Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
zobaczymy, co na to powie, bo jutro rano musi zabrać je ze sobą
cluebat.gif
 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Jak zwykle piękności!!!!

miglietta- niektórym chorowanie widać służy
rofl.gif


devillwoman taki hurt a tak fantastycznie, ten fioletowy po prostu rewelacja, gratuluję.

Mam jeszcze pytanie, w innym temacie czytałam o kremie kokosowym z białej czekolady i kremówki.
Bardzo mi się przepis spodobał i chciałabym wypróbować, czy możesz w przybliżeniu podać ile go wychodzi?
Upss, jednak jeszcze jedno pytanko, planowany tort ma być piętrowy, czy jak przełożę go tym kremem muszę dawać jakieś "wsporniki".
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
miglietta faktycznie służy Ci "ukradkowe" tworzenie
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

piękne torty!

fantastycznie - ja dziś robiłam taki krem (tak na próbę, dla domowników do sprawdzenia)
ale robiłam ten z pokruszonymi waflami i kokosem - na mascarpone, tu jest: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24810 - w smaku dobry, ale jak dla mnie zbyt "treściwy" (brakuje mi odpowiedniego słowa...)
następne podejście będzie do tego drugiego, co jest tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t=0&start=0
ja szukam takiego, co będzie kokosowy, ale jednocześnie żeby był aksamitnie delikatny...
jak już będziesz po próbach, to daj znać co i jak... dobrze?
daumen.gif


i żeby nie było, że połowa wypowiedzi lekko nie na temat ;)
fotka mojego "jajuszka"
icon_smile.gif
trochę już nie na czasie, ale jest takie kolorowe - i nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda niezbyt kolorowa, więc...

24042011158.jpg
 

Załączniki

  • 24042011158.jpg
    24042011158.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
malena h @ 21 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1184552fotka mojego "jajuszka"
icon_smile.gif
trochę już nie na czasie, ale jest takie kolorowe - i nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda niezbyt kolorowa, więc...
ale ładne jajco
icon_smile.gif

ja dzisiaj robilam kwiatki na drucikach do torta na sobotę, ciekawe czy mi nie oklapną bo drucik cienki a kwiatki ciężkie :/ zobaczymy jak wyschnie
 

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
fantastycznie @ 21 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1184520Jak zwykle piękności!!!!

miglietta- niektórym chorowanie widać służy
rofl.gif


devillwoman taki hurt a tak fantastycznie, ten fioletowy po prostu rewelacja, gratuluję.

Mam jeszcze pytanie, w innym temacie czytałam o kremie kokosowym z białej czekolady i kremówki.
Bardzo mi się przepis spodobał i chciałabym wypróbować, czy możesz w przybliżeniu podać ile go wychodzi?
Upss, jednak jeszcze jedno pytanko, planowany tort ma być piętrowy, czy jak przełożę go tym kremem muszę dawać jakieś "wsporniki".
Z góry dziękuję za odpowiedź.
No więc ja robie go z czekolady 100gr, 600 ml śmietany, dwie śnieżki (bite śmietany) i szklanka wiórków kokosowych. Jest rewelacyjny, świetnie się trzyma i do niewysokich piętrowych nie daje wsporników, chyba że jest na górze figurka to pod nią wkładam wspornik albo patyk od szaszłyków. Taka ilość wystarcza mi na tort ok 23 cm. Więc radze conajmniej razy dwa. Do obłożenia zostawiam troche gotowego kremu bez wiórków, żeby w razie co przeszedł przez szpryce.
Ale jeśli chodzi o duże piętrowe to najbezpieczniej jak dla mnie , jest z kremem orzechowym
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32777
 

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
raczej nie bo to zmienia kompletnie smak ( juz próbowałam)
icon_smile.gif
ale te 2 sniezki to i tak zmniejszona ilosc niz w oryginalnym przepisie i jest naprawde spoko
 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Wielki dzieki, własnie o ten krem mi chodziło.
Rozważam jeszcze masę LeNinki na budyniu z czekoladą i śmietaną, .

Tort będzie miał 2 piętra 28cm i 18cm, coś takiego (o ile dobrze pamietam średnice tortownic). Mam nadzieję,że sie nie zapadnie bez patyczków.
Mam jeszcze jedno pewnie głupie pytanie, ale co tam: czy ten górny tort powinien być na czymś np. talerzu papierowym?
 

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ja dwoch pięter raczej nie rozdzielam ale jak już to nie na talerzu papierowym bo rozmięknie, możesz włożyc podstawke pod torty taką najzyklejszą cienką albo ten talerz owinąć folią aluminiową
gruebel_2.gif
 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
malena h w ten weekend cos wypróbuje i na pewno dam znać jak poszło.
Może nawet jakieś fotki wkleję, na razie mam problemy sprzętowe, ale jak w końcu wkleje to chyba na 5 stron będzie.
Jeszcze raz dzieki za odpowiedź

lecker.gif
A jajco fantastyczne!!
 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Wklejam dzisiejszą "nocną prace"
icon_mrgreen.gif
Replika gitary Slasha, z 1965r FENDER STRATOCASTER
 

Załączniki

  • gitaraSlashaccccc.jpg
    gitaraSlashaccccc.jpg
    256.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Devi ( chyba moge tak zdrabniać
icon_wink.gif
) świetna ta Twoja nocna praca, taka drobiazgowa.

A to moje prace dzienne
IMG_0706.JPG IMG_0711.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0706.JPG
    IMG_0706.JPG
    167.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0711.JPG
    IMG_0711.JPG
    175.7 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
[quote name='Jo_anna1' date='23 Sep 2011, 16:10 ' post='1185447']
Devi ( chyba moge tak zdrabniać
icon_wink.gif
) świetna ta Twoja nocna praca, taka drobiazgowa.

jASNE ŻE MOŻESZ
rofl.gif
Jak zwykle chyle czoła nad mistrzowko równym pokryciem
anbetung.gif

 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Devi (fajne, może sie przyjmie)
Ja też ostatnio nockami tortuję, bo w dzien czasu mi nie starcza, ale takiej gitary to bym w tydzień nie zrobiła. Gratulacje!

Jo_anno, czyzby tym razem tort weselny tylko w jednej odsłonie?
rofl.gif


Nie mogę sie powstrzymać i mam jeszcze pytanie do mistrzyni: jak zrobiłaś Tomka? chyba nie jest cały z masy?
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
dziewczyny powiedzcie mi co mam zrobić żeby mi torta nie rozpychało na boki, robi mi sie taki banan, u was są jak od linijki proste po boku a moje się zaokrąglają, nie wiem czy je masa wypycha czy co

to mój dzisiejszy tort (5 w życiu)
 

Załączniki

  • P1050341.JPG
    P1050341.JPG
    209.6 KB · Wyświetleń: 0

hariet

Member
Lut 9, 2009
16
0
0
Wow Devillwoman gitara rewelacyjna. Jestem pod wrazeniem
anbetung.gif

Jo_anna1 jak zwykle cuda robisz.
asiulla1984 jak na 5 tort w zyciu to wspaniale zaczynasz. Jesli chodzi o rozpychanie tortu na boki to według mnie nie mozna przesadzic z nasaczeniem srodkowej warstwy. Jak namieknie to wypycha ją na boki. I jak układasz srodkowa warstwe biszkopta , trzeba od razu ułozyc bardziej do srodka( chodzi o zewn. krawedz).

U mnie na razie nie ma okazji do wypieków.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
dziękuję dziewczyny za miłe słowa
icon_redface.gif
bussi.gif

Fantastycznie tomus z biszkoptów przełożony, dobrze schłodzony i obłozony masą. masakryczna praca bo małe toto i trochę cięzko, podstawa dobrze schłodzić
icon_mrgreen.gif

Hi, hi a weselny tylko "jednostronny" bo tym razem to "anglik" z krwi i kości
icon_mrgreen.gif
Znajoma od razu chciała w tym stylu bo już jej się znudziły zwykłe a idzie na wesele do właścicieli kwiaciarni i chciała w ten sposób zaszaleć
icon_mrgreen.gif

Teraz kolejne "wykończone" i ja też wykończona
rofl.gif

IMG_0715.JPG IMG_0720.JPG
IMG_0718.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0718.JPG
    IMG_0718.JPG
    165.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0715.JPG
    IMG_0715.JPG
    136.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0720.JPG
    IMG_0720.JPG
    129.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy