Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
dzięki asiulla za odpowiedź
icon_smile.gif

Lut 21, 2012
320
0
0
[quote name='Jo_anna1' date='15 Jul 2012, 08:53 ' post='1317662']
Chodzi Ci o wzorek na zakładce w książce?
chodzi mi o ten tort takie esy floresy
jak je zrobic??? wklejam twoje zdjęcie Jo_anno

Załączniki

• obraczki.jpg
    obraczki.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
Potrzebuje waszej pomocy,muszę zrobić taki tort,podpowiedzcie proszę z czego zrobić te tylne ściany budynków aby były w miarę stabilne DSCN5761__1_.JPG

Załączniki

• DSCN5761__1_.JPG
    DSCN5761__1_.JPG
    159.4 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Emilko, ja takie ściany wycięłabym z rozwałkowanej masy. Musisz to zrobić wcześniej i zostawić do zaschnięcia. Można też obłożyć masą np. wafle. Później po prostu przykleisz je do tortu. Albo np. zrobić takie płaskie placuszki z RKT i pokryć masą cukrową. Musisz pomyśleć co będzie dla Ciebie wygodniejsze.

czarnowodzianka @ 15 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1317874chodzi mi o ten tort takie esy floresy
jak je zrobic??? wklejam twoje zdjęcie Jo_anno
Aaaaa o ten Ci chodzi
icon_mrgreen.gif

ten "ażurek" robiony jest bitą smietaną wyciskaną przez cieniutki otworek rękawa cukierniczego. Ucinałam po odrobince żeby nie przesadzić i sprawdzałam wyciskając śmietanę. Wyciskasz śmietanę przesuwając worek robiąc właśnie takie esy-floresy. Nie jest to wcale trudne. jeżeli chciałabyś robić na masie cukrowej to tylko "szprycówką" a nie smietaną.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dziewczyny Wasze torty to arcydziela!!! oklaski na stojaco.

Ja sobie poczynam takie gerbery:

Załączniki

• gerberymale.jpg
    gerberymale.jpg
    50.5 KB · Wyświetleń: 0

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Jo_anna1 @ 15 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1317636Łooo matko, opuścić Was na chwilke toi później nie sposób nadrobić zaległości.
Torty super, nawet nie wiem od jakiego zacząć
icon_mrgreen.gif
I weselne i biedronkowe i dziecięce wszystkie sa super
icon_smile.gif

Przede wszystkim witaj Samson
wink.gif
tort super Ci wyszedł. Co do cukru, to korzystam tylko z firmy Diamant, do tej pory zawsze go przesiewałam, teraz przestałam i wszystko jest ok. Tak analizując to zwróciłam uwagę, że ma znaczenie nawet czas "trzymania" żelatyny z dodatkami w kąpieli wodnej. Jak trzymam krótko masa jest mniej plastyczna.
A tak sobie poczynałam w tym tygodniu:
Ha ,z tego wniosek że żelatyna nie lubi sauny, ale kąpać sie to lubi. No to ją namoczę jakieś trzy godzinki wcześniej i hop do cukru. Joanno , torty przecudne, zresztą innych pań też. Cudowne łapki macie kobitki , takie piękności wyrabiacie. Co do cen tortów to u mnie w Ełku 1kg kosztuje 45zł. No i nie jest tak smaczny jak własnej produkcji
lecker.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Samson1500 @ 15 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1318105Ha ,z tego wniosek że żelatyna nie lubi sauny, ale kąpać sie to lubi. No to ją namoczę jakieś trzy godzinki wcześniej i hop do cukru. Joanno , torty przecudne, zresztą innych pań też. Cudowne łapki macie kobitki , takie piękności wyrabiacie. Co do cen tortów to u mnie w Ełku 1kg kosztuje 45zł. No i nie jest tak smaczny jak własnej produkcji
lecker.gif
Żelatyna nie wymaga tak długiego moczenia. Ja zazwyczaj namaczam i nie liczę skrupulatnie czasu ale chyba najdłużej to moczyła się ok. pół godziny. Z tą kąpielą wodna to robię tak: Zagotowuję wodę w garnku, i zdejmuję garnek z ognia do piero do tej wody wstawiam naczynie z żelatyną i ciągle mieszam. Nie podgrzewając już wody. Mam pewność że masa mi się nie zważy a jednocześnie woda jest na tyle gorąca że dokładnie rozpuści żelatynę. I właśnie w tej kąpieli trzymam żelatynę troszkę dłużej. Nie potrafię określić dokładnie czasu( przy najbliższej okazji sprawdzę) ale nie wyjmuję natychmiast po rozpuszczeniu składników. Muszą się dokładnie połączyć a nie tylko rozpuścić.

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
przy gerberach lambethki, to moje kwiatki wypadają blado
cry_1.gif

...wniosek jest tylko jeden: muszę więcej poćwiczyć z kwiatkami różnego rodzaju!!!

oto i one:

roza.JPG
roza2.JPG
roza3.JPG
roza4.JPG

Załączniki

• roza.JPG
    roza.JPG
    54.8 KB · Wyświetleń: 0
  • roza2.JPG
    roza2.JPG
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • roza3.JPG
    roza3.JPG
    69.8 KB · Wyświetleń: 0
  • roza4.JPG
    roza4.JPG
    72.5 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
robienie kwiatow daje mnostwo frajdy. Gerbery robilam pierwszy raz. Wczoraj je sklecilam w taki bukiet:

Załączniki

• bukiet1_maly.jpg
    bukiet1_maly.jpg
    43.9 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Lambethka ty masz prawdziwy dar - te kwiaty są tak realistyczne że szczęka sama opada jak się na nie patrzy - cudne po prostu - cudne! Gratuluję talentu
handclasp.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Brakuje mi slow, Lambetho Masz zlote rece.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy