Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Sie 22, 2008
203
0
0
Dziewczyny widzę, że nie tylko u mnie produkcja świąteczna
icon_smile.gif
Piękne torty, Vanilka ten tort ma to coś
icon_smile.gif
uroczy
Ja skończyłam dwa, jeszcze jeden przede mną na "Lany Poniedziałek"
ko_iko_.JPG
kwiaty2.JPG

Załączniki

• ko_iko_.JPG
    ko_iko_.JPG
    67.7 KB · Wyświetleń: 0
  • kwiaty2.JPG
    kwiaty2.JPG
    71.3 KB · Wyświetleń: 0

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Dziewczyny, piękne torty.
pscolki śliczne, wiosenne i wesołe;
illy ładne figurki, moje dzieci od razu by się na nie rzuciły;
Vanilka buciki już chwaliłam, ale jeszcze raz chcę się wypowiedzieć w ich sprawie, pięknie wpasowały się kolorystycznie w cały tort, taki delikatny, subtelny; bardzo mi się podoba, myślę, że będzie Perełką przy świątecznych wypiekach, bo jak wiadomo mazurki i baby zazwyczaj są bardzo kolorowe i aż do przesady "pstrokate"; podziwiam zatem Twoje wyczucie, stosowne do okazji (opisanej na torcie);
Zielona Truskawko ja już padam ze zmęczenia, narobiłam ciast, sałatek, nawet upiekłam pasztet, ale jak zobaczyłam Twoje wesołe torty to mi sił dodało, i czuję jeszcze trochę rezerw w sobie, chyba się wezmę; Może zrobię taką krówkę, jaką prezentowałaś kilka dni temu. Mogę zgapić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Właśnie znajoma odebrała torcik
icon_smile.gif
tylko 4 kg ważył. kiedy powiedziała, że potrzebuje na chrzciny myślałam, że kolejne buciki, dzidziuś lub cóś takiego, ale nieee w związku z tym iż rodzice dzieciatka grają na instrumentach zażyczyła sobie z różowym fortepianem. zrobiłam fortepian, wysuszyłam, wczoraj po powrocie z pracy zabrałam się za klawisze i "postawienie wieka" i co się okazało....że wieko nie trzyma się, a dlaczego....bo skleiłam fortepian w drugą stronę
dump.gif
Noszzzz wściekła na siebie byłam
baa.gif
Przerabiałam do drugiej w nocy. Dobrze, że znajoma przeszczęśliwa, nie podzieliłam się z nią nocnymi wrażeniami,

IMG_0152.JPG

Załączniki

• IMG_0152.JPG
    IMG_0152.JPG
    123.7 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jo_anno cudowne, wpaniale, przepiekne, nie wiem jak to jeszcze inaczej okreslic, jestes mistrzynia, ten fortepian.... jak prawdziwy.

Sie 22, 2008
203
0
0
Jo_anno piękny tort, fortepian rewelacyjny bardzo mi się nutki podobają
icon_smile.gif

Ja wczoraj wieczorem kończyłam taki:
roczek1.jpg
roczek_bok.jpg
roczek_mi_.jpg

Załączniki

• roczek1.jpg
    roczek1.jpg
    70.5 KB · Wyświetleń: 0
  • roczek_bok.jpg
    roczek_bok.jpg
    64.1 KB · Wyświetleń: 0
  • roczek_mi_.jpg
    roczek_mi_.jpg
    65.6 KB · Wyświetleń: 0

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
inka73 @ 24 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=981111Podziele się swoją wiedzą na temat plastyczności masy cukrowej. Nie wiem z jakiego Wy przepisu korzystacie, ale w moim dodaje sie margaryne PLANTA. Jeżeli lepie figurki to do gotowej masy dodaje jeszcze troszke planty i wówczas masa jest naprawde super plastyczna, jak plastelina. Można fajnie się nią bawić.
proszę o przepis na Twoją masę, szukam takiej plastycznej, łatwej do lepienia
icon_mrgreen.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Nastepna mistrzyni wlepila zdjecia, przekochane zwierzaczki, az by sie przytlic chialo.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Piękne torty
icon_smile.gif

Joanno - fortepian piękny, w ogóle nie widać po nim niedoskonałości. Tort delikatny, bardzo ładny
icon_mrgreen.gif

Truskawko - prześliczny misiu!
lecker.gif
Falbanki i wszystko tak ładnie połączone.

Iva - najczęściej korzystamy na forum z tych przepisów: klik.

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Ja zawsze jak tu wchodze to dostaje slinotoku i zbieram szczeke z odlogi. To sa CUDA piekne.
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Łał, prawdziwe dzieła!

Jo_anna- jesteś Wirtuozem w każdym sensie (wykonania, ozdabiania, gotowości do ciężkiej pracy...)
Zielona Truskawko- przepiękny tort, którym kolejny raz potwierdzasz swój talent do figurek...
a ja wzięłam się w sobotę za ten tort do którego mnie zmobilizowało po obejrzeniu Twoich, ale zrezygnowałam z krówki, zrobiłam
łączkę (pokażę jak "wydobędę" z aparatu);

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Cinka @ 5 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1116054Nie sądzę, w każdym bądź razie byłoby to wysoce nieopłacalne chrzczenie, ponieważ kilogram mąki ziemniaczanej jest droższy od kilograma cukru
icon_wink.gif
Cinko, juz u kilku producentów na opakowaniach cukru pudru widziałam skrobię jako substancję przeciwzbrylającą.
Nie wiem czy Diamant też. Sprawdze przy okazji.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jo_anna1 @ 25 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1122687Właśnie znajoma odebrała torcik
icon_smile.gif
tylko 4 kg ważył. kiedy powiedziała, że potrzebuje na chrzciny myślałam, że kolejne buciki, dzidziuś lub cóś takiego, ale nieee w związku z tym iż rodzice dzieciatka grają na instrumentach zażyczyła sobie z różowym fortepianem. zrobiłam fortepian, wysuszyłam, wczoraj po powrocie z pracy zabrałam się za klawisze i "postawienie wieka" i co się okazało....że wieko nie trzyma się, a dlaczego....bo skleiłam fortepian w drugą stronę
dump.gif
Noszzzz wściekła na siebie byłam
baa.gif
Przerabiałam do drugiej w nocy. Dobrze, że znajoma przeszczęśliwa, nie podzieliłam się z nią nocnymi wrażeniami,
Joanno, jak robilas nutki i klucz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
ania-magda @ 25 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1122777Iva - najczęściej korzystamy na forum z tych przepisów: klik.
anbetung.gif

ania-magda @ 12 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1090615Sposób II (od Dorotaxx)

Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.

Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
jak długo można ją trzymać w lodówce?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sionia @ 26 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1122952Joanno, jak robilas nutki i klucz?
Internet to potęga
icon_mrgreen.gif
Znalazłam nutki w necie( upss zatrudniłam do tego moje dziecie ja tylko wybrałam potrzebne) powiększyłam do potrzebnych rozmiarów i wydrukowałam. Później przyłożyłam do rozwałkowanej masy cukrowej i wydruk ponakłuwałam igłą tak żeby kontury wyraźnie odbiły się na masie. Później skalpelem wycinałam, trochę żmudna praca ale efekt jest
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy