roztopionej czekolady, lub pisak Oetkera kup lukrowy i to wszystko. Możesz też najpierw przełożyć biszkopty masą, schłodzić je przez noc z lodówce i wtedy przyciąć, ten sposób jest nawet lepszy, bo będzie równiej, tylko trzeba zaplanować wcześniej, bo nieschłodzony tort nie będzie się dobrze przycinał.

EDIT: masę możesz zrobić jak Beata wyżej napisała, tu masz proporcje, tylko truskawki zastąp zmiksowanymi wiśniami: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513 Tylko wtedy już musisz najpierw przełożyć te biszkopty, schłodzić przez noc i dopiero docinać.
Jak go zrobię z dwóch 6-jajecznych biszkoptów pieczonych w tortownicy 28 cm (jak w podlinkowanym przepisie na tort truskawkowy) to wyjdzie ogromny.
A mi taki ogromny zupełnie nie jest potrzebny.
Mam blaszkę 23 chyba cm. Z jakich proporcji zrobić biszkopty?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jak masz jeszcze produkty, to następny upiecz dokładnie wg tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Poza tym może ten już upieczony jest dobry, dodałaś proszek, nie do końca jest tu potrzebny, bo wtedy zazwyczaj biszkopt właśnie opada, przez proszek rośnie szybko, a potem po wyjęciu z piekarnika opada. Może ma po prostu wyższe boki, wystarczy je okroić i wykorzystać resztę na tort. No i kroimy biszkopt na następny dzień, na świeżo nie radzę raczej.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,803
4,860
113
Jak musisz na szybko, to kup ranty biszkoptowe w sklepie. Są trochę za słodkie, ale poza tym OK.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jeśli nie mają zakalca, to się powinny nadawać. Biszkopt jest właśnie jak gąbka, jeśli ma taką strukturę, to jest ok.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy