agnlew8009
Member
- Wrz 16, 2012
- 62
- 0
- 0
elmagra @ 28 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1348518dziękuję za pomysł z bitą i galaretką, muszę spróbować, bo nie potrafię sobię tego wyobrazić... a co będzie ze śmietaną jeśli dodam zbyt wodnistą zimną galaretkę? zrobi się woda? jak to mieszać - ubijać mikserem tak? galaretka do ubitej na gotowo śmietany czy takiej nie do końca? poradżcie, bo wczoraj poległam na masie LeNinki - i zwarzyła się i niezbyt smakowo mi odpowiada (zbyt ciężka).
Aha, jeszcze pytanie, jeśli chodzi o owoce, to np jakie wiśnie dajecie do tortów? Bo domyślam się, że brzoskwinie z puszki, a maliny itp póki świeże. A co z resztą? A co zimą? Pytałam np szwagierkę o te wiśnie, to powiedziała, że kompotowe się nie nadają.ja jade tylko na bitej z galaretka dokladnie tak jak w przepisie na tort truskawkowy Siostry_Ducket... przyznam, ze od pierwszego razu wszyscy pokochali ta przekładkę, bo nie jest cięzka i nie jest za słodka
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513
i ja daje wisnie mrozone...
sama nie lubie cięzkich kremow, nawet budyniowy jakos mi nie podchodzi w torcie... a ta smietana z galaretka jest super... jeszcze nigdy mi sie nie zważyla, rozpłyneła czy cos w tym stylu... i jutro tez zamierzam robic tort wlasnie taki...![]()
elmagra @ 28 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1348518dziękuję za pomysł z bitą i galaretką, muszę spróbować, bo nie potrafię sobię tego wyobrazić... a co będzie ze śmietaną jeśli dodam zbyt wodnistą zimną galaretkę? zrobi się woda? jak to mieszać - ubijać mikserem tak? galaretka do ubitej na gotowo śmietany czy takiej nie do końca? poradżcie, bo wczoraj poległam na masie LeNinki - i zwarzyła się i niezbyt smakowo mi odpowiada (zbyt ciężka).
Aha, jeszcze pytanie, jeśli chodzi o owoce, to np jakie wiśnie dajecie do tortów? Bo domyślam się, że brzoskwinie z puszki, a maliny itp póki świeże. A co z resztą? A co zimą? Pytałam np szwagierkę o te wiśnie, to powiedziała, że kompotowe się nie nadają.Ja ubijam w misce obrotowe i jak zaczyna być taka już, już zaczynam łyżką dodawać ( lub małym stumieniem) galaretkę. Jak zdarzy mi się galaretka za wodnista to rozrzedzi śmietanę ale wtedy przed przekładaniem wstawiam do lodówy na ściśnięcie małe. Wiśnie jak nie ma świeżych czy mrożonych biorę wtedy konfiturę z Łowicza. Ma wiśnie w całości i jest smaczna. Smaruję nią biszkopt. soczek nasącz a wisienki są całe.
Megi428 @ 28 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1348978wisienki mozna też ze słoika dać (...) a galaretka jak za rzadka to jak alipek pisze na kilkanaście minut do lodówy i bita zaczyna tężeć
a wisienki zeby były smaczniejsze te ze słoika to 1-2 dni wczesniej odlewam 1/3 soku i dolewam % - naciągna i pycha wtedy sa a soczek ze słoiczka do herbatki do piwa tez pyszny procentowy
Robię identycznie![]()
P.S. Witaj Megi, po urlopowo![]()
Jak zwykle, piękna produkcja![]()
Megi428 @ 28 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1348978wisienki mozna też ze słoika dać - ja akkurat od mamy z piwnicy kradne ale w lidlu sa po 6 zł chyba - na moje oko na dwa skape przełozenia 22 cm starcza albo na jeden dobrze przełozony 24/26 cm a galaretka jak za rzadk to jak alipek pisze na kilkanaście minut do lodówy i bita zaczyna tężeć
a wisienki zeby były smaczniejsze te ze słoika to 1-2 dni wczesniej odlewam 1/3 soku i dolewam % - naciągna i pycha wtedy sa a soczek ze słoiczka do herbatki do piwa tez pyszny procentowy
W lidlu taki duży słoik z wiśniami to widziałam, to jest w syropie? A ja myślałam, że to kompot. W takim razie spróbuję tak zrobić, upiekę kakaowy biszkopt, masa z bitej śmietany, do tego wiśnie i starta czekolada. Powinno być ok, no nie? Tylko że takie wiśnie to potem raczej nie dla dzieci, co? A czy mogę jakoś tego soku z % użyć do nasączenia, czy to już za dużo będzie?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.