Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
22 to chyba za cienki raczek coś około 26-28 z tego co wiem dziewczyny biorą do dekoracji. Jak masz np wykrawaczki do ciastem fackelmanna to swietnie się nadadzą na cyfry. Tak wygladają

Załączniki

• imagesCASBAU0H.jpg
    imagesCASBAU0H.jpg
    10.1 KB · Wyświetleń: 0
  • imagesCAFROXJ0.jpg
    imagesCAFROXJ0.jpg
    2.1 KB · Wyświetleń: 0

morena55

Member
Wrz 5, 2011
78
0
0
Dziewczyny mam pytanko Jestem tu nowa i jeszcze trochę zagubiona A moje pytanie może banalne ale mam z tym mały problem Mianowicie lepię sobie dekorację z masy :cukier puder,żelatyna ,glukoza... Tylko zle mi idzie zlepianie ich do siebie Czy wy używacie specjalnych klejów do tego czy samą masą Jak to jest???

hariet

Member
Lut 9, 2009
16
0
0
Wszyskie torty oczywiscie sliczne
Ja wczoraj meczylam sie z lepieniem motoru na 18-stke. Nie szło mi, masa była mało plastyczna, ale cos powstało.

Morena55 ja uzywam kleju spozywczego, mozna kupic na allegro lub w sklepach internetowych

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Morena ,ja do łączenia małych elementów używam wody ,do większych woda+cukier puder + glukoza

Pscolki,właśnie tą Twoją osiemnastkę zapamiętałam
icon_razz.gif
ślicznie dekorujesz te cyferki
icon_biggrin.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
asiulla1984 @ 7 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1177607gdybym ja się jeszcze znała na tych rozmiarach ... kupiłam rozmiar 22, tylko nie mam pojęcia jaki to jest, tylko taki oferowali hehe
w CMC parę dni temu się zaopatrzyłam, nigdy jeszcze go nie używałam, zobaczymy co to wyjdzie mi z tego. CMC mam dodać tylko do tej masy z której będą ozdoby czy do pokrycia tortu też mogę dodać?
dodaj tylko do figurek bo przy krojeniu będzie się łamać i kiepsko wyglądać a pozatym ciężko ci będzie obłożyć taką masą tort bo po dodaniu CMC masa robi się troche "sucha" no i dużo twardsza. Ja dodaje podręcznikowo 5ml( mała łyżeczka) na 250 gram masy

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
devillwoman @ 8 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1177871dodaj tylko do figurek bo przy krojeniu będzie się łamać i kiepsko wyglądać a pozatym ciężko ci będzie obłożyć taką masą tort bo po dodaniu CMC masa robi się troche "sucha" no i dużo twardsza. Ja dodaje podręcznikowo 5ml( mała łyżeczka) na 250 gram masy
ok zobaczymy co to mi wyjdzie, zrobię normalnie masę i podzielę na pół, do jednej dodam CMC na ozdoby, czytalam gdzies ze taka masa z CMC musi leżakować 12 godzin zeby się przegryzla, czy mozna od razu robic

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Kiedyś obkładałam tort masą z dodatkiem CMC, bo nie chciała się trzymać z siebie i po dodaniu dużej ilości barwnika bardzo się kruszyła. Pomogło właśnie CMC i ok. 2 łyżek Planty, z tym że wałkowałam masę na papierze do pieczenia (później łatwo było odkleić i miałam pewność, że nie przywrze do stolnicy). Nie była wcale twarda, prawdopodobnie to zasługa przełożenia - była to bita śmietana z toffi, a cały tort obłożony dodatkowo buttercream. Także z tą twardością masy na torcie to pewnie mit jest, bo od samej masy robi się trochę wilgotna
icon_smile.gif
Ale w normalnym, użytkowaniu nie polecam, lepiej formuje się na torcie taką bez CMC. Do figruk oczywiści lepiej dodać.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
U góry szypie się szczypcami metalowymi, specjalnymi do dekoracji tortu. Na dole jest wałek z masy cukrowej jednej grubości owinięty wokół podstawy i odciśnięte wzorki z narzędzia do modelowania - muszelki
icon_wink.gif

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

hariet

Member
Lut 9, 2009
16
0
0
skarbnica wiedzy
o ilu pomysłach mozna sie dowiedziec
icon_smile.gif

szczypce do lodu mam musze spróbowac

a gdzie kupujecie wykrawaczki do ciastek fackelmana - cyferki. Ja nie widziałam w marketach

a to mój wymęczony motor.

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Motorek bomba, ja kupiłam w makro ten duży zestaw mniejsze widziałam w Tesco. Pamiętajcie to co macie w kuchni można też wykorzystac do tortów , np do pikowania kratkę takę jak wkładamy do zlewu tylko nową oczywiście . Foremki do ciastoliny
icon_smile.gif
czy formy do gipsu a takie sa z tego efekty aniołki z masy a nie z gipsu madonna też zwierzaki z odcisków do ciastoliny
icon_smile.gif

Załączniki

• P5270003m.JPG
    P5270003m.JPG
    30.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P5150017m.JPG
    P5150017m.JPG
    40.2 KB · Wyświetleń: 0

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
Hariet! świetny motor... też jestem w trakcie robienia tortu z motorem ale mojemu daleko do Twojego...
icon_smile.gif

A to pierwszy z weekendowego maratonu tortowego.
Bollywood...podobno
gruebel_2.gif

kaczuszka2701

Member
Maj 5, 2010
20
0
0
witam serdecznie, od dawna obserwuję te wasze cuda,ale pierwszy raz odważyłam się pokazać moje torty , mam nadzieję że nie będziecie strasznie natalucia_zdj_cia_015.jpg krytyczne

natalucia_zdj_cia_005.jpg

natalucia_zdj_cia_007.jpg

torty_anusi_013.jpg

Załączniki

• natalucia_zdj_cia_015.jpg
    natalucia_zdj_cia_015.jpg
    132.2 KB · Wyświetleń: 0
  • natalucia_zdj_cia_005.jpg
    162.1 KB · Wyświetleń: 0
    99.9 KB · Wyświetleń: 0
    162.1 KB · Wyświetleń: 0
  • natalucia_zdj_cia_007.jpg
    natalucia_zdj_cia_007.jpg
    161 KB · Wyświetleń: 0
  • torty_anusi_013.jpg
    torty_anusi_013.jpg
    109.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
pscolki @ 9 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1178298Hariet! świetny motor... też jestem w trakcie robienia tortu z motorem ale mojemu daleko do Twojego...
icon_smile.gif

A to pierwszy z weekendowego maratonu tortowego.
Bollywood...podobno
gruebel_2.gif
Bollywood jak zywe czerwien i złoto
icon_smile.gif
.

[quote name='kaczuszka2701' date='9 Sep 2011, 13:30 ' post='1178376']
witam serdecznie, od dawna obserwuję te wasze cuda,ale pierwszy raz odważyłam się pokazać moje torty , mam nadzieję że nie będziecie strasznie

Torciki super , mi jakoś nie po drodze do jopkowania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy