krem maslany do ''otynkowania'' tortu przed polozeniem masy cukrowej to:
A) maslo utarte z cukrem pudrem lub
B) krem na bazie bezy. Robi sie go w nastepujacych proporcjach: 1 czesc bialek, 2 czesci cukru, 3 czesci masla. Np. mamy 30 gram bialek, wsypujemy do nich 60 g cukru i ubijamy mikserem na parze do momentu calkowitego rozpuszczenia sie cukru. Nastepnie lekko ubita mase chlodzimy i dodajemy 90 g masla.
Nie polecam kremu maslanego do klejenia ozdob na torcie. Maslo topnieje pod wplywem temperatury i moze sie skonczyc to tym, ze ozdoby nam poplyna razem z nim. Do przyklejania niewielkich ozdob najlepiej sprawdza sie woda, woda z odrobina cukru pudru, lukier/royal icing, a przywiekszych ozdobach wykalaczki lub patyczki szaszlykowe. Ktoras z tortomaniaczek podala tez sposob na rozgrzanie masy cukrowej do plynnej konsystencji i nia klejenie ozdob
Nie boj sie uzywac patyczkow - jesli posiadaja one atest do kontaktu z zywnoscia to wszystko jest w porzadku. Slomki tez sa dobre, a zaostrzyc je mozesz poprzez ukosne sciecie jednego konca slomki. Przy budowaniu tortow pietrowych dobrze jest by przez cala wysokosc pieter (oprocz czubka) szedl patyk jednak rownie dobrze mozesz wspierac poszczegolne pietra slomkami / patyczkami a kolejne pietro ''przyklejac'' na krem lub lukier
Do przewozenia tortow pietrowych sa specjalne pudelka tekturowe jednak sa one drogie. Mozesz zlaczyc tort przed podroza ale
1. Tort musi byc dobrze wzmocniony wspornikami by trzymal sie calosci
2. dobrze by bylo by jedna osoba prowadzila auto a druga jechala z tortem, pilnujac go.
3. Mozesz zasugerowac klientowi by tort odebral osobiscie - nie bedziesz musiala sie martwic o transport
a szczerze mowiac przy bardziej zaawansowanych dekoracjach, jednak warto montowac tort po dowiezieniu go na miejsce. Zaoszczedzi Ci to mase stresu, a skoro umiesz robic torty to nie powinno byc gorzej, ze robisz je przy kliencie
Zycze sukcesow w podbijaniu tortowego swiata biznesu
ankar @ 16 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290480asia1985 masa na torcie nie stwardnieje, położona jest na kremie.
zalezy jak zrobiona. Z pianek marschmallows lub samorobki poprostu wyschna, kupne stwardnieja
pamietajcie, ze niektore masy potrafia w lodowce sie spocic. Wszystko zalezy od tego jaka wilgoc panuje w danej lodowce