Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Alkoholem/spirytusem się smaruje albo parą, pewnie można nad gotującą się wodą potrzymać chwilkę, w programie z Buddy'm Valastro mają taką parownicę, coś jak żelazko parowe
icon_wink.gif

O tu zobacz jak nad parą się to robi: http://www.youtube.com/watch?v=1J9BEqSqfgw

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziekuje za rady. Sposob z para ciekawy, tym raze nie zdazylam jednak wykorzystac. Masa po dodaniu barwnika nie byla juz taka matowa.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
czerwonego bym nie dawala. Doslownie odrobine brazowego najpierw-ale naprawde tyci
icon_mrgreen.gif
jak za ciemny to ewentualnie troche zoltego.

Mexi - nablyszczaj alkoholem. Tylko dobrej jakosci masy warto nablyszczac para bo sie nie rozpuszcza. Nablyszczane woda ozdoby bardzo dlugo schna i robia sie mega klejace. Alkohol szybciej odparuje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
lambethka @ 12 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354821czerwonego bym nie dawala. Doslownie odrobine brazowego najpierw-ale naprawde tyci
icon_mrgreen.gif
jak za ciemny to ewentualnie troche zoltego.

Mexi - nablyszczaj alkoholem. Tylko dobrej jakosci masy warto nablyszczac para bo sie nie rozpuszcza. Nablyszczane woda ozdoby bardzo dlugo schna i robia sie mega klejace. Alkohol szybciej odparuje.
ja barwię kawałeczek masy na jasny brąz( taka kawa z mlekiem) i kawałeczek masy na jasny różowy. Nastepnie biorę kawałek masy białej i po odrobince dodaję tej brązowej i różowej az do uzyskania pożądanego koloru. Odkładam na jakiś czas( 2-3 godziny dla "przegryzienia" koloru) po czym znowu zagniatam i jeżeli odcień mi nie pasuje to dodaję w zależności od potrzeby kawałek brązu lub różu
Kiedy do brązowej dodałam żółtej wyszedł mi "zimny chińczyk"
icon_mrgreen.gif
ale to być może kwestią różnych odcieni barwników

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Dziewczyny, chcialam zapytac jak sie robi taki uchwyt jak u RYBECZKI 10 przy kuflu. Probowalam zrobic taki przy koszyczku ale mi sie nie udalo. Podpowiecie? Dzieki juz teraz.

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Dziewczyny powiedzcie czy wy obkladacie torty samorobka czy kupiona masa cukrowa? bo moja samorobka zawsze wychodzi prawie jak kamyk a jezeli dam za malo pudru to wszystko sie klei, a jak dodam tak zeby sie nie kleila to potem wszystkie moje miesnie u rak to czuja czy tak musi byc? czy istnieje jakis przepis na takie mieciutkie masy latwie do zagniatania i walkowania??

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Jo_anna1 @ 12 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354891ja barwię kawałeczek masy na jasny brąz( taka kawa z mlekiem) i kawałeczek masy na jasny różowy. Nastepnie biorę kawałek masy białej i po odrobince dodaję tej brązowej i różowej az do uzyskania pożądanego koloru. Odkładam na jakiś czas( 2-3 godziny dla "przegryzienia" koloru) po czym znowu zagniatam i jeżeli odcień mi nie pasuje to dodaję w zależności od potrzeby kawałek brązu lub różu
Kiedy do brązowej dodałam żółtej wyszedł mi "zimny chińczyk"
icon_mrgreen.gif
ale to być może kwestią różnych odcieni barwników
dzięki za rady..... chinczyka nie chce uzyskac w zadnym wypadku
icon_smile.gif

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
goia87 @ 12 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355011Dziewczyny powiedzcie czy wy obkladacie torty samorobka czy kupiona masa cukrowa? bo moja samorobka zawsze wychodzi prawie jak kamyk a jezeli dam za malo pudru to wszystko sie klei, a jak dodam tak zeby sie nie kleila to potem wszystkie moje miesnie u rak to czuja czy tak musi byc? czy istnieje jakis przepis na takie mieciutkie masy latwie do zagniatania i walkowania??
ja sie przejechalam na gotowcu, ale pewnie dlatego ze to nie Petynice...
ta masa ktora kupilam nie chce zastygac... niestety mam jej jeszcze troche a szkoda mi wywalic.... moja imitacja slonia do tej pory jeszcze jest miekka .... chyba sobie daruje moja koncepcje tortu i zrobie jednak cos plaskiego... bo mnie ponosi jak sie narobie a tu ulamek sekundy i wszystko sie rozjedzie...

jak mi nastepnym razem przyjdzie do glowy gotowiec to zainwestuje w ta mase ktora sobie chwalicie, ta z tortowni jest o kant.... ech tak sie wyzalilam przy okazji
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ballb @ 12 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355104ja sie przejechalam na gotowcu, ale pewnie dlatego ze to nie Petynice...
ta masa ktora kupilam nie chce zastygac... niestety mam jej jeszcze troche a szkoda mi wywalic.... moja imitacja slonia do tej pory jeszcze jest miekka .... chyba sobie daruje moja koncepcje tortu i zrobie jednak cos plaskiego... bo mnie ponosi jak sie narobie a tu ulamek sekundy i wszystko sie rozjedzie...

jak mi nastepnym razem przyjdzie do glowy gotowiec to zainwestuje w ta mase ktora sobie chwalicie, ta z tortowni jest o kant.... ech tak sie wyzalilam przy okazji
icon_smile.gif
Masz może CMC? Jeżeli tak to zagnieć z masą i będzie akurat na figurki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy