Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dorota519 @ 27 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1260685Robiłam ją radełkiem po położeniu masy na tort.
Dziękuję!!!
anbetung.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
alipek @ 26 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1260593Czyli rozumiem, że potem każdy element koronki przyklejam pojedynczo. Dzięki h-elen
Tak. Dzięki tej metodzie możesz tworzyć dowolne kompozycje a gdyby wyciąć cały pasek jak leci to mógłby powstać misz masz... Czasami ładnie wygląda ozdobienie np dołu tylko jednym motywem czasami naprzemiennie dwoma... Możliwości jest bardzo dużo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

magdziorek 13

Member
Lut 16, 2012
50
0
0
Witajcie ,ja jestem nowa i pewnie nie mam tyle doświadczenia co wy ale po przeczytaniu waszych rad zaczęłam robić torty .Wielki szacun dla was ,bo byłam pod wielkim wrazeniem waszych tortów.Byłlo ciężko ale się udało i jestem z siebie zadowolona .

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Witam Wszystkie Forumowiczki.

Od dłuższego już czasu przyglądam się temu forum i dziełom przez Was stworzonym.Kilka tortów mam już popełnionych
rofl.gif
ale ciągle się uczę.
Mam do Was pytanie i oczywiście liczę na wyczerpującą odpowiedź.W wielu miejscach czytałam że lukier plastyczny rozpuszcza się po zetknięciu z bitą śmietaną.W wielu też miejscach dziewczyny opisując swoje torty podają że na wierzchu jest tort obłożony śmietaną a dekoracje są z.... lukru plastycznego.
Czy ta śmietana jest jakoś specjalnie przygotowana?
gruebel_2.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
No właśnie tak też robię, ale Twoje są zdecydowanie ładniejsze i myślałam, że masz jakiś patent na to
icon_mrgreen.gif
Specjalne odciski widziałam i chyba kilka jednak muszę zakupić. Dzięki

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
bumelka ja nie robię podkładów na śmietanie więc nic nie podpowiem, musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ktoś kto tak robi Ci odpowie. A tak w ogóle to, jak dobrze pamiętam, Joanna ostatnio pisała o tym jak Ona kładzie masę cukrową na śmietanę więc cofnij się kilka stron (a nawet może tylko jedną czy dwie) i przeczytaj.

edit.
Przewertowałam i znalazłam, str. 136
Joanna pisze:
CYTATChoć bez zdjęcia, ale postaram się wytłumaczyć icon_mrgreen.gif
zawsze przekładam tort dzień wcześniej, żeby smaki "przegryzły się" Jeżeli juszę wykończyć tort-położyć masę cukrową dzien przed podaniem to wówczas przekładam bitą śmietaną a na wierzch najczęśćiej wykorzystuję masę https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...t=0&start=0 i na tę schłodzoną masę kładę masę cukrową.
jeżeli mogę sobie pozwolić na wykańczanie tortu w dniu podania to wówćzas, dzień wcześniej przekładam tort bitą śmietaną, wykańczam bitą śmietaną, robię ażurki w dobrze schładzam, w dniu podania kładę już tylko masę cukrową. Przez kilka godzin nic się z nią nie dzieje.
Chyba nie skomplikowałam jeszcze bardziej icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

magdziorek 13

Member
Lut 16, 2012
50
0
0
Przepraszam dziewczyny ale nie wiem jak dodawać zdjęcia dodałam i myślałam że będzie działać ale się nie udało jeśli chcecie to mogę wam podać dane na naszą klasę i tam możecie obejrzeć moje torty. Sory wielkie jeszcze raz . Może ktoś pomoże jak dodawać fotki.Dzięki wielkie
icon_smile.gif

magdziorek 13

Member
Lut 16, 2012
50
0
0
Bumelko ja również miałam z tym problem i się bałam że wszystko się rozpuści ale znalazłam sposób by śmietana nie miała bezpośredniego kontaktu z masą posypuję tort wiórkami kokosowymi . Wszystko jest w porządku i nic się nie dzieje .pozdrawiam:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy