Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Samson1500 @ 13 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316888(...) Myślę że tej "jedwabistości" masie nadaje tłuszcz roślinny i mąka (tyko jaka?). (...)
Gratuluje pięknego wykonania!
Ja robię z przepisu podanego przez Dorotaxx. Daję albo Plantę albo niemiecki tłuszcz roślinny Pflanzenfette. Po wyrobieniu masy, blat podsypuję mąką ziemniaczaną (jest ona dopuszczona do spożycia w stanie surowym).
Czasami zdarza się, że zachowując proporcje masa nie udaje się. Jeden z powodów to zagotowanie żelatyny ale często powodem jest zły cukier puder. Najlepszy to ten najbardziej miałki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
dzisiaj zrobiłam jeszcze biedronkę

21kgx80.jpg
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
JUż chciałm napisac że laski torty śliczne ale teraz mamy jeszcze laska
icon_smile.gif
- torcik super
icon_smile.gif


Asiula skoro biedronkowo to tez wrzucę swoją biedronę ha ha
weselny sliczny - taki radosny kolorowy

biedrona.jpg
czo_g.jpg
 

Załączniki

  • biedrona.jpg
    biedrona.jpg
    80 KB · Wyświetleń: 0
  • czo_g.jpg
    czo_g.jpg
    80.2 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczynu CUDA!!!
Asiulla, Megi hyyyyy... i tak już zostaję w takim zachwycie, normalnie wymiatacie!!!

Tu moja produkcja:

Zygzak trochę bardzo błyszczący, fotka robiona zaraz po pędzlowaniu

P1100309.JPG

Dla wędkarza

P1100314.JPG

P1100315.JPG

Ślubny dla pary muzyków (Ona- skrzypce, On- trąbka)

P1100320.JPG

P1100326.JPG
 

Załączniki

  • P1100309.JPG
    P1100309.JPG
    227.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100314.JPG
    P1100314.JPG
    198.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100315.JPG
    P1100315.JPG
    184.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100320.JPG
    P1100320.JPG
    196 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100326.JPG
    P1100326.JPG
    230.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Samson1500 @ 14 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1316965Dzięki serdeczne Koleżankom za podpowiedzi. Myślę że mojej masie brakowało tłuszczu i mąki. Dzięki tym składnikom będzie bardziej plastelinowa a nie cementowa (wybaczcie takie chłopskie porównania ale wydają mi się najbardaziej trafne). Napewno zrobię ten z przepisu Dorataxx , no i bardzo zaintrygował mnie przepis Cinki , tym bardziej że kilku paniom sprawił kłopoty. To będzie wyzwaniem dla mnie. Następny tort czeka mnie już niebawem, na koniec sierpnia(ślub syna-oj jak mi te dzieci uciekają z domu).Planuję zrobić go w stylu angielskim. No a puki co to czeka mnie jeszcze torcik imieninowy na Krzysztofa (nareszcie coś dla mnie). Uzbrojony w armię tylek , wyruszam do boju z kremami ciachami i innymi słodkościami. Jak mi to się uda zamieszczę fotki na tym szacownym forum.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Bardzo prawdopodobne że wina leży w jakości cukru, że żelatyna nie kocha gotowania to wiem. Dla porównania przesyłam fotkę. Ta czerwona to z samoróbki a ta druga róża to z masy kupowanej. No ale teorię już mam opanowaną, czas przejść do praktyki. Wasze wyroby są super. Rad i porad jest tu mnustwo,na pewno będę z nich korzystał.
DSCN4496.JPG
 

Załączniki

  • DSCN4496.JPG
    DSCN4496.JPG
    220.1 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Samson z samoróbki też ładne róże mozna poczynić - ważne aby masa była dobrze wyrobiona - nie minutę dwei ale dobre kilka minut aż osiągnie plastyczność - ja tylko na samoróbce pracuje
a puder najlepiej najbradziej miałki - dobry jest królewski oraz diamant ale w foliowych torebkach bo z diamant w papierowych jest kiepski do masy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Megi428 @ 14 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1317363Samson z samoróbki też ładne róże mozna poczynić - ważne aby masa była dobrze wyrobiona - nie minutę dwei ale dobre kilka minut aż osiągnie plastyczność - ja tylko na samoróbce pracuje
a puder najlepiej najbradziej miałki - dobry jest królewski oraz diamant ale w foliowych torebkach bo z diamant w papierowych jest kiepski do masy
Ok. już zanotowałem jaki cukier zakupić. Kurcze człowiek tyle lat chodzi po tym świecie i się dowiaduje że cukier cukrowi nie równy. Ha, przypomniało mi się - zawartość cukru w cukrze- hahahah
Podziękowania
daumen.gif
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
szczęka mi opadła: biedrony cudaśne - obie!!!
a ryba, jaką wędkarzowi udało się złowić... wow!!!

tak... zawartość cukru w cukrze
rofl.gif
dobre było...
witaj Samson!!!
 

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Lut 21, 2012
320
0
0
Sliczne torty
Asiulla masz fajną czcionkę skąd kupiłaś??? jakies namiary podasz, dzięki z góry ( mam na myśli ten ostatni torcik z biedronką takie zawijane literki)
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
asiulla czym robiłaś te kropelki "wody" przy biedronce?
Megi Twoja biedronka też cudo.
Obie kobitki wymiatacie.
Witam też rodzynka ... cześć Samson. Żonce powiedz,że o "tortownice" nie musi być zazdrosna
icon_mrgreen.gif


Ło matko Vanilka zapomniałam napisać
dump.gif
,że torcicha piękne wszystkie,a muzyczny podoba mi się najbardziej.Te instrumenty bardzo ładnie odrobione.
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Łooo matko, opuścić Was na chwilke toi później nie sposób nadrobić zaległości.
Torty super, nawet nie wiem od jakiego zacząć
icon_mrgreen.gif
I weselne i biedronkowe i dziecięce wszystkie sa super
icon_smile.gif

Przede wszystkim witaj Samson
wink.gif
tort super Ci wyszedł. Co do cukru, to korzystam tylko z firmy Diamant, do tej pory zawsze go przesiewałam, teraz przestałam i wszystko jest ok. Tak analizując to zwróciłam uwagę, że ma znaczenie nawet czas "trzymania" żelatyny z dodatkami w kąpieli wodnej. Jak trzymam krótko masa jest mniej plastyczna.
A tak sobie poczynałam w tym tygodniu:

 

Załączniki

  • IMG_1408.JPG
    IMG_1408.JPG
    154 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1411.JPG
    IMG_1411.JPG
    148 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1422.JPG
    IMG_1422.JPG
    158.1 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Jo_anno1 cudowne dzieła sztuki
mam do Ciebie pytanie czy masz jakąś matę co odcisku z tym wzorem na ostatnim torcie slubnym, i skąd kupiłaś?
A to moje torty Ewcia4_latka.jpg z_omek2.jpg
 

Załączniki

  • Ewcia4_latka.jpg
    Ewcia4_latka.jpg
    142.5 KB · Wyświetleń: 0
  • z_omek2.jpg
    z_omek2.jpg
    150.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
matko jakie te torty piękne , patrzenie na nie to sama przyjemność i ciężko by było znależć jeden najładniejszy
herzen.gif


wczoraj byłam w galerii Magnolia we Wrocku i tam jest stoisko z tortami , i te angielskie takie nic w porównaniu z waszym a droooogie
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
czarnowodzianka @ 15 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1317646Jo_anno1 cudowne dzieła sztuki
mam do Ciebie pytanie czy masz jakąś matę co odcisku z tym wzorem na ostatnim torcie slubnym, i skąd kupiłaś?]
Chodzi Ci o wzorek na zakładce w książce?
To z dwóch różnych patchworków a kupiłam je w PAN-ie. Odciskam, wycinam i dodatkowo maluję niektóre tylko elementy złotym barwnikiem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy