Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 30 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158751spróbuję zrobić z tego przepisu, może tym razem bezie taka jak trzeba.
Jeszcze mam pytanie jak bym chciala zrobic tort w kształcie biedronki to jak mam zrobić żeby wyszła mi taka okrągła górka, strasznie mnie to nurtuje hehe
Biszkopty możesz upiec w dwóch różnej wielkości metalowych miskach lub upiec zwykłe biszkopty, plasikową okrągła miskę wyłożyć folią spożywczą( ułatwia wyjęcie ciasta z formy), przekładać biszkopt, w formie dobrze schłodzić. Wyjąć, obsmarować i dekorować
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 30 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158761robisz masę białą i na drugi dzień dodajesz barwnik czy od razu robisz kolorową?
To zależy. Najczęściej odkładam nie barwioną ale to tylko z braku czasu. Możesz też od razu podzielić masę na części i barwić.
zauważyłam, że z barwnikiem masa też powinna odleżeć jakiś czas. jeżeli dodaje barwnik i zaraz coś z tego robię to nie ma to takiego wybarwienbia, Jeżeli zabarwię mase i odłoże na jakiś czas póxniej troszeczkę wyrobię to ładniejsze sa kolory. Zdecydowanie nie uda Ci sie uzyskac głębokiej czerni i czerwieni barwiąc masę, najlepiej jest pomalować obłożony tort. Tak zrobiłam np. z bikini, tak tez maluję drogę w "rajdówkach". Może to są tylko moje obserwacje, dziewczyny może mają inne doświadczenia.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 31 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158902a czym wtedy ją malujesz? zauważyłam że nie które masy błyszczą się, czymś je smarujecie żeby był taki efekt?
Barwnik rozpuszczam w wodzie.
Dla uzyskania połysku delikatnie "omiatam" masę pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Nie do tego stopnia żeby z pędzla ta woda spływała, pędzel zamaczam nadmiar wody strząsam i wtedy pociągam po masie. Nie może ta woda płynąć strugami, to nie jest trudne, bo widać od razu. Jeżeli boisz się że za bardzo rozmiękczysz masę wodą, to możesz to samo zrobić alkoholem. Alkohol szybciej odparuje i masa jest sucha.
Kiedyś rozpuściłam czarny barwnik w alkoholu i kolor się zmienił na niebieski, od tamtej pory barwniki rozpuszczam tylko w wodzie.
icon_mrgreen.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny jak zwykle piękne torty
icon_smile.gif

Ja mam dwa do pokazania.... trochę sprośne. Mam nadzieję, że nikogo nie zgorszę
icon_mrgreen.gif


P1070607.JPG

P1070613.JPG



 

Załączniki

  • P1070607.JPG
    P1070607.JPG
    179 KB · Wyświetleń: 0
  • P1070613.JPG
    P1070613.JPG
    205.6 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Ja kupiłam takie coś w P.AN Centrum, ale teraz nie widzę w zestawie... kosztowało około 40zł (wykrawaczki do wstążek z mas cukrowych) i jestem z nich zadowolona :D Dobrze tną, przydać się mogą nei tylko w masach cukrowych, ale do np. Ravioli czy kratki w cieście jak szarlotka. Polecam właśnie te
icon_smile.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
pscolki jak rozumem masz dość koparek ?
icon_mrgreen.gif
Też miałam kiedyś wzór tortu, który nagle wszyscy chcieli i też miałam go serdecznie dosyć ;) Torciki śliczne
icon_smile.gif


Dziewczyny mam prośbę: kiedyś na kuharka.ru znalazłam instrukcję jak ulepić Złomka z filmu "auta" i teraz kiedy mi potrzebna nie mogę znaleźć. Może ktoś ma takową albo coś takiego? Niby nic wielkiego, ale nie mam pojęcia co ten Złomek ma na pace.

A robiła któraś coś z placka ryżowego? Mam do ulepienia kapelusz gangsterski, wydawałoby się proste ale nie mam z czego formy wziąć więc postanowiłam zrobić go z placka ryżowego. Już się studzi, ale będę robiła z niego pierwszy raz i jakieś podpowiedzi były by mile widziane
icon_smile.gif
 

STANLEY

Member
Sty 29, 2008
55
0
0
icon_smile.gif

P050610_10.54.jpg
icon_smile.gif

P230711_14.07.jpg
buciki- pierwszy raz wiec może troszkę niedopracowane
DSCN1887.JPG
i jeszcze jeden -Nemo-
P040811_11.05.jpg
muszę troszkę popracować- bo to co Wy wszyscy tu tworzycie - po prostu mistrzostwo !!!
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • P050610_10.54.jpg
    P050610_10.54.jpg
    1,005.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P230711_14.07.jpg
    P230711_14.07.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
  • DSCN1887.JPG
    DSCN1887.JPG
    4.4 MB · Wyświetleń: 0
  • P040811_11.05.jpg
    P040811_11.05.jpg
    1,003.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Stanley - przepiekne kwiaty! robione osobiscie? z ktorych wykrawaczek korzystasz? bo efekt koncowy wspanialy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 5 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1160767ja jak widzę wasze torty to wstydzę się pokazywać swoje porażki
icon_redface.gif
mój trzeci tort w życiu
No wiesz co ??? jakie znowu porażki, sliczny torcik
daumen.gif

Stanley, kwiaty piękne, Nemo świetny, buciki dopracujesz, spokojnie
icon_smile.gif


A ja właśnie skończyłam, mój największy tort weselny jak dotychczas. Premiera mojego nowego stelaża
icon_smile.gif

IMG_0555.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0555.JPG
    IMG_0555.JPG
    177.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy