Jo_anna1 @ 16 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1141224Dziewczyny znowu świetnie![]()
Jak tu za wami nadążyć![]()
ano, ano prawdę mówicie dobra kobieto.
zastanawiam się gdzie napisać czego nie robić?![]()
może jakiś nowy temat ostrzegawczy?
a może już jest tylko mi się nie udało znalezć?
bo miałam dziś małą wpadkę:
ciasto posmarowane czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną pomalowałam w esy -floresy lukrem z cukru pudru i cytryny i ochłodziłam żeby stwardniało.i było ok.
tyle że do transportu przykryłam to przezroczystą folią i w 15 minut z esów floresów zrobiła się kolorowa plama.
na szczęście ciasto było dla znajomych, więc tylko ja się tym przejęłam.
stąd nauka jest dla żuka,![]()
lukier z cukru pudru i cytryny tylko na powierzchnię która wchłania wilgoć.
lambethka @ 16 Jun 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1141142guma arabska jest stabilizatorem, ktory powoduje, ze masa cukrowa jest bardziej elastyczna, szybciej zasycha i jest stabilniejsza. Mozesz zrobic klej spozywczy z gumy - 1 lyzeczka gumy wymieszana z kilkoma kroplami letniej wody.
Nie pamietam dokladnie, wiec bym prosila inne dziewczyny o potwierdzenie, ze jak doda sie gume do masy to trzeba ja porzadnie wgniesc i na pare godzin zostawic zeby sie polaczylo.
Ponoc guma arabska ma tez jakies zastosowania przeciwko biegunce
Dziękuje Ci za szybką reakcje. Jutro robie dwa torty i chciałam zrobić ładne kwiaty... Potrzebuje tylko informacji czy gume arabską moge użyc tak samo jak "GUME TRAGACANTOWĄ" i czy po połączeniu z "ROYAL ICING" da coś w stylu GUMPASTE albo masy meksykańskiej...![]()
PS: Jakiej masy użyłaś do tych pięknych róż na torcie SERCU??
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.