Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 28 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187878dziewczyny znalazłam na rosyjskim forum tort samochód str 28 http://translate.google.com/translate?hl=p...ulina/6595.html
może wiecie czym one oblepiają te ciasto nadając mu kształt? chodzi mi o tą brązową masę przed położeniem cukrowej
jest to masa którą uzywa się do przekładania zmieszana ze zmielonymi lub bardzo drobno rozkruszonymi biszkoptami. Tutaj uzyte ciemne, mozna też zmielić jasne biszkopty

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Jo_anna1 @ 28 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187926jest to masa którą uzywa się do przekładania zmieszana ze zmielonymi lub bardzo drobno rozkruszonymi biszkoptami. Tutaj uzyte ciemne, mozna też zmielić jasne biszkopty
czyli bita śmietana odpada
icon_neutral.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
asiulla1984 @ 28 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187940czyli bita śmietana odpada
icon_neutral.gif
Biorąc pod uwagę fakt że ma to być pokryte masą cukrową to zdecydowanie bita smietana odpada. Muszą byc to kremy na bazie masła. Tomka pokrywałam właśnie takim kremem z rozdrobnionymi biszkoptami i wyszło gładko i dobrze się trzymało. Przeciez pod masę cukrową i tak dajesz jakiś krem maślany więc nie ma problemu zmieszać go z biszkoptem.

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Devillwoman dziekuje za odpowedź, będę robic tort dzungle dla syna bardzo przydałoby sie takie cudeńko, ale chyba ciężko zamówic to samo a nie w zestawie?
Jak sie nie uda zamówić,obudze w sobie MacGyvera i cos wykombinuje!

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
devillwoman @ 29 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1188396Mi to przypomina naparstek więc może jak masz kogoś z wiertarką... hmmm
gruebel_2.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
Własnie znam kogos takiego, mieszkam z nim i wszystkimi jego wiertarkami, szlifierkami i czym tam jeszcze, od kilku lat pod jednym dachem
rofl.gif
.
Muszę tylko znaleźć odpowiedni moment zeby go przekonać, bo to jest Pan Dokładny i nie lubi robić "prowizorek".

Jak dla mnie miglietto, to bardzo udane te próby, czekam na zdjęcia dzieła w całości.

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Czesc Dziewczyny,

jestem tu nowa i calkiem zielona,

poczytalam sobie troche i poogladalam, ale nie ukrywam, ze nie bardzo mam czas zeby przekopac sie przez te setki stron starego i nowe watku o Waszych przepieknych tortach.

Jak tak ogladam, to az nie wierze, ze samemu mozna zrobic takie cudenka...

Ale do rzeczy... 10 pazdziernika moja starsza coreczka konczy 3 latk, chcialabym zrobic takis fajny tort, inny niz zawsze, dlatego zaczelam szukac czeklos o masie cukrowej i trafilam do Was.

czy mozecie (wiem, ze gdzies to jest dokladnie podane, ale wybaczcie przy dwoch maluchac wiadomo jak jest z czasem) wiec czy ktoras z Was bylaby tak uprzejma i powiedzial mi czy ta plante o ktorej gdzies tam wyczytalam mam dodac to podstawowej masy z przepisu Illy?

Czy jest jakis inny do którego dodaje sie plante.

Zachwycily mnie Wasze tory i przepiekne dekoracje, dlatego chcialabym tez wiedziec czy te wszystkie piekne np. owieczki robicie jakimis wykalaczkami, patyczkami czy moze jeszcze jakos inaczej.

I jeszcze jedno tort LALKA, czy kupujecie specjalna forme do tego tortu wraz z korpusem lalki?

Widzialam na tej sronie rosyjskiej ze tak zwykla lalke owijali w folie.

Jak Wy to robicie.

Przepraszam jesli zawracam Wam glowe, ale w tej chwili bardzo jest mi potrzebna skondensowana mocno wiedza.

Strasznie chcialabym zrobic taki piekny tort... tylko nie wiem czy dam rade...

pozdrawiam Was wszystkie
Ballb

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Ballb tak, plante możesz spokojnie dodać do przepisu Illy ale możesz robić tez bez planty
icon_wink.gif

najważniejszy składnik masy cukrowej to dobry cukier puder (musi być zmielony dokładnie na puder bez kryształków cukru) i dobra żelatyna.
sukienkę można upiec w formie do babki albo przyciąć odpowiednio biszkopt wyciąć w nim "tunel" pośrodku i włożyć lalę przepołowioną lub z nogami obwiązanymi folią spożywczą.
sukienkę można bardzo ładnie udekorować zwykłą masą ,ważne żeby pierwszą warstwę masy najpierw dobrze schłodzić.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Witaj Ballb
icon_biggrin.gif

nie wypowiem sie do tematu masy illy i planty bo ja zawsze robie mase z pianek marshmallows ale jesli chodzi o tort lalke to mozesz wziac normalna lalke barbie, owinac jej nogi folia i wsadzic w biszkopt. Oczywiscie, zanim lalke wsadzisz do tortu to wyczysc i uczesz
icon_biggrin.gif

W specjalistycznych sklepach sa tez dostepne same korpusy lalek ale sa one drogie no i bez nog
icon_biggrin.gif

Biszkopt mozesz piec w formie babki, ktora przypomina ksztalt spodnicy lub mozesz skorzystac z podpowiedzi dewillwoman jak ona zwijala biszkopt...tylko no..jakos teraz nie moge znalezc. Diabel ogonem przykryl. Moze ktoras z dziewczyn szybciej znajdzie
icon_biggrin.gif

edit: o tak sie zaszukalam, ze juz weerka napisala
icon_biggrin.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
devillwoman zaintrygował mnie ten naparstek. Ok ale potem jak wyciskać te makarony???? Może jam ciemna ale.... zawsze mam problem jak robić te niteczki i cienkie wałeczki bo nie mam sprzęcicha. wyciskarka dość droga! Wytłumaczcie jak wy to robicie??

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Asiulla bardzo podoba mi się Twój tort. Ja też mam zamówienie na tort z Zygzakiem od mojego osobistego syna. To będzie dopiero w grudniu, ale już powoli o nim myślę. Czy znalazłaś jakiś instruktarz w necie jak ulepić tego Zygzaka?

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
o.baby06 @ 30 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1189044Asiulla bardzo podoba mi się Twój tort. Ja też mam zamówienie na tort z Zygzakiem od mojego osobistego syna. To będzie dopiero w grudniu, ale już powoli o nim myślę. Czy znalazłaś jakiś instruktarz w necie jak ulepić tego Zygzaka?
co ty dziewczyno sama ulepiłam
icon_smile.gif
patrząc na torty naszych mistrzyń i na zdjęcia zygzaka z neta

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Swietny tort
lecker.gif

Któras z Was niedawno tęskiniła za tortem w dwóch odsłonach, więc proszę bardzo
icon_mrgreen.gif

IMG_0742.JPG IMG_0740.JPG
Torcik na chrzciny
IMG_0754.JPG

Załączniki

• IMG_0740.JPG
    IMG_0740.JPG
    149.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0742.JPG
    IMG_0742.JPG
    159.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0754.JPG
    IMG_0754.JPG
    151.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy