Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
P1070121.JPG

P1070127.JPG

Tortów z tymi koronkami zrobiłam już chyba ze siedem, ale klienci takie sobie życzą, bo gdzieś tam widzieli i też takie chcą.

Załączniki

• P1070121.JPG
    P1070121.JPG
    236.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070127.JPG
    P1070127.JPG
    242.6 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Vanilka @ 4 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1136406Dziewczyny przepraszam, że tak hurtem, ale wszystkie torty takie pikne
icon_smile.gif

Jo_anno czy masz jakiś szablon do pikowania czy jakiś inny patent? Pytam, bo takie prościutkie masz linie. Ja próbowałam od linijki, ręki, nitki, ale takie proste to mi nie wyszły.
Vanilko superanckie te Twoje torciki
daumen.gif
. Widzę że też Cię drażni jeżeli musisz coś powtarzać
icon_mrgreen.gif
ja tez tak mam ale czasami tak bywa że jak coś "podchwycą" to nie ma zmiłuj.
A mój patent na pikowania to właśnie linijka
icon_mrgreen.gif
Przykładam odciskałam ślad delikatnie radełkiem, wzdłuż po jednej i po drugiej stronie linijki, przykładam dalej jeden bok wzdłuż odciśniętego śladu odciskam radełkiem itd. Jeżeli potrzeba to jeszcze raz zaznaczam odcisnięcie.
Nie bardzo chyba to tłumaczenie
gruebel_2.gif
, może wizualnie będzie prościej. Zrobię kilka zdjęć jutro i wrzucę do Mcgaywera będzie łatwiej
icon_mrgreen.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Dziewczyny jesteście bardzo zdolne! Niesamowicie! To trzeba mieć naprawdę
herz.gif
do tego, żeby takie Cuda wyczarować.

Niestety nie mogę się swoim pochwalić, bo popsuł mi się aparat
baa.gif
. Trudno.
Tymczasem odwiedzam forum bez "wkładu własnego"... i Wszystkich gorąco pozdrawiam.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
a ja mam wprost odwrotnie niż Lambethka
icon_lol.gif
,KOCHAM WAS za inspiracje !!!

Monsai śliczny ten Twoj torcik.
ja jestem chyba straszną sknerą ale żal mi wyrzucać tą masę i nawet jak jest mało plastyczna to tak kombinuję, żeby ją jeszcze uratować.
jeśli się kruszy moczę dłonie i zagniatam całość takimi wilgotnymi dłońmi jeszcze raz a jeśli sie bardzo kruszy rozpuszczam dodatkowo pół łyżeczki żelatyny i zagniatam razem.
mam wrażenie ,że żelatyna żelatynie nierówna nawet tej samej firmy,poza tym trzeba brać pod uwagę temperaturę otoczenia.
jeśli jest ciepło masa szybciej wysycha a ostatnio nawet żelatyna w misce mi się bardzo szybko ścięła i zrobiła się kula gumy
fiesgrins.gif

dolałam kilka łyżek wrzątku i dała sie grzecznie zagnieść.
jeśli jest gorąco i masa szybko wysycha można ją wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii przezroczystej albo na silikonowej podkładce i z góry przykrytą folią.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
no niestety u mnie w mieszkaniu panują tropikalne warunki latem
icon_sad.gif
zaniecham więc na ten czas tortów angielskichm, o ile w ogóle jakiekolwiek bede robiła, to najwyżej śmietanowe, budyniowe itp.
W dzień w mieszkaniu mamy nwet 40 stopni ;( W nocy zeszłego roku masakra-32 st. Ciezko to wytrzymać, więc co tu sie masie dziwić.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
miglietta @ 5 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1136787dziewczyny ( i chłopaki). chciałam ulepić figurkę kucharza. może ktoś zna jakąś stronkę??
Ja dziś siadam do Strażaka Sama, myśle że jak zmienisz czapke i ubranko na białe to byłby świetny kucharz
icon_smile.gif
posiadam tylko takie zdjęcie ale myśle ze jest w na tyle dobrej rozdzielczości że jak je powiększysz będzie widać szczegóły
icon_smile.gif
Jak by co daj meila wyśle duże, mam troche ksiązek z figurkami więc w wolnej chwili zeskanuje
wink.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ewentualnie ten, tyle że to piłkarz ale część elementów jest taka sama
icon_mrgreen.gif
buziaki, mam nadzieje że pomoże to komuś

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
devillwoman, bardzo Ci dziękuję. nigdy jeszcze nie lepiłam takich figurek, tylko kwiatki. czas najwyższy potrenować. niedługo w pracy kolega ma urodziny, więc mogę się ,,wykazać,,. zobaczymy, co z tego będzie
cluebat.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Co się da "zgapiam" od mojej GURU czyli Debbie Brown , wklejam link który znalazłam na polskiej stronie

http://www.gibo.pl/debbie-brown-torty_zdjecie,770.html

Nie wiem czy da się dostać jej książki w polskim języku bo od 5 lat nie byłam w kraju
icon_sad.gif

Dziś niestety poległam przy Samie
icon_sad.gif
nie dość że zrobiłam za dużego i pod ciężarem zaczął siadać to jeszcze jakiś tłuścioch z niego
rofl.gif
Musiałam go "posadzić bo bałam sie że sie zarwie, choc włożyłam w niego patyczki... Cóż zdecydowanie jestem lepsza w "babkach ;)

Załączniki

• samcc.jpg
    samcc.jpg
    118.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05721.JPG
    DSC05721.JPG
    127.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05720.JPG
    DSC05720.JPG
    58.4 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ewentualnie różach...
icon_mrgreen.gif
ale to jak WY wszystkie moje drogie
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• cc1.jpg
    cc1.jpg
    103.3 KB · Wyświetleń: 0
  • cc2.jpg
    cc2.jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 0
  • ccccc.jpg
    ccccc.jpg
    76.5 KB · Wyświetleń: 0
  • roza_cc.jpg
    roza_cc.jpg
    69 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy