Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
pochwalę sie moim pierwszym tortem. daleko mu do waszych cudowności ale i tak jestem dumna. nieobyło się bez problemów ale przy waszej pomocy i mojego męża torcik wyszedł. bardzo wam dziękuję.

Załączniki

• P1020886.JPG
    P1020886.JPG
    835.3 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Izunia, pierwsze koty za płoty tzn. pierwszy tort na stół i poradziłaś sobie, nie zwatpiłaś a to myślę w każdej dziedzinie najważniejsze- musi się udać. Tak trzymaj
daumen.gif

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Przepieknie po weekendzie . A u mnie weekend był gąbkowy a dla męża na szybko kawałek drogi z jego budowy

Załączniki

• P2120006m.JPG
    P2120006m.JPG
    33.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P2120007m.JPG
    P2120007m.JPG
    31.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P2130016m.JPG
    P2130016m.JPG
    29.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P2120004m.JPG
    P2120004m.JPG
    31.2 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
beata34 @ 12 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1254903Wiesz co, jak patrzę na ten tort z panią w wannie to mi się gębusia śmieje, te detale- kafelki, kapciuszki, ręczniczek na głowie, piękny jest
anbetung.gif
widać, że kochasz to co robisz, ile czasu zajmuje Ci zrobienie takiego dopracowanego tortu? Powiedz Devill czy swoje torty malujesz normalnym pędzelkiem czy masz taki specjalny cosiek( to określenie mojej córki na wszystkie bliżej niesprecyzowane rzeczy:)) z pojemniczkiem do którego wlewa się barwnik i potem maluje znalazłam taki bajer na allegro i zastanawiam się czy kupić http://allegro.pl/pedzel-water-brush-do-ma...2101074416.html
Mówiąc szczerze dla mnie to strata pieniędzy, wszystko maluje pędzelkami "0" lub "1" co do tortu z wanną nie bardzo jestem ci w stanie powiedziec ile zajął czasu bo nigdy nie robie jednego. Kleje coś zostawiam do zastygnięcia i biore sie za kolejny a następnehgo dnia do niego wracam. Panią z wanną ukleiłam w 1,5 g w czwartek, w piątek dodałam wode , ręcznik i postawiłam na torcie który oklejałam kafelkami. Całośc myśle że jakieś 4 godziny zdobienia.

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
devillwoman @ 13 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1255257Mówiąc szczerze dla mnie to strata pieniędzy, wszystko maluje pędzelkami "0" lub "1" co do tortu z wanną nie bardzo jestem ci w stanie powiedziec ile zajął czasu bo nigdy nie robie jednego. Kleje coś zostawiam do zastygnięcia i biore sie za kolejny a następnehgo dnia do niego wracam. Panią z wanną ukleiłam w 1,5 g w czwartek, w piątek dodałam wode , ręcznik i postawiłam na torcie który oklejałam kafelkami. Całośc myśle że jakieś 4 godziny zdobienia.
Dzięki za odpowiedź
cvety.gif
wczoraj pokazałam koleżance Twoje torty, powiedziała, że ona to by je raczej zasuszyła niż zjadła bo szkoda niszczyć
icon_razz.gif
ja tez tak myślę,
powiedz mi Devill czy po pomalowaniu tortu wkładasz go do lodówki czy dajesz mu wyschnąć w temp. pokojowej, pytam bo jak pomalowałam masę wiltonem w żelu to owszem najpierw wysechł ale jak wlożyłam tort do lodówki to znowu barwnik zrobił się mokry

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
Dziewczyny, powiedzcie jak używać wykrawaczek patchworkowych, kupiłam kiedyś i leży a widziałam ładne torty ozdobione patchworkami, czy do masy cukrowej trzeba coś dodać- cmc albo coś innego czy nie ma takiej potrzeby, ta wykrawczka taka delikatna mi się wydaje i nie wiem jak to technicznie zrobić żeby z niej masa wyszła i sie nie porwała

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
lambethka @ 14 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1255793http://www.youtube.com/watch?v=qOIb-t9cwjg tu widac tak gdzies od czwartej minuty
icon_biggrin.gif

a ja mam pytanie do posiadaczek pistoletu do masy - tego czarno czerwonego. Wam tez masa przechodzi przez ten pistolet wolno i z oporem? Przyznam ze mialam troche trudnosci, mimo, ze masa byla dobrze zagnieciona, a przed wlozeniem posmarowana planta dla poslizgu
icon_biggrin.gif
Początkowo tez myślałam, że się znim nie zaprzyjaźnię
icon_mrgreen.gif
masę nie tylko posmarować trzeba dla poślizgu plantą, ale tę plantę trzeba po prostu wgnieść w masę, dobrze wyrobić-ogrzać i super się wyciska. NIe potrafię podać dokładnie ile tej planty trzeba dodać ponieważ zawsze na wyczucie to robię, jak ciężko wyciskać to wgniatam więcej.

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Asiulla piękne tulipany zakwitły u Ciebie w środku zimy
lecker.gif

Mój wczorajszy torcik - pierwszy w całości pokryty masą według przepisu Illy. Zrobiłam połowę porcji, choć cukru pudru weszło na pewno więcej niż połowę. Była dosyć lepka i nie dała się wałkować zwykłym drewnianym wałkiem, ale na szczęście mam nieduży plastikowy do fondnantu. Bałam się dać więcej cukru cukru pudru żeby nie była zbut krucha. Wysycha dosyć szybko, a mikrofali nie mam i na razie nie planuję mieć, ale podgrzewanie w dłoniach też zdawało egzamin. Świetnie się mi z nią pracowało i choć torcik to arcydziłe nie należy na pewno jeszcze nie raz jej użyję

Załączniki

• DSC_6826a.JPG
    DSC_6826a.JPG
    976.6 KB · Wyświetleń: 0

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
BeataM @ 15 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1256032Asiulla piękne tulipany zakwitły u Ciebie w środku zimy
lecker.gif

Mój wczorajszy torcik - pierwszy w całości pokryty masą według przepisu Illy. Zrobiłam połowę porcji, choć cukru pudru weszło na pewno więcej niż połowę. Była dosyć lepka i nie dała się wałkować zwykłym drewnianym wałkiem, ale na szczęście mam nieduży plastikowy do fondnantu. Bałam się dać więcej cukru cukru pudru żeby nie była zbut krucha. Wysycha dosyć szybko, a mikrofali nie mam i na razie nie planuję mieć, ale podgrzewanie w dłoniach też zdawało egzamin. Świetnie się mi z nią pracowało i choć torcik to arcydziłe nie należy na pewno jeszcze nie raz jej użyję
Jejku coś mam z głową nie tak
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
Oczywiście miałam na myśli słoneczniki

katka-j

Member
Paź 21, 2010
2
0
0
witam!
wink.gif
czasami tutaj zaglądam ale to mój pierwszy wpis
icon_smile.gif

mam w planach wykonanie tortu na chrzest dla córeczki. i nie bardzo się orientuję jak duży powinnam zrobic - gości będzie około 40-45
myślałam nad tortem piętrowym - ale jakiej wielkości te piętra
gruebel_2.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mi na 45 porcji wyszedl trot z dwoch pieter: dol srednica 30 cm, gora srednica 26
icon_biggrin.gif

a torcicha sliczne i pysznie wygladajace.

Asiulla rozszalals sie nam dziewczyno - oby tak dalej
icon_biggrin.gif

Joanno - posmarowalam pistolet w srodku planta i mase wkladajac do pistoletu tez posmarowalam planta a mimo tego wyciskalam ja z trudem. Byla miekka bo podgrzalam ja w mikrofalowce. No chyba musze jeszcze pocwiczyc w takim razie
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy