- Sie 22, 2008
- 203
- 0
- 0
inka73 @ 24 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=981111Podziele się swoją wiedzą na temat plastyczności masy cukrowej. Nie wiem z jakiego Wy przepisu korzystacie, ale w moim dodaje sie margaryne PLANTA. Jeżeli lepie figurki to do gotowej masy dodaje jeszcze troszke planty i wówczas masa jest naprawde super plastyczna, jak plastelina. Można fajnie się nią bawić.proszę o przepis na Twoją masę, szukam takiej plastycznej, łatwej do lepienia![]()
Cinka @ 5 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1116054Nie sądzę, w każdym bądź razie byłoby to wysoce nieopłacalne chrzczenie, ponieważ kilogram mąki ziemniaczanej jest droższy od kilograma cukru
Cinko, juz u kilku producentów na opakowaniach cukru pudru widziałam skrobię jako substancję przeciwzbrylającą.
Nie wiem czy Diamant też. Sprawdze przy okazji.
Jo_anna1 @ 25 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1122687Właśnie znajoma odebrała torciktylko 4 kg ważył. kiedy powiedziała, że potrzebuje na chrzciny myślałam, że kolejne buciki, dzidziuś lub cóś takiego, ale nieee w związku z tym iż rodzice dzieciatka grają na instrumentach zażyczyła sobie z różowym fortepianem. zrobiłam fortepian, wysuszyłam, wczoraj po powrocie z pracy zabrałam się za klawisze i "postawienie wieka" i co się okazało....że wieko nie trzyma się, a dlaczego....bo skleiłam fortepian w drugą stronę
Noszzzz wściekła na siebie byłam
Przerabiałam do drugiej w nocy. Dobrze, że znajoma przeszczęśliwa, nie podzieliłam się z nią nocnymi wrażeniami,
Joanno, jak robilas nutki i klucz?
ania-magda @ 25 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1122777Iva - najczęściej korzystamy na forum z tych przepisów: klik.![]()
ania-magda @ 12 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1090615Sposób II (od Dorotaxx)
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.jak długo można ją trzymać w lodówce?
sionia @ 26 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1122952Joanno, jak robilas nutki i klucz?Internet to potęgaZnalazłam nutki w necie( upss zatrudniłam do tego moje dziecie ja tylko wybrałam potrzebne) powiększyłam do potrzebnych rozmiarów i wydrukowałam. Później przyłożyłam do rozwałkowanej masy cukrowej i wydruk ponakłuwałam igłą tak żeby kontury wyraźnie odbiły się na masie. Później skalpelem wycinałam, trochę żmudna praca ale efekt jest![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.