Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
miu-miu @ 24 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1307201cześć dziewczyny jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu czytam i oglądam Wasze cudeńka i oczywiście zazdroszcze talentu. Wczoraj spróbowałam pierwszy raz zrobić lukier plastyczny, ale z pianek marshmallow tylko lukier wyszedł jakiś taki gumiany a nie plastyczny
gruebel_2.gif
na dodatek nie przykleił się dobrze do tortu...może będzie umiały powiedzieć co źle zrobiłam chciałabym spróbować raz jeszcze ale może skorzystam z tego przepisu od dorotaxx, choć trochę się obawiam czy mi si uda skoro ta z pianek raczej nie wyszła....
dontknow.gif
masa z pianek wychodzi bardziej gumiasta niz masa z przepisu dorotaxx czy z przepisu Cinki. Wynika to z samej konsystencji pianek do ktorych jedynie wgniatasz cukier puder. Masa z pianek dobrze obklada sie torty ale ozdoby lepiej robic z innej masy. Tak wiec glowa do gory bo masa Ci wyszla - ona poprostu nie nadaje sie do robienia pewnych ozdob. Kazda masa przyklei sie dobrze do tortu jesli najpierw pokryjesz go masa maslana. Co moglo wplynac na zle przyklejenie to moze to, ze za mocno podsypalas mase do rozwalkowania i pod spodem miala zbyt duza warstwe cukru pudru.


tasiolek @ 24 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1307274cześć dziewczyny! niedawno zaczęłam interesować się toratmi z ozdobami z masy cukrowej, zrobiłam jeden, ale nie za bardzo wychodziły mi kwiatki. Brzegi nie chciały się mi się w ogóle falować. Możecie mi podpowiedzieć co było nie tak? Masa wyszła mi fajna, dobrze się wałkowała i w ogóle. A tak poza tym to jak przyklejać poszczególne elementy do siebie? Na wodę z cukrem nie za bardzo się trzyma:)
Hm, wszystko zalezy od wielkosci elementow. Ja zawsze montuje mniejsze i niezbyt ciezkie elementy na wode z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru pudru woda zrobi sie gesciejsza i klei. Wazne jest tez by elementy zwilzac a nie namaczac w wodzie. Jesli nawet uzywasz pedzelka to pamietaj by strzepac z niego nadmiar plynu. Woda z cukrem potrzebuje tez wiecej czasu do ''chwycenia'' wiec najlepiej podeprzec dany element jakims wspornikiem na czas klejenia. Do wody mozesz tez dodac odrobine CMC -stabilizatora. I dobrze jest pamietac by poszczegolne elementy byly juz lekko podsuszone.
Do wiekszych elementow polecam lukier - zwykly, najzwyklejszy lukier zrobiony z cukru pudru i wody. Mozesz dodac tez kilka kropel soku z cytryny. Ani razu nie kupilam kleju spozywczego bo szkoda mi na to pieniedzy. Lukier chwyci wszystko i schnie szybciej niz woda z cukrem (mimo, ze to prawie to samo ale w innych proporcjach). A jak ozdoba jest ciezka i w nietypowym miejscu to polecam wykalaczki lub patyczki szaszlykowe
icon_biggrin.gif


zycze Wam milego tortowania
wink.gif
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Witam wszystkich w ten deszczowy poniedziałek i dziękuję za trzymanie kciuków. Oto mój pierwszy gigant robiony na uroczystość nadania Polskiej Szkole Lozanna - Marly imienia Macieja Płażyńskiego połączoną z zakończeniem roku szkolnego. Na wierzchu logo szkoły - dla porównania wstawiłam też oryginał. Waga +/- 10kg.

DSC_9363a.JPG


Jest w nim takie pomieszanie, że chyba tort po kawałku powinnam wstawiać w różnych wątkach, ale to tutaj prosiłam o kciuki heh

Masa czerwona z przepisu Cinki (bardzo łatwo ja zabarwić na naprawdę czerwony kolor), masa biała od Dorotaxx, no i krem z bitej śmietany i mascarpone. Zadowolona do końca z tortu nie byłam, masa przy obkładaniu porwała mi się nieco i kamuflowałam nieładne miejsca kwiatkami. Tort jechał godzinę na miejsce, gdzie okazało się, że lodówka (duża!!!) włączona została dopiero pół godziny wcześniej, więc niestety zaczął płynąć (co widać na opadającej powoli dekoracji). Dopiero później znalazło się miejsce w zimnej lodówce i sytuacja została mniej więcej opanowana (choć krem miejscami musiał zostać poprawiony zwykłą łopatką i wyciskane róże diabli wzięli), choć mimo wsporników w dolnym piętrze zaczął nieco siadać. I co się nastresowałam (zwłaszcza, że na uroczystośc została zaproszona żona i synowie M. Płażyńskiego oraz Longin Komołowski) to jeszcze w życiu się tyle komplementów nie nasłuchałam (mimo tych naderwań i nadtopień). Zostało niewiele, niektórzy nawet po dokładkę wracali a to chyba największy komplement, prawda?

Dzięki dziewczyny!!!!!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Śliczne torty dziewczyny
icon_smile.gif

Joasiu czy tak kulisty kształt piłki uzyskujesz przekładając tort w misce? Ja zazwyczaj piekę biszkopt w misce, ale po przełożeniu traci on swoją kulistość.

Wklejam swoje torty:

Ćwiczący policjant

P1100106.JPG

P1100103.JPG
 

Załączniki

  • P1100106.JPG
    P1100106.JPG
    209.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100103.JPG
    P1100103.JPG
    208.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Muffinki Weselne
 

Załączniki

  • 306901_486191578063867_833121047_n.jpg
    306901_486191578063867_833121047_n.jpg
    102.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 403372_486191514730540_1234177050_n.jpg
    403372_486191514730540_1234177050_n.jpg
    86.2 KB · Wyświetleń: 0

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
gratulacje Beatko
icon_smile.gif
, tort na taką ważną uroczystość fiu fiu, dzięki za cenną radę odnośnie barwienia masy na czerwono, zawsze mam z tym problem, wychodzi mi majtkowy róż:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata34

Member
Sty 4, 2009
181
0
0
podpowiedzcie dziewczyny jak zrobić napis na torcie -tablica szkolna, nie chcę go wycinać z szablonu, chciałabym uzyskać efekt pisania, tak podobnie do dziecięcych czy jak napiszę lukrem na masie to mi się to rozpłynie czy nie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
nie rozplynie. Lukier ladnie zastygnie i bedzie sie trzymal. Musisz tylko zrobic go gesciejszym - tak by sie ciagnal ze szprycy, a nie lal
icon_biggrin.gif
 

tasiolek

Member
Lut 27, 2012
6
0
0
lambethka @ 25 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1307508masa z pianek wychodzi bardziej gumiasta niz masa z przepisu dorotaxx czy z przepisu Cinki. Wynika to z samej konsystencji pianek do ktorych jedynie wgniatasz cukier puder. Masa z pianek dobrze obklada sie torty ale ozdoby lepiej robic z innej masy. Tak wiec glowa do gory bo masa Ci wyszla - ona poprostu nie nadaje sie do robienia pewnych ozdob. Kazda masa przyklei sie dobrze do tortu jesli najpierw pokryjesz go masa maslana. Co moglo wplynac na zle przyklejenie to moze to, ze za mocno podsypalas mase do rozwalkowania i pod spodem miala zbyt duza warstwe cukru pudru.



Hm, wszystko zalezy od wielkosci elementow. Ja zawsze montuje mniejsze i niezbyt ciezkie elementy na wode z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru pudru woda zrobi sie gesciejsza i klei. Wazne jest tez by elementy zwilzac a nie namaczac w wodzie. Jesli nawet uzywasz pedzelka to pamietaj by strzepac z niego nadmiar plynu. Woda z cukrem potrzebuje tez wiecej czasu do ''chwycenia'' wiec najlepiej podeprzec dany element jakims wspornikiem na czas klejenia. Do wody mozesz tez dodac odrobine CMC -stabilizatora. I dobrze jest pamietac by poszczegolne elementy byly juz lekko podsuszone.
Do wiekszych elementow polecam lukier - zwykly, najzwyklejszy lukier zrobiony z cukru pudru i wody. Mozesz dodac tez kilka kropel soku z cytryny. Ani razu nie kupilam kleju spozywczego bo szkoda mi na to pieniedzy. Lukier chwyci wszystko i schnie szybciej niz woda z cukrem (mimo, ze to prawie to samo ale w innych proporcjach). A jak ozdoba jest ciezka i w nietypowym miejscu to polecam wykalaczki lub patyczki szaszlykowe
icon_biggrin.gif


zycze Wam milego tortowania
wink.gif
Dziękuję Wam za odpowiedź. Robiłam zwykła masę chyba właśnie z przepisu Dorotaxx. Myślę, że po prostu była za gruba, dlatego nie chciało mi nic wychodzić. Spróbuję też pomysłu przyklejania na lukier:)
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tasiolku, co do mas samorobek, polecam sposob Jo_anny1, ktora robi mase wczesniej, zostawia dobe do ''przejedzenia sie'' skladnikow i na drugi dzien jeszcze raz zagniata
icon_biggrin.gif
niech zreszta sie Jo_anna jeszcze raz wypowie co do samorobek bo ja juz na gotowych pettinice lece - z braku czasu i przez asiule
icon_biggrin.gif
 

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Każda masa wymaga wyczucia. Na początku robiłam masę z marschmellows i jest rewelacyjna, wszystko mozna z niej zrobić i uważam że do figurek jest rewelacyjna tylko ważne są proporcje, teraz używam masy dorotaxx i też jest super ale minęło trochę czasu zanim się z nią oswoiłam. Lecz ozdoby wolę robić z marschmellows. Także najważniejsze jest żeby się nie poddawać
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
ja nie pomogę w sprawie samoróbek, bo też pracuję na gotowcach...
a to moje dzisiejsze "malowanki"
fiesgrins.gif


czerwo2.JPG

czerwo.JPG
 

Załączniki

  • czerwo2.JPG
    czerwo2.JPG
    93.8 KB · Wyświetleń: 0
  • czerwo.JPG
    czerwo.JPG
    84.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy