Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
vikisvp @ 19 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1305401Zamówic i odebrać można w Cechu Rzemiosł Cukierniczych przy ul. Lechickiej 14
wielkie dzieki
cvety.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Jaki najlepiej poleciłybyście przepis na biszkopt do tortu?, wczoraj chciałam wypróbować przepis Iwci https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=267, na początku rewelacja wyrósł pięknie
lecker.gif
sprawdziłam wykałaczką był upieczony, ale po wystgnięciu opadł mi na środku,
icon_neutral.gif
a pod "skórką" biszkoptu był żadki jakby ktoś kogiel mogiel trochę wlał.
gruebel_2.gif

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Jeśli chodzi o przystanek dzungla, to ja tez taki robiłam

Załączniki

• DSC096691__800_x_600_.jpg
    DSC096691__800_x_600_.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Ballb, zamówienie można złożyć mailowo: biuro@crs.waw.pl. Jak już wszystko co zamówisz będzie, to dostaniesz informację, że można odebrać
icon_smile.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hajastan @ 20 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1305543Jaki najlepiej poleciłybyście przepis na biszkopt do tortu?, wczoraj chciałam wypróbować przepis Iwci https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=267, na początku rewelacja wyrósł pięknie
lecker.gif
icon_neutral.gif
gruebel_2.gif
Najprawdopodobniej na środku był nieupieczony. Mi się ze dwa razy zdarzyło takie coś i wiem, że po prostu za krótko był w piekarniku. Czasem lepiej trochę wierz mocniej zbrązowić niż za wcześnie wyjąc bo klapnie. Ja zawsze około 45- 50 min trzymam w tem ok170 i jest ok. To takie moje doświadczenia. Pozdrawiam

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dzięki za odpowiedż
herzen.gif
, tak sobie pomyślałam,że przewaznie w przepisach na biszkopt daje się mniej mąki ziemniaczanej niż tortowej, a w tym przepisie daje się po tyle samo i to był powód

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Hajastan @ 20 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1305543Jaki najlepiej poleciłybyście przepis na biszkopt do tortu?, wczoraj chciałam wypróbować przepis Iwci https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=267, na początku rewelacja wyrósł pięknie
lecker.gif
icon_neutral.gif
gruebel_2.gif
ja piekę ten Hichotki
15 min w 165 i 15 w 190. Zawsze się udaje.

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
z moich doświadczeń z biszkoptami:
jak chcę delikatne ciasto, to na 5-6 jaj (zależnie od wielkości) daję 3/4 szkl mąki zwykłej i 1/4 szkl mąki ziemniaczanej,
a gdy potrzebuję bardziej "zbite", to daję 1 szklankę maki zwykłej - bez ziemniaczanej!
nie wiem czy faktycznie tak powinno być, ale ziemniaczana robi ciasto bardziej "nadmuchane"
icon_mrgreen.gif

oczywiście mąka ZAWSZE przesiana!!! i jest ok
mniam.gif

acha... i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem około 35-40 min...
jeszcze nigdy mi nie opadł (odpukać w niemalowane ;) )

ale ja nadal szukam mojego wymarzonego ciasta na tort...
chciałabym znaleźć przepis na ciasto wilgotne, cudowne
gruebel_2.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Dzięki za podpowiedzi, dzisiaj wypróbuję przepis, który podała mi Iva, powiedz mi tylko używasz mąki luksusowej takiej jak do pizzy (nr.550) czy tortowej?

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
A ja mam taki przepis na szybki biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gęsta. Żółtka roztrzepujemy widelce, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do ubitych białek razem z roztrzepanymi żółtkami i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut.
Można dać tylko mąkę pszenną, z ziemniaczaną biszkopt jest bardziej puszysty. Pieczony w 21cm tortownicy kroję na 3 blaty, w 27cm na 2

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dziewczyny, podrzuccie mi pomysl, a tak naprawde to dwa

na sobote chce upiec swojemu koledze slubnemu tort na dzien ojca od naszych lasek
icon_smile.gif

a 28go mamy rocznice slubu...

zupelnie nie mam pomyslu co i jak...

poratujcie prosze...

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Przepraszam Iva,ze tak zawracami ci głołwę tymi mąkami, ale nie chce kolejnego biszkoptu wurzucić do śmieci. U mnie w Lublinie nie widziałam jeszcze Basi ja kupię przeważnie mąkę Lubelli, tylko ja myślałam,że do wszelakich ciast daję się mąkę tortową, a tu luksusową. Widze w Basi tez jest lukusowa i tortowa,.......

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy