Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Wstawiam moje dwa pierwsze torty z użyciem masy. Pierwszy nie wyszedł, tak jakbym chciała. Miałam problem z masą. Wyszła dość twarda, ale przy tym elastyczna. Była taka jak coś w stylu twardych marschmallow. Ciężko się wałkowała i rwała. Musiałam użyć dużo oleju przy wałkowaniu. Podejrzewam, że zawinił tu cukier puder, który nie był kupiony tylko mielony. Natomiast druga masa była zupełnie inna. Trochę się kleiła, ale niewielka ilość oleju załatwiła sprawę i wszystko było ok (jak się okazało nie miałam też wystarczającej ilości glukozy, bo ok. 65 g, ale to nie miało chyba aż takiego złego wpływu na masę).

Pierwszy tort. Widać niestety nierówności na masie, bo nie dało się tego rozwałkować. Brakuje też linii nad nóżkami, ale później była dorysowana. Tort zrobiony na roczek.

Drugi tort. Wzorowałam się na znalezionym tu, na forum. Nie wdawałam się w szczegóły, bo przygotowywałam masę innych potraw na imprezę rodzinną i nie było czasu. Kolor butelki też nie bardzo przypomina Johnniego Walker, ale niestety posiadam tylko podstawowe barwniki. Tort zrobiony na 45. urodziny.

Jakość zdjęć niestety nieciekawa, bo oba robione telefonem.
Torty też może niezbyt piękne, ale nie posiadam zbyt imponujących zdolności plastycznych ;p

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No dobre sobie
strafe.gif
uważasz że każdy może zrobić takiego KUBE ????? Jest pszesłodki i ja żywy!! Gratuluje
anbetung.gif
, a co do masy ja też dopiero w "powijakach " wiec nic Ci doradzić nie moge .

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Margarete @ 17 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1153997Lambethko, Twoja roza jest przepiekna!
anbetung.gif
Czy moglabys moze dac instrukcje do jej wykonania? Probowalam juz (jestem poczatkujaca i dopiero sie przymierzam do tego typu dekoracji) z masy cukrowej i z marcepanu. I albo mi sie platki zlepiaja, albo sa za grube, albo masa sie kruszy. Twoja roza jest idealna. Zdradzisz jak zrobilas?
dziekuje za komplementy
icon_biggrin.gif
milo mi niezmiernie
icon_biggrin.gif

zakladam nowy temat - wiec za pare chwil zapraszam do watku przy masie cukrowej o ozdobach
icon_biggrin.gif

Joanno - masa niestety przy tej pogodzie rowniez mi sprawia problemy - dzis jest parno i deszczowo wiec moja masa rozmieka od powietrza. Ale widac, ze swietnie sobie poradzilas bo torty bomba!!
ewunia - torty bardzo ladne, a Kubus rewelacja - ja jeszcze takiego nie robilam wiec dla mnie to wyzwanie - Ciebie podziwiam. A moze do okladania tortow sprobuj masy z pianek? taka (oprocz pogody) nie sprawia raczej klopotow z pekaniem. Mase na bazie glukozy i zelatyny - gdy jest za twarda - mozesz krotko ogrzac w mikrofalowce (doslownie pare sekund) i wtedy rozwalkowac ja na cieplo. Bedzie lzej
icon_biggrin.gif

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Lambethko też wpadłam na to, żeby ogrzać, tylko, że wtedy działałam w pośpiechu i trochę przesadziłam z podgrzewaniem ;p Masa zrobiła się płynna ;p a później ciężko było usunąć z talerza ;]

Dziękuję za słowa uznania
icon_smile.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
O jakie tu piękności się pojawiły. Aż trudno tak wymieniać po kolei, same cudowności.
Lambethka, pięknie wyszedł Ci ten tort. Zastanawia mnie czy masa, którą obkładałaś tort to z marshmallows, czy cukrowa? Zazdroszczę Ci kobieto tego jak te Twoje torty tak równo obłożone, bez żadnej fałdki. Jak Ty to robisz? To samo zawsze widzę u Jo_anny1. Jak to możliwe? U mnie zwykle dużo fałdek, które potem maskuję ozdobami.
A może to kwestia grubości wałkowania?
Ewunia_666 cudo
anbetung.gif

Devillwoman fajny, kolorowy, podoba mi się szczególnie ten kocyk.

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Ach no i mój weekendowy, dla entuzjastki krzyżówek/sudoku itp...
Masa cukrowa na bitej śmietanie.

Weronika.jpg

Załączniki

• Weronika.jpg
    Weronika.jpg
    71.4 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
swietny pomysl delicious!!! bardzo fajny!

co do masy to ja walkuje ja najcieniej jak moge ale zanim pokryje tort masa cukrowa (zawsze z pianek marshmallows) to najpierw tort smaruje wokolo butter cream i wstawiam do zastygniecia do lodowki na conajmniej 15 minut
icon_biggrin.gif
masa wtedy ladnie przylega i jest gladka
icon_biggrin.gif

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
A robiła któraś z Was tort w kształcie zęba? Mam zamiar zabrać się za taki w tym tygodniu. Mam na myśli coś takiego:
normal_Happy_Tooth_1.JPG

Można jakoś zmniejszyć rozmiar dodawanego obrazka? Czy taki, jaki jest na str., taki musi być wstawiony?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ewunia_666 @ 18 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154387Można jakoś zmniejszyć rozmiar dodawanego obrazka? Czy taki, jaki jest na str., taki musi być wstawiony?
Można. Dodajesz przez ImageShack? Pod okienkiem wyboru zdjęcia jest napis "zmiana rozmiaru obrazka" . Wybierz 640x420 albo inną niższą i będzie mniejszy albo
Możesz swoje zdjęcie zmniejszyć i przez opcję "Przeglądaj - wyślij" wysłać.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Tort w kształcie zęba bardzo ładny, projekt ciekawy i chyba nie taki trudny w wykonaniu.

Zmniejszać obrazka nie trzeba aż przez Imageshack i zapisywać jeszcze raz i wysyłać
icon_smile.gif
Na zdjęciu po zmniejszeniu wystarczy kliknąć lewym przyciskiem myszy i wybrać opcję kopiuj adres obrazka. Wtedy znad okna pisania wiadomości można wybrać opcję "Wstaw obrazek" i wkleić link. Prościej jest chyba jednak zmniejszyć w Programie Paint. W opcjach wybiera się "zmień rozmiar" (na górnej belce) i wpisuje wartość procentową. Zmniejszony obrazek się zapisuje i wstawia tak jak normalnie na forum.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
MOje pierwsze podejście do FORTEPIANU
icon_mrgreen.gif
Joanno jeszcze raz dziękuje za natchnienie
wink.gif

Załączniki

• fortepian1ccin.jpg
    fortepian1ccin.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 0
  • fortepian_ccin.jpg
    fortepian_ccin.jpg
    135.7 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ewunia_666 @ 18 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154601Dzięki za odp. Ten był akurat z jakiejś strony z tortami.
ewuniu musisz chyba podac link do strony ze zdjeciem bo inaczej moderatorzy je usuna. Takie wklejanie zdjec jest niezgodne z regulaminem bo naruszasz czyjes prawa autorskie.

devillwoman @ 18 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1154615MOje pierwsze podejście do FORTEPIANU
icon_mrgreen.gif
Joanno jeszcze raz dziękuje za natchnienie
wink.gif
a precz Ty przeokropnie uzdolniona kobieto! kysz!
icon_eek.gif
icon_wink.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Wiesz co ? Musimy się chyba kiedyś umówić na piwo
icon_mrgreen.gif
wiesz jaki tort byśmy razem "ulepiły"
rofl.gif
a no i jeszcze Anna5 ta też jest niezła ( aparatka w sensie
rofl.gif
)
rofl.gif
Szkoda że tak jesteśmy po świecie rozrzucone
icon_mrgreen.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
I chyba tylko aparatka devil, bo przy takich tortach jakie tu pokazujecie, to ja widzę, że przede mną jeszcze długa droga
icon_smile.gif
A wiecie, że ja nawet nie byłam jeszcze za granicą?
icon_sad.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
to wybieraj: Wyspy Brytyjskie czy poludniowe Niemcy?
fiesgrins.gif
kiedys musi byc pierwszy raz
icon_biggrin.gif

a po drugie: uwazaj
strafe.gif
bo ja widzaialm Twoje torty i zupelnie sie z Toba nie zgadzam
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy