Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
znalazłam fajny link, jak weszłam to oglądałam i oglądałam, to skany różnych książek i pisemek z dekoracją tortów http://picasaweb.google.com/geraldinarevisdetortas
Lambethko, dzięki za podpowiedź, Joasiu, dzięki za miłe słowa i dodanie odwagi
cvety.gif

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
sionia @ 20 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1244362Ile czasu potrzebujesz na udekorowanie jednego tortu? Który z tych był najbardziej pracochłonny?
róznie to z czasem bywa, np hello kitty to chyba z obłożeniem z 40 minut mi zajęło, reszta zależy od tego czy masz gotowe dekoracje, kwiaty zawsze lepię pare dni wcześniej i później tylko listki na świeżo robię, figurki też wcześniej lepię bo to wszystko musi podeschnąć. Ale tak z 1-1,5 godz na tort mi schodzi gdzyż to moje początki.

Torty przekłądam tylko i wyłącznie bitą śmietaną o róznych smakach

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
asiulla1984 @ 20 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1244759róznie to z czasem bywa, np hello kitty to chyba z obłożeniem z 40 minut mi zajęło, reszta zależy od tego czy masz gotowe dekoracje, kwiaty zawsze lepię pare dni wcześniej i później tylko listki na świeżo robię, figurki też wcześniej lepię bo to wszystko musi podeschnąć. Ale tak z 1-1,5 godz na tort mi schodzi gdzyż to moje początki.

Torty przekłądam tylko i wyłącznie bitą śmietaną o róznych smakach
według mnie to bardzo szybko, wszystko masz takie dopracowane, gładziutkie, ja się grzebię z pół dnia
icon_wink.gif
, ja mam zawsze stresa, że bita śmietana mi masę rozpuści- ta co na brzegach tortu jest, bo górę smaruję masą maślaną, jak zabezpieczasz te brzegi?

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
beata34 @ 21 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1244830według mnie to bardzo szybko, wszystko masz takie dopracowane, gładziutkie, ja się grzebię z pół dnia
icon_wink.gif
, ja mam zawsze stresa, że bita śmietana mi masę rozpuści- ta co na brzegach tortu jest, bo górę smaruję masą maślaną, jak zabezpieczasz te brzegi?
wszystko smaruję tynkiem, górę i brzegi, kostka masła + szklanka cukru pudru utarte mikserem do białości i lecę cały tort na około, sama bita rozpuści masę , raz mi owoc wystawał i dziurka w masie się zrobiła bo ją rozpuściło. te masło z pudrem na torcie ci zastyga więc musisz równo rozprowadzić bo to twardnieje i na to walisz masę cukrową i gładzisz packą i gitara
icon_smile.gif

który najdłużej robiłam? no nie wiem, chyba te maki chociaż kwiaty miałam dużo wcześniej ulepione, w sumie to chyba każdy z osobna tak z 1-1,5 h, kiedyś jak robiłam gitarę to chyba z 4 godziny mi to zajęło, masakra

zrobiony dzisiaj

157i255.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Wow, piękne torty
icon_smile.gif
Szukałam w internecie jakiejś inspiracji na tort na Dzień Babci i Dziadka, ale, niestety, nic nie znalazłam. Za to Twoje Asiulla są świetne, gratuluję takiej perfekcji, wow...
icon_smile.gif
Chyba też coś pokombinuję z motywem kwiatowym albo prostymi wzorkami.
Co do czasu wykonania, to naprawdę szybko Ci schodzi :D

joannaMar

Member
Gru 21, 2011
12
0
0
A jak robicie piętrowy, to pod tą górną część torta kładziecie taką zwykłą podkładkę, taka jak na sam dół (ta złota)?
Jaka średnicę ona ma mieć, dokładnie taka samą jak tort, czy trochę mniejszą?
I jak się potem kroi taki tort, zaczynamy od góry, ale czy łatwo to się kroi?
A i jeszcze ile takie dekoracje mogą sobie stac i czekac, i jak je przechowaywac?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
JoannaMar ja górne piętro tortu robię na wykłej złotej podkładce o średnicy tortu. Jeżeli zrobisz na większej to po prostu będzie Ci dokoła wyglądała. W dolne piętro wbijam przycięte do odpowiedniej wysokości patyczki do szaszłyka i na tym kładę górę, mam wówczas pewność, że nic mi się nie zapadnie. Cały tort jest zawsze na grubym podkładzie.
z krojemiem nie ma problemów bo kroi się górne piętro a następnie dolne. Miałam tez takie sytuaje, że zdejmowano górne piętro na bok a na początku krojono dolne, bo dekoracje sie ludziom podobały i szkoda im było niszczyć
icon_mrgreen.gif

Dekoracje zazwyczaj robię prawie na bieżąco bo nigdy nie mam czasu. Czytałam, że dziewczyny to i miesiąc wcześniej robią. Suche oczywiście trzeba zabezpieczyć przed kurzami
icon_mrgreen.gif

U mnie dziś piłka w gwiazdki
IMG_1023.JPG

Załączniki

• IMG_1023.JPG
    IMG_1023.JPG
    160.2 KB · Wyświetleń: 0

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Eh czytam te wasze strony i ogladam torty i az dech mi zapiera chciałabym tak jak wy ;) a przede mna mega wyzwanie mój drugi tort w zyciu to dla mojego synka na roczek prosze pomózcie on uwielbia myszke miki i chciałabym mu ja zrobic ale talentu to ja raczej nie mam wogole boje sie masy cukrowej piekne sa z niej torty ale robiłam jedno podejscie do próbki i mi pęka
icon_sad.gif
a urodzinki juz w sobote no i nie wiem jaki krem eh
icon_sad.gif
mam barwniki w proszku no i tort miał być prostokatny poradzcie cos licze na Was dziewczyny
icon_rolleyes.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy