Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziewczyny znowu świetnie
daumen.gif

Jak tu za wami nadążyć
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Jo_anna1 @ 16 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141224Dziewczyny znowu świetnie
daumen.gif

Jak tu za wami nadążyć
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
ano, ano prawdę mówicie dobra kobieto.
zastanawiam się gdzie napisać czego nie robić?
gruebel_2.gif

może jakiś nowy temat ostrzegawczy?
a może już jest tylko mi się nie udało znalezć?
bo miałam dziś małą wpadkę:
ciasto posmarowane czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną pomalowałam w esy -floresy lukrem z cukru pudru i cytryny i ochłodziłam żeby stwardniało.i było ok.
tyle że do transportu przykryłam to przezroczystą folią i w 15 minut z esów floresów zrobiła się kolorowa plama.
na szczęście ciasto było dla znajomych, więc tylko ja się tym przejęłam.
stąd nauka jest dla żuka
icon_wink.gif
,
lukier z cukru pudru i cytryny tylko na powierzchnię która wchłania wilgoć.
 

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
lambethka @ 16 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1141142guma arabska jest stabilizatorem, ktory powoduje, ze masa cukrowa jest bardziej elastyczna, szybciej zasycha i jest stabilniejsza. Mozesz zrobic klej spozywczy z gumy - 1 lyzeczka gumy wymieszana z kilkoma kroplami letniej wody.
Nie pamietam dokladnie, wiec bym prosila inne dziewczyny o potwierdzenie, ze jak doda sie gume do masy to trzeba ja porzadnie wgniesc i na pare godzin zostawic zeby sie polaczylo.
Ponoc guma arabska ma tez jakies zastosowania przeciwko biegunce
icon_mrgreen.gif
Dziękuje Ci za szybką reakcje. Jutro robie dwa torty i chciałam zrobić ładne kwiaty... Potrzebuje tylko informacji czy gume arabską moge użyc tak samo jak "GUME TRAGACANTOWĄ" i czy po połączeniu z "ROYAL ICING" da coś w stylu GUMPASTE albo masy meksykańskiej...
gruebel_2.gif


PS: Jakiej masy użyłaś do tych pięknych róż na torcie SERCU??
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
te akurat robilam z masy z pianek marshmallows. Przy modelowaniu nie peka i sie nie rozrywa. Czasem dodaje do niej CMC - tez stabilizator ale przy nim trzeba czekac na ''polaczenie''.
z tego co ja wiem, arabska ma te same wlasciwosci co tragakantowa wiec mysle, ze jak nie sprobujesz to sie nie dowiemy hihihih
icon_biggrin.gif

Royal Icicng z polaczeniem z gum nie da ci gumpaste, bo royal icing to lukier z bialek i cukru pudru.
Fondant, rolled fondant, sugarpaste polaczone ze stabilizatorem (guma arabska, tragakant, CMC) daje gumpaste
icon_biggrin.gif
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tak to royal Icing -swietny lukier -bardzo trwaly i mocno zastyga
icon_biggrin.gif

i swietnie sie go barwi barwnikami w proszku
icon_biggrin.gif
ja tym lukrem czesto ciastka na zamowienie ozdabiam bo jak masz cienkie tylki to mozna fajne rzeczy wyczarowac
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
a ja dzis tak z nudow i resztek masy porobilam
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • buciki2.jpg
    buciki2.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Buciki słodziutkie
icon_smile.gif

A ja właśnie skończyłam na osiemnastkę dla znajomej.
IMG_0255.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0255.JPG
    IMG_0255.JPG
    160.4 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jo_anno
herzen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy