Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Weź dwa balony odpowiedniej wielkości, wypłucz bo są posypane talkiem w środku i wlej do nich taką samą ilość galaretki, zawiąż, powieś i zostaw do zastygnięcia - cycki jak malowane
icon_mrgreen.gif
Metoda nie sprawdzona ale akurat do glowy mi przyszło
icon_wink.gif
Może dziewczyny coś sprawdzonego napiszą
icon_smile.gif

agnieszkor

Member
Lis 15, 2011
3
0
0
Aja czytam i przeglądam te przepiękne torty. Więc postanowiłam sama coś wycudować. Moje to nie są jakieś arcydzieła jak niektórych, nie będę wymieniała ale wszystkim gratuluję tak wspaniałych słodkości, ale przecież to są moje pierwsze torty
lecker.gif

Załączniki

• 100_4059.JPG
    100_4059.JPG
    999 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_4418.JPG
    100_4418.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Ballb @ 21 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1216549Dziewczyny tortu cudenka
icon_smile.gif

a ja mam pytanie, robie na jutro dla corci spozniony tort urodzinowy do przedszkola (biedula 7 tygodni w domu przesiedziala
icon_sad.gif
)

i wczoraj produkowalam hello kity, wiadomo, ze sam kot jest bialy wiec dodalam do masy bialego barwnika i lipa, znowu dodalam i jeszcze i jeszcze... w sumie na niewielka ilosc masy dodalam bardzo duzo barwnika a i tak kolor nie byl taki jak oczekiwalam...

w czym rzecz? czy bialy jest meda mniej wydajny niz inne... inne kolory dodam ociupinke i juz jest tak intensywnia zabarwiona masa, a z bialym jakas lipa...

barwniki mam takie same od tego samego sprzedawcy wiec nie mam pojecia czemu taka lipa
icon_sad.gif

i jeszcze jedno pytanie, bo moj cyckowy tort dla malzonka zbliza sie mega duzymi krokami (na 28.11) w czym pieczecie/ robicie sam biust? wiem, ze w michach ale w jakich?

Kurcze chialam upiec serduco i na nie wrzucic cycole, ale nie mam misek, ktore beda odpowiednie na wielkosc, przelecialam markety i mniejsze okoliczne sklepy i nie znalazlam nic co sie zmiesci na tym szablonie serducha....

Ratujcie....
Nie wiem po co do tej masy biały barwnik
fiesgrins.gif
gruebel_2.gif

Może robiłaś masę z zaparzanej mąki. Jeżeli tak to ona nigdy nie będzie biała tylko taka beżowa.
Ja do tej masy cukrowej nigdy nie dodawałam białego barwnika, masa sama w sobie jest biała.
Jeżeli chodzi o tort to zależy jak duże chcesz mieć to serducho, Od tego zależy jaka będzie wielkość cycek. Tydzień temu robiłam ciałko i cycki są ze zwykłego kuchennego pucharka na lody. Po prostu przekładałam upieczony biszkopt kremem w tym pucharku-dla łatwiejszego wyjęcia musisz wyłożyć pucharek folią spożywczą https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33167&st=2080
Możesz wykorzystać jakąś salaterkę kuchenną. napewno w domu coś znajdziesz. Nigdy nie piekłam jeszcze cycek w żadnej misce
icon_mrgreen.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
dziunia @ 21 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1216609Weź dwa balony odpowiedniej wielkości, wypłucz bo są posypane talkiem w środku i wlej do nich taką samą ilość galaretki, zawiąż, powieś i zostaw do zastygnięcia - cycki jak malowane
icon_mrgreen.gif
Metoda nie sprawdzona ale akurat do glowy mi przyszło
icon_wink.gif
Może dziewczyny coś sprawdzonego napiszą
icon_smile.gif
Ja podobnie jak Joanna. Zostawiam placek biszkoptu, dobieram odpowiednia wielkość salaterki lub pucharku i przekładam jak tort tyle, że w miseczkach. Nie wykładam folią. Wrzucam na chwilę do zamrażarki aby porządnie schłodzić i wtedy łatwo wyjąć. Potem na tort i wygłaskuję masą.

kajal

Member
Sie 15, 2011
36
0
0
jej ale się nazbierało
Devil te malowane są genialne nie mogę się napatrzec to wygląda cudnie
agnieszkor cudny ten piesek i ten drugi tort aż trudno uwierzyc że to twój pierwszy

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
moim zdaniem niektore sa wspaniale, inne za mocno przeladowane, ze nie wiadomo na co patrzec i jak kroic ale niektore sa wrecz obrzydliwe. szczegolnie ze przypominajace ludzkie cialo z czerwonym biszkoptem w srodku

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Agnieszkor.Piesek piękny, jak prawdziwy.Masz może jakąś fotorelacje jak go robiłaś lub schemat z opisem?Przymierzam się do toru pieska i przyznam,że spośród tych co oglądałam, Twój najbardziej mi odpowiada.

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
to moj ostatni tort... niestety... nie na moje nerwy ta zabawa
icon_sad.gif

DSC01112a.JPG

wszystko bylo idealnie, tort rowny jak od linijki....

nakladajac mase polowa kremu z wierzchu wraz z czescia biszkoptu postanowila zamieszkac na silikonowej macie z ktorej przekladalam mase
icon_sad.gif
i cala koncepcje szlag trafil, dlatego jest improwizacja z warkoczykiem
icon_sad.gif

Załączniki

• DSC01112a.JPG
    DSC01112a.JPG
    72.8 KB · Wyświetleń: 0

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
dzieki ale zebys widziala jak row marianski jest pod tym dziwnym splotem
icon_sad.gif

az sie poplakalam nad tym tortem
icon_sad.gif

zobaczymy czy dzieciakom przypasuje....

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
moim zdaniem niektore sa wspaniale, inne za mocno przeladowane, ze nie wiadomo na co patrzec i jak kroic ale niektore sa wrecz obrzydliwe. szczegolnie ze przypominajace ludzkie cialo z czerwonym biszkoptem w srodku

Mam takie same odczucia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnieszkor

Member
Lis 15, 2011
3
0
0
terjon @ 21 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1216979Agnieszkor.Piesek piękny, jak prawdziwy.Masz może jakąś fotorelacje jak go robiłaś lub schemat z opisem?Przymierzam się do toru pieska i przyznam,że spośród tych co oglądałam, Twój najbardziej mi odpowiada.
Proszę terjon opis wykonania psa. Upiekłam dwa biszkopty w keksówkach jedna duża a druga mała. Później w dużym biszkopcie na 1/4 długości i wycięłam prostokąt aby powstały łapy psa, następnie przekroiłam 2 razy i przełożyłam. Głowę także przekroiłam 2 razy lecz jedną część przekroiłam jeszcze na pół natomiast dwie pozostałe części z jednej strony zaokrągliłam i przełożyłam kremem. Na końcu tym samym kremem uformowałam kształt psa. Teraz całość przykryłam masą cukrową, na to sierść. Zrobiłam ją przekręcając masę cukrową przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa na najmniejszych dziurkach. A potem to już zabawa z przyklejaniem sierści. Na końcu psa pomalowałam barwnikami w proszku rozpuszczonymi w wodzie. I tak właśnie powstał mój piesek.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Ballb świetnie sobie poradziłaś. Bo "cały pic" polega na tym żeby umieć zamaskować wszystkie niedociągnięcia. Pewnie, najlepiej jak wszystko idzie gładko, pięknie i każdy by tak chciał ale w takich nieprzewidzianych sytuacjach jest sztuką sobie poradzić tak świetnie.
freu.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy