Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
dzięki wam za wszelakie odpowiedzi i rady
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dziękuję za pomysł z bitą i galaretką, muszę spróbować, bo nie potrafię sobię tego wyobrazić... a co będzie ze śmietaną jeśli dodam zbyt wodnistą zimną galaretkę? zrobi się woda? jak to mieszać - ubijać mikserem tak? galaretka do ubitej na gotowo śmietany czy takiej nie do końca? poradżcie, bo wczoraj poległam na masie LeNinki - i zwarzyła się i niezbyt smakowo mi odpowiada (zbyt ciężka).

Aha, jeszcze pytanie, jeśli chodzi o owoce, to np jakie wiśnie dajecie do tortów? Bo domyślam się, że brzoskwinie z puszki, a maliny itp póki świeże. A co z resztą? A co zimą? Pytałam np szwagierkę o te wiśnie, to powiedziała, że kompotowe się nie nadają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
elmagra @ 28 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348518dziękuję za pomysł z bitą i galaretką, muszę spróbować, bo nie potrafię sobię tego wyobrazić... a co będzie ze śmietaną jeśli dodam zbyt wodnistą zimną galaretkę? zrobi się woda? jak to mieszać - ubijać mikserem tak? galaretka do ubitej na gotowo śmietany czy takiej nie do końca? poradżcie, bo wczoraj poległam na masie LeNinki - i zwarzyła się i niezbyt smakowo mi odpowiada (zbyt ciężka).

Aha, jeszcze pytanie, jeśli chodzi o owoce, to np jakie wiśnie dajecie do tortów? Bo domyślam się, że brzoskwinie z puszki, a maliny itp póki świeże. A co z resztą? A co zimą? Pytałam np szwagierkę o te wiśnie, to powiedziała, że kompotowe się nie nadają.
ja jade tylko na bitej z galaretka dokladnie tak jak w przepisie na tort truskawkowy Siostry_Ducket... przyznam, ze od pierwszego razu wszyscy pokochali ta przekładkę, bo nie jest cięzka i nie jest za słodka

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513

i ja daje wisnie mrozone...

sama nie lubie cięzkich kremow, nawet budyniowy jakos mi nie podchodzi w torcie... a ta smietana z galaretka jest super... jeszcze nigdy mi sie nie zważyla, rozpłyneła czy cos w tym stylu... i jutro tez zamierzam robic tort wlasnie taki...
icon_smile.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Moje drogie, podpowiedzcie mi ( komus, kto nigdy nie ozdabiał niczym tortów)- jaką masę plastyczną wybrać?
Krem do przełożenia chcę zrobić z mascarpone/mleka skondensowanego.Można taki krem dawac bezpośrednio pod masę plastyczną?
Czy ta masa z marshmallows jest trudniejsza w obsłudze niż inne masy? Mnie przekonuje przede wszystkim dlatego, że mało w niej składników, więc trudniej też chyba ją zepsuć ?
icon_smile.gif

Ile tej masy potrzeba na 26cm tort? 300 g pianek i 1 kg cukru pudru? Czy to za dużo?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
oj dawno nie zaglądałam a tu tyle śliczności
icon_smile.gif

Bina piekne te twoje figurki - łabądki by mi sie na dzisiejszy przydały ale nie odwazyłam się ha ha i ulepiłam coś innego
icon_smile.gif

Helenko miło Cię widzieć
icon_smile.gif

ja ostatnio też nie próznowałam
atronom.jpg
galaktyka.jpg
jesień.jpg
lalunia.jpg
pet_ehop.jpg
Tomek.jpg

Załączniki

• atronom.jpg
    atronom.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 0
  • galaktyka.jpg
    galaktyka.jpg
    56.5 KB · Wyświetleń: 0
  • jesień.jpg
    jesień.jpg
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
  • lalunia.jpg
    lalunia.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pet_ehop.jpg
    pet_ehop.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Tomek.jpg
    Tomek.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
i dzisiejsze weselne dla kumpeli - w sumie 4 torty które jutro spoczna na stojaku - jak zrobie zdjęcia to dodam na stojaku
icon_smile.gif

dorcia.jpg
dorcia_4.jpg
dorcia_3.jpg
dorcia_5.jpg

Załączniki

• dorcia.jpg
    dorcia.jpg
    33.7 KB · Wyświetleń: 0
  • dorcia_4.jpg
    dorcia_4.jpg
    30.8 KB · Wyświetleń: 0
  • dorcia_3.jpg
    dorcia_3.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 0
  • dorcia_5.jpg
    dorcia_5.jpg
    30.2 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
elmagra @ 28 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348518dziękuję za pomysł z bitą i galaretką, muszę spróbować, bo nie potrafię sobię tego wyobrazić... a co będzie ze śmietaną jeśli dodam zbyt wodnistą zimną galaretkę? zrobi się woda? jak to mieszać - ubijać mikserem tak? galaretka do ubitej na gotowo śmietany czy takiej nie do końca? poradżcie, bo wczoraj poległam na masie LeNinki - i zwarzyła się i niezbyt smakowo mi odpowiada (zbyt ciężka).

Ja ubijam w misce obrotowe i jak zaczyna być taka już, już zaczynam łyżką dodawać ( lub małym stumieniem) galaretkę. Jak zdarzy mi się galaretka za wodnista to rozrzedzi śmietanę ale wtedy przed przekładaniem wstawiam do lodówy na ściśnięcie małe. Wiśnie jak nie ma świeżych czy mrożonych biorę wtedy konfiturę z Łowicza. Ma wiśnie w całości i jest smaczna. Smaruję nią biszkopt. soczek nasącz a wisienki są całe.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
wisienki mozna też ze słoika dać - ja akkurat od mamy z piwnicy kradne ale w lidlu sa po 6 zł chyba - na moje oko na dwa skape przełozenia 22 cm starcza albo na jeden dobrze przełozony 24/26 cm a galaretka jak za rzadk to jak alipek pisze na kilkanaście minut do lodówy i bita zaczyna tężeć
a wisienki zeby były smaczniejsze te ze słoika to 1-2 dni wczesniej odlewam 1/3 soku i dolewam % - naciągna i pycha wtedy sa a soczek ze słoiczka do herbatki do piwa tez pyszny procentowy
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Megi428 @ 28 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348978wisienki mozna też ze słoika dać (...) a galaretka jak za rzadka to jak alipek pisze na kilkanaście minut do lodówy i bita zaczyna tężeć
a wisienki zeby były smaczniejsze te ze słoika to 1-2 dni wczesniej odlewam 1/3 soku i dolewam % - naciągna i pycha wtedy sa a soczek ze słoiczka do herbatki do piwa tez pyszny procentowy
icon_smile.gif
Robię identycznie
icon_smile.gif

P.S. Witaj Megi, po urlopowo
icon_wink.gif

Jak zwykle, piękna produkcja
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Megi428 @ 28 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1348978wisienki mozna też ze słoika dać - ja akkurat od mamy z piwnicy kradne ale w lidlu sa po 6 zł chyba - na moje oko na dwa skape przełozenia 22 cm starcza albo na jeden dobrze przełozony 24/26 cm a galaretka jak za rzadk to jak alipek pisze na kilkanaście minut do lodówy i bita zaczyna tężeć
icon_smile.gif
W lidlu taki duży słoik z wiśniami to widziałam, to jest w syropie? A ja myślałam, że to kompot. W takim razie spróbuję tak zrobić, upiekę kakaowy biszkopt, masa z bitej śmietany, do tego wiśnie i starta czekolada. Powinno być ok, no nie? Tylko że takie wiśnie to potem raczej nie dla dzieci, co? A czy mogę jakoś tego soku z % użyć do nasączenia, czy to już za dużo będzie?

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
asiulla Piękne torty. A myszki Miki i Minnie to z zamkniętymi oczami już, co?
Aż żałuję, że nie mam dla kogo takich cudeniek popróbować. A koteczek cudny, czy tą wełnę zwijałaś od "zera" z masy, czy nawijałaś "sznureczki" na jakąś większą kulkę? A czym zrobiony jest wzorek na dole na niebieskiej obramówce?

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
Witam, mam pytanie do Megi428
icon_smile.gif
Czy te figurki: zwierzatek czy ciuchci to jest ulepiona z masy tylko, czy może pod spodem kryje się ciasto? Jak wy dziewczyny Tworzycie własnie takie nie duże ciuchcie czy samochody na tortach? Co jest w ich środku?

A może mi ktoś podsunie pomysł na masy dla torstu dla smyky, który kończy 2 latka ;)? Czekoladowy krem napewno, gdyż on uwielbia czekoladę.

Mam nadzieję, że mnie olśnicie
icon_smile.gif

Pozdrawiam,
Justyna

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy