Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
subtelna30 @ 12 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1330173a to ten folkowy
icon_smile.gif
Jak Jo_anna1 kiedys zauwazyla - jestesmy dla siebie na tym forum po to by sobie pomagac i przede wszystkim doradzac. Wspolne rozmowy polegaja nie tylko na slodzeniu sobie ale tez i na konstruktywnej krytyce
rofl.gif

Subtelna - nie gniewaj sie na mnie - ale tort mi sie nie podoba. I nie chodzi o pomysl. Bo korale wokol pietra i malowane kwiaty to swietne pomysly ale wykonanie nie bardzo przypadlo mi do gustu
icon_sad.gif

Powiedz prosze czy uzylas wspornikow miedzy pietra? Tort sprawia wrazenie zapadnietego.
Mysle, ze moglabys popracowac nad szczegolami tortu. ''Listwy'' z malowanymi kwiatami nie sa tej samej wysokosci - na laczeniach sa rozbieznosci. Elementy dekoracyjne lepiej robic ciensze - ladniej sie ukladaja i daja wrazenie lzejszych. Przy tortach pietrowych dobrze jest stosowac wieksze roznice wielkosciowe poszczegolnych pieter - tort wyglada wtedy takze na lzejszy i nieprzeladowany. No i do tortow slubnych dobrze jest uzywac profesjonalnych podkladow o grubosci 12 mm. Prezentuja sie lepiej niz podklad oblozony folia aluminiowa.
Do kwiatow dobrze jest uzywac mozliwie jak najcieniej rozwalkowanej masy - chodzi mi o rumianki. Maki rewelacja - bardzo mi sie podobaja.
Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz na mnie i nie pogniewasz. Ale chodzi mi o to, ze to tort slubny.

Aha - ujecie kota bezcenne
rofl.gif
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
sylkag66 @ 13 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1330779Ta wyspa mi sie podoba , co prawda bez tej kobiety ale nie wiem teraz jak te wszystkie muszle zrobić..
gruebel_2.gif

http://www.sweetestsensation.co.uk/desert-...her-palm-trees/
Tu Lambethka pokazywała jak zrobić muszlę https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1204478
Jeśli nie masz foremki to podglądaj zdjęcia muszelek i działaj - cała sztuka głównie w pomalowaniu w odpowiednie kolory i wzory.
Jeszcze tu Miglietta piszę jak zrobiła swoje muszle odciskając kształt z prawdziwych https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1164645
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Samson1500

Member
Cze 29, 2012
72
0
0
Wracając do cukru, ostatno zrobiłem masę z Diamonta w foliowej torbie oczywiście i z cukru z Tesco Cukier Polski też z foliowej torby. Masy wyszły identyczne. Różnica jest tylko taka że za Diamontem nabiegałem się jak dureń po całym mieście i okolicach. W większości sklepów jest tylko w wersji torba-papierowa. Po kilkunastu próbach robienia masy doszedłem do wniosku iż kluczowe znaczenie ma właśnie miałkość cukru.
Koniecznie też należy go wsiewać a nie sypać do gluta z żelatyny i glukozy. Podczas jednej z prób cukier po prostu wsypywałem po trochu , razem z małymi grudkami i niestety masa poszła do kosza bo pomimo intensywnego wyrabiania czuć było te malućkie grudeczki cukru , które połączyły się z żelatyną i nijak nie chciały się rozgnieść (a rączek księdza to ja nie mam
icon_wink.gif
) To czy damy więcej czy mniej żelatyny, glukozy ,tłuszczu to otrzymamy bardziej lub mniej tłustą , zwięzłą lub gumowatą masę . Myślę że cukier jako baza ma bardzo kluczowe znaczenie.
Może się w tym wszystkim mylę bo jestem początkujący i na tym forum i jako cukiernik-amator? Bardziej doświadczone koleżanki napewno też mają jakieś swoje spostrzeżenia co do robienia masy cukrowej.
 

lusia74

Member
Lut 17, 2011
167
0
0
Emilka piękny kolor kwiatów.
Samson uczusz się bardzo szybko i co ważne praktykujesz poszukując tego co Cię interesuje brawo. Czekamy na fotki tortu pod koniec sierpnia.
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Samson nie mylisz się co do cukru ale ilość żelatyny i planty ma również duże znaczenie - wieksza ilośc planty daje nam mase bardziej plastyczną która super nadaje sie do robienia figurek, wieksza ilośc żelatyny daje nam mase mocną zwięzłą odporna na rozrywanie - do kwiatów bardzo fajna - każdy chyba musi wyczuc z jaką masą mu się najlepiej pracuje

Sylka muszle robi sie naprawde prosto - najproste płaskie muszelki wzór rowki odciskam na prawdziwej muszli wyszorowanej która ma ładne rowki a końcówki muszli lekko zakręcam a krecone lambetka fajnie pokazała
icon_smile.gif
 

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny torty ładne i ładniejsze.
alipek pirat super i tort emilki z różyczkami śliczny.
Ratiusza kotek bardzo ładny.
Bina piszesz, że lalka pierwsza więc naprawdę gratuluję, a myszka rewelacyjna
icon_smile.gif

Sylkag tort ze storczykami śliczny a kwiaty jak żywe
icon_smile.gif


Co do cukru to ja używam Diamanta w woreczku papierowym i myślę, że da się. Kiedyś zrobiłam porównanie z cukrem w foli ale jak dla mnie różnica niewielka więc nie widzę potrzeby przepłacania ;) Ostatnio natomiast dałam żelatynie mocniej wystygnąć i wyszła super masa, taka jakby lepiej plastyczna choć twardsza, a przy tych upałach które były super się sprawdziła (nie pociła się).

Wklejam na razie ostatnie torty ślubne, bo mi dzieć nie pozwala na dłuższe pposiedzenie ;)

Na malutkie przyjęcie weselne dla starszego małżeństwa - róże herbaciane
P1100539.JPG

Czerwone róże + zielone hortensje
P1100414.JPG
 

Załączniki

  • P1100539.JPG
    P1100539.JPG
    196 KB · Wyświetleń: 0
  • P1100414.JPG
    P1100414.JPG
    190.4 KB · Wyświetleń: 0

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Bladoróżowe róże + biale frezje
P1100519.JPG

Nie wiem dlaczego po wstawieniu tu na forum zdjęcia nie wyglądają na ostre, normalnie mają ładną ostrość.
 

Załączniki

  • P1100519.JPG
    P1100519.JPG
    167.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rzeczywiście prześliczne te torty Vanilko - najbardziej profesjonalna cukiernia by się nie powstydziła - prima sort
daumen.gif

Nawet nie umiem stwierdzić który jest naj - wszystkie są
icon_biggrin.gif
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Vanilka śliczne torciki - najbardziej te herbaciane róże mnie urzekły
icon_smile.gif


a ja wczoraj dwa wymodziłam i powiem wam że miałam taki straszny potworny brak weny ze nie jestem z nich wcale zadowolona

samolot.jpg
tygrys_2.jpg
 

Załączniki

  • samolot.jpg
    samolot.jpg
    55.5 KB · Wyświetleń: 0
  • tygrys_2.jpg
    tygrys_2.jpg
    86.1 KB · Wyświetleń: 0
Lut 21, 2012
320
0
0
Piękne torty, róze i frezje cudne, dziewczyny mam zrobić tort na ślub i zarazem chrzest na 50 osób może macie troszkę czasu i podrzucicie jakies pomysły? Byłabym wdzięczna
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Może coś takiego
icon_question.gif
Oczywiście wielkość można dostosować do własnych potrzeb .Jest to zdjęcie tortu ,które znalazłam w necie.Nawet nie wiem komu za ten pomysł
podziękować.
IMG_0041_vert.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0041_vert.jpg
    IMG_0041_vert.jpg
    60.6 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
miu-miu @ 13 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1330509Subtelna pozazdrościłam Ci tortu folkowego
anbetung.gif
i chyba sama też spróbuję "na ludowo" zaszaleć
icon_mrgreen.gif
a obrączki z czego robiłaś?
też z masy cukrowej :)wyciełam paski zawinełam naokoło literatek i przez noc ładnie wyschły a potem pomalowałam złotym barwnikiem rozrobionym w alkoholu
icon_smile.gif


lambethka @ 13 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1330807Jak Jo_anna1 kiedys zauwazyla - jestesmy dla siebie na tym forum po to by sobie pomagac i przede wszystkim doradzac. Wspolne rozmowy polegaja nie tylko na slodzeniu sobie ale tez i na konstruktywnej krytyce
rofl.gif

Subtelna - nie gniewaj sie na mnie - ale tort mi sie nie podoba. I nie chodzi o pomysl. Bo korale wokol pietra i malowane kwiaty to swietne pomysly ale wykonanie nie bardzo przypadlo mi do gustu
icon_sad.gif

Powiedz prosze czy uzylas wspornikow miedzy pietra? Tort sprawia wrazenie zapadnietego.
Mysle, ze moglabys popracowac nad szczegolami tortu. ''Listwy'' z malowanymi kwiatami nie sa tej samej wysokosci - na laczeniach sa rozbieznosci. Elementy dekoracyjne lepiej robic ciensze - ladniej sie ukladaja i daja wrazenie lzejszych. Przy tortach pietrowych dobrze jest stosowac wieksze roznice wielkosciowe poszczegolnych pieter - tort wyglada wtedy takze na lzejszy i nieprzeladowany. No i do tortow slubnych dobrze jest uzywac profesjonalnych podkladow o grubosci 12 mm. Prezentuja sie lepiej niz podklad oblozony folia aluminiowa.
Do kwiatow dobrze jest uzywac mozliwie jak najcieniej rozwalkowanej masy - chodzi mi o rumianki. Maki rewelacja - bardzo mi sie podobaja.
Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz na mnie i nie pogniewasz. Ale chodzi mi o to, ze to tort slubny.

Aha - ujecie kota bezcenne
rofl.gif
fiesgrins.gif
dlaczego miałabym się gniewać? dobrze usłyszeć parę dobrych rad , to nie folia aluminiowa tylko kupiłam na tortowni taki papier do oklejania a nie doszły na czas wsporniki więc jak słusznie zauważyłaś zapadł się i był nierówny jeszcze wprawy nabiorę
daumen.gif


a to wczorajsze
icon_smile.gif

si_ownia.jpg
monster.jpg
 

Załączniki

  • si_ownia.jpg
    si_ownia.jpg
    116.5 KB · Wyświetleń: 0
  • monster.jpg
    monster.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
subtelna30 @ 15 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1331461(...) nie doszły na czas wsporniki więc jak słusznie zauważyłaś zapadł się i był nierówny jeszcze wprawy nabiorę
daumen.gif
Następnym razem możesz użyć patyczków do chińszczyzny (do kupienia w marketach) albo słomek do napojów. 4-5 sztuk rozłożonych po obrzeżu wyższego pietra i jeden w środek w zupełności zabezpieczy przed zapadaniem się. Podkładkę wyższego pietra przycinam tak, żeby nie wystawała spod masy.
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Zawsze mnie ciekawiła sprawa już czysto techniczna - jak kroi się taki pietrowy tort? Czy rozkłada się go na pietra, czy kroi się od gory? A co z tymi patyczkami?
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Zawsze mnie ciekawiła sprawa już czysto techniczna - jak kroi się taki pietrowy tort? Czy rozkłada się go na pietra, czy kroi się od gory? A co z tymi patyczkami?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
sionia, swoje kroję od górnego pietra. Jedynie ślubny, młodzi zaczynali od dolnego ale to chyba wynikało z pozowania do zdjęcia bardziej. Póżniej i tak kelnerka kroiła od górnego. Jak już jest wyższe piętro rozparcelowane, zdejmuję podkładkę i wykrawam kolejne porcje z niższego pietra. Miejsca wbicia słomek/patyczków są widoczne więc kiedy odkrawamy porcję przy patyczku to też łatwo tego patyczka odkładamy na bok.
Inna zasada jest przy tortach, które stoją na stojakach piętrowych, takich niezależnych. Tutaj , na ogół zaczyna się od dolnego piętra bo nic nie blokuje wycinania kolejnych porcji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy