Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

aganieszka9

Member
Wrz 5, 2011
61
0
0
Asiulla1984 - ten moj niby dzidzius miał być chodz troche podobny do twojego ale nic a nic hehe ale co tam zamówiłam sobie śliczną foremke silikonową i teraz niemowlaczki będą śliczne :D Dzieki za podpowiedź co do mieszania kolorów .. :D cenne jak wszystkie Wasze rady :D
A to moje ostatnie próby :D

Załączniki

• cyc.jpeg
    cyc.jpeg
    186.7 KB · Wyświetleń: 0

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
No jak kolorowo tej mgielnej jesieni
icon_smile.gif
.

kajal

Member
Sie 15, 2011
36
0
0
Świetne torty
icon_smile.gif

Ja dzisiaj próbowałam zrobic różyczki na tort niby mi się jakoś udało ale masa była za twarda i ciężko było ją nawet rozgnieśc .Nie wiem dlaczego tak było.Korzystałam z tego przepisu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...z_masy_cukrowej .Do tego płatki strasznie ciężko mi się sklejały musiałam je mocno przygniatac by chciały trzymac.
A i jeszcze jedno pytanie jak zroic by kolor masy był jednolity dodałąm barwnik ale nie otrzymałam jednolitego koloru
I czy wie ktoś może czego ona używa do sklejania tyhc elementów tak od 4:20
Jeśli ktoś mógłby mi odpowiedziec byłabym bardzo wdzięczna

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
kajal jesli masa jest za twarda to podgrzej ja pare sekund w mikrofalowce - ale doslownie chwile i uwazaj zeby sie nie poparzyc
icon_biggrin.gif

elementy masy sklejane sa na rozne sposoby - moze to byc sama woda, bialko z kurzego jajka (popularne do sklejania w Ameryce) lub specjalny klej, ktory raczej nie jest niczym innym jak cukrem z woda. Ja osobiscie zawsze uzywam przegotowanej wody. Kurzego bialka unikam jak ognia.
A jakie barwniki uzywasz do masy? w proszku? jesli tak to te barwniki nie rozpuszcza sie jednolicie w masie - do rozpuszczenia potrzebuja wody. Lepsze sa barwniki zelowe ale jesli takich nie posiadasz to mozesz zrobic tak: wygniec porzadnie mase, zrob maly dolek w masie i nasyp odrobine barwnika w proszku. Do tego barwnika dodaj ze 2-3 krople wody i wymieszaj wykalaczka lub koncowka lyzeczki tak by bylo widoczne, ze proszek sie rozpuscil. Nastepnie powoli zagniataj i ewentualnie podsyp odrobine cukrem pudrem jesli masa bedzie zbytnio sie kleic. Zagniataj na poczatku powoli bo rozpuszczony barwnik moze prysnac
icon_biggrin.gif

zapraszam Cie tez do watku ozdoby z masy krok po kroku. Tam jest tez pokazane jak sklejam platki roz
icon_biggrin.gif

kajal

Member
Sie 15, 2011
36
0
0
Nie wpadłabym na to żeby ją podgrzac w mikrofalówce ale następnym razem spróbuje .Bo ta masa była twarda i nie dało się jej tak wałkowac by była cieniutka
No dodałam raz wody to potem ta róza wyglądała tak jakby się rozpuszczała
A co powiecie o tym przepisie na masę jest z miodem ale wygląda fajnie
http://translate.google.ru/translate?sl=it...325&act=url
I czy mogłabym moją masę wymiesza c też w takim robocie kuchennym

A mogę zapytac lambethka z jakiego przepisu korzystasz na masę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
kajal @ 8 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1209433Nie wpadłabym na to żeby ją podgrzac w mikrofalówce ale następnym razem spróbuje .Bo ta masa była twarda i nie dało się jej tak wałkowac by była cieniutka
No dodałam raz wody to potem ta róza wyglądała tak jakby się rozpuszczała
A co powiecie o tym przepisie na masę jest z miodem ale wygląda fajnie
http://translate.google.ru/translate?sl=it...325&act=url
I czy mogłabym moją masę wymiesza c też w takim robocie kuchennym

A mogę zapytac lambethka z jakiego przepisu korzystasz na masę?
W zaleznosci od kawalka to ja podgrzewam mase od 4 do maksymalnie 10 sekund. Jak pogrzejesz to pamietaj by miec pod reka cukier lub make ziemniaczana by masa nie przyklejala sie do rak. Wody do rozmiekczenia nie dodawaj - masa sie bedzie ciapkac i nie bedzie efektu bo zeby sienie ciapkala to musisz uzyc cukru pudru, ktory jeszcze bardziej wysuszy mase i sprawi, ze bedzie twardsza. Po podgrzaniu trzeba mase dobrze wyrobic w dloniach i pracowac bardzo szybko skoro masa ma takie tendencje do twardnienia. Ja robie mase z przepisu z piankami marshmallows choc ostatnio z braku czasu zamawiam juz gotowy fondant. Ale proces dodawania barniwkow jest ten sam - odrobine barwnika rozpuszczam w doslownie 2 kroplach wody i dopiero zagniatam.

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dziewczyny POMOCY
icon_sad.gif

zrobiłam masę z planta i chciałam poszaleć i zrobić misia, takiego małego i nic mi sie nie klei, probowalam na wode tak jak wyczytalam i wszystko odpada
icon_sad.gif
qrcze co jest nie tak, a tak fajnie wyszla mi ta masa
icon_sad.gif

aganieszka9

Member
Wrz 5, 2011
61
0
0
Dziewczyny jak wy macie to wszystko pięknie dopracowane po prostu bóstwo :D ... a ja z takim malutkim zapytaniem o cieniowanie masy wyczytalam gdzieś tutaj w tym wątku ale cieżko stwierdzić w któej części i na której stronie
lecker.gif
o tym żeby miec 3 kolory masy w różnych odcieniach i powoli je mieszać <czy jakoś tak> ale nic właśnie z tego nie rozumiem :D Może ktoś mojej cieżko myślącej dziś główce pomoże to sobie wyobrazić :D Z góry Dzięki

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy