Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Asiula super
daumen.gif

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
mysz @ 28 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1309195Kolor zielony uzyskam łącząc żółty i niebieski.
Mam te barwniki wymieszać przed dodaniem do białej masy czy do masy dodać jeden i drugi i wtedy wyrobić?
Wymieszałabym najpierw barwniki, raz, że wtedy będziesz mogła mniej więcej dobrać odcień tej zieleni, a dwa, że kolor w masie będzie pewnie bardziej równomierny, jednolity.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Może ciepłota rąk po prostu, a jakbyś podzieliła tę masę na dwie części i do jednej dodała cukru pudru? Może będzie dobrze i wtedy dodasz cukru do reszty? Albo poczekaj na dziewczyny bardziej doświadczone, bo ja tu w sumie lajkonik jestem i sama się zastanawiam
icon_wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
index.php?act=findpost&pid=1309260Cholera, po dodaniu barwnika masa zaczęła się kleić i straciła na plastyczności. Nie wiem czy to barwnik czy ciepłota rąk czy jedno i drugie.
Co robić?
Ja się do tego nie nadaję...
Nadajesz sie, nadajesz tylko jeszcze o tym nie wiesz
icon_mrgreen.gif

Dziunia dobrze radzi
Możesz też na chwilę włożyć masę do lodówki, może od rąk się rozrzedziła.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
index.php?act=findpost&pid=1309260Cholera, po dodaniu barwnika masa zaczęła się kleić i straciła na plastyczności. Nie wiem czy to barwnik czy ciepłota rąk czy jedno i drugie.
Co robić?
Ja się do tego nie nadaję...
Kochana spokojnie! niektórzy tak mają z tymi rękami. wiem po sobie. Ja generalnie mam problem, bo mało siły w łapach i ciągle zimne i ciężko mi idzie wygniatanie i barwienie. Ale.... jak już opadam z sił proszę sąsiadkę o pomoc. i wtedy ta masa co u mnie ledwo się gniotła u niej w rękach do rzadkości sie rozpływa!!!!! no i leci cukier na ratunek albo lodówa. !!!!!

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
Porobiłam te kolorki, popakowałam do foliowych woreczków, zawiązałam i niech czekają do jutra, jutro się będę martwić co dalej bo jutro teoretycznie zacznę lepić te cholerne figurki.
Jeden kolor podsypałam pudrem, chwilę było dobrze a potem znowu zaczęło się lepić.
Boję się za bardzo podsypywać cukrem bo już przy tworzeniu masy bazowej dałam go więcej niż w przepisie bo ciągle się lepiło i lepiło więc podsypywałam.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Mysz, do jutra odpocznie i powinno być dobrze. Czy ma konsystencję plasteliny a mimo to klei się do rąk? Jeżeli rzadka (ciągnąca się) to możesz posypywać pudrem ale trzeba uważać bo łatwo przedobrzyć i nie będzie plastyczna. Jak się tylko czepia rąk to posmaruj ręce tłuszczem.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
mysz jak jest duchota i duza wilgotnosc powietrza to masa sie bedzie rozplywa rowniez od tego. Dlatego jak porobisz figurki to schowaj je najlepiej do mikrofali i obok postaw otwarte pudelko z soda oczyszona. Na mikrofali przyklej kartke zeby nikt nie uzywal. Chyba ze masz inne szczelne miejsce
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy