Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Miglietta, znasz moze w okolicy jakis sklep, z takimi przydasiami do tortow, do masy cukrowej?? Ale nie w internecie, taki zebym mogla wejsc i pol dnia na ogladaniu spedzic
icon_mrgreen.gif
No i kupowaniu tez.... bo nie moge znalezc zadnego konkretnego.

karotka80

Member
Maj 19, 2009
15
0
0
Chiwlę mnie nie było (broniłam pracę inżynierską ) a wy takie wspaniałości narobiłyście.

Dziękuje wszystkim za odpowiedź w sprawie ziemi.

miglietta śliczny fortepian.

Joanno nad Tobą to ja już tyle ahów i ehów naczyniłam, że hoho . Jak zawsze tort rewelka.

pscolki kopara mnie powaliła na łopatki. Konik też tylko podobnie jak ktoś wcześniej wspomniał brakuje mi kolorków w nim.

delicious piekne torciki.

Ja na razie mam zastój bo brak czasu . Coś się szykuje na kolejny weekend.

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Nie udzielam się za często, ale często przeglądam te cudowności tortowe.
Poniżej trochę moich tortów:

P1070130.JPG

P1070368.JPG

Załączniki

• P1070130.JPG
    P1070130.JPG
    248.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070368.JPG
    P1070368.JPG
    249.9 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Moze i czesto sie nie udzielasz, ale jak juz to zrobisz to bombe spuszczasz
icon_mrgreen.gif
sliczne torciki

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dziewczyny napatrzeć się nie mogę na wasze torciki!!! Vanilka ale hurt, piękny każdy jeden! Długo już robisz na sprzedaż?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Vanillka ale poszalalas kobieto - pozbierac sie nie moge!!! wszystkie torty swietne, pieknie i dokladnie wykonane - buciki jak mazenie..ale z nog zbil mnie ... indeks!! szal! jestes rewelacyjna

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję bardzo
anbetung.gif

Anna5 w sumie to nie długo, bo z pół roku.
lambethka no fakt indeks wyszedł tak jak trzeba
icon_biggrin.gif
Śmiałam się, że w końcu mój indeks mi się do czegoś przydał
icon_wink.gif
Co do bucików to a i owszem są ładne, ale chciałbym aby ktoś zamówieniem zmusił mnie w końcu do kupienia formy dzidziusia
icon_wink.gif
Tylko, że jak pytam co chce na torcie bucki czy dzidziusia to każdy odpowiada "takie buciki co miała na torcie..." i tu pada imię klientki dla której robiłam tort z bucikami.
mysz ja kleję ozdoby na glukozę rozrobioną z przegotowaną wodą. Robię z tego taką zawiesinę. Kleiłam też na lukier i wodę z cukrem pudrem, ale jednak na glukozie najlepiej się trzyma. Najgorzej mi się trzymało na lukrze. Perełki na masie osadzam tak, że robię dziurkę w masie końcówką pędzla, smaruję klejem (glukoza + woda) i osadzam perełkę. Brzegi (czyli dół tortu) najczęściej czymś ozdabiam więc nie wykańczam ich na tip top. Jeżeli nie chcesz ich niczym ozdabiać to po prostu zostaw masy troszkę więcej niż wysokość tortu i delikatnie powpychaj ją pod tort.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
lambethka - masz rację - te nutki zrobiłam z lukru
illy - niestety nie znam w okolicy żadnego takiego sklepu. tylko raz kupiłam barwnik w kauhofie i był do d... wszystkie rzeczy zamawiam przez internet
Vanilka - śliczne trorty

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Vanilko - jestes mistrzynia;)

jest 3.48 a ja skonczylam 2 torty
dump.gif

wydaje mi się, ze powodu sttrasznej wilgoci w powietrzu dekorowanie szlo mi tragicznie!
tort pokryty masa, wyjety z lodówki po 15 minutach był cały mokry! wszystko mi się rozpływało;/

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Vanilko super produkcja
Nie wiem czy ot tak doczekasz się zamówienia na tort z dzidziusiem, najczęściej jest tak że każdy chce coś co juz widział, większość nie ma wyobrażenia że coś takiego jest i jak to wygląda. Kup foremkę zrób tort z dzidziusiem, albo nawet samego dzidziusia i pokaż klientom a jestem pewna że zamówienia się posypią. To działa, robiłam torty z takim jopkowanym samochodem i wszyscy taki chcieli, kiedy pewnego razu zapytałam koleżankę czy nie miałaby za złe abym dla jej synka zamiast jopkowanego samochodu zrobiła wyścigówki to z trudem dała się przkonać a jak zobaczyła to stwierdziła że te wyścigówki sa fajniejsze. No i zagościły w moim "menu" wyscigówki na dobre
icon_mrgreen.gif

Myszko ozdoby przyklejam na cukier puder rozpuszczony w odrobinie wody. Jeżeli chodzi o perełki nie bardzo lubią one kontakt z wodą więc jak najmniej, tak jak Vanilka radzi zrobic delikatne zagłęnienie i odrobina wody z cukrem i powinno się dobrze trzymać. Co do ładnych brzegów czy chodzi Ci o wykończenie dołu tortu obłożonego masą, samej góry czy tylko boki? Bo zarówno na jedne jak i drugie sposobów jest mnóstwo.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
mysz @ 9 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1150570co zrobić żeby brzegi ładnie wyglądały? podwija się to jakoś?
Jeżeli mają zostać gładkie bez maskowania to najlepiej nożem do pizzy obciąć. Ważne, żeby nie za krótko, ok. 1-2 mm od ciasta i można tak zostawić albo delikatnie np. tępą stroną noża podsunąć pod tort. Jeżeli coś się nie uda to brzegi można też zamaskować wałeczkiem z masy albo np. tasiemką/wstążką z pasmanterii. Można zakończyć kokardką albo tylko na zakładkę. Tasiemkę też klei się na lukier czyli tak jak perełki i inne ozdoby.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy