Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
goia87 @ 13 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355453I ta masa jest mieciutka?? warto ja kupic?? nic sie nie rwie?
ja cały czas na niej pracuje i nie narzekam, jest czasami aż za miękka hehe

jeszcze takie torty zrobiłam wczoraj

olnya.jpg

jhpoj7.jpg

33vlw5y.jpg

14x301v.jpg

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla1984 @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354248a gdzie tam ręcznie, aż taka zdolna to ja nie jestem hehe
wszystko z wykrawaczek, trochę ich różnych mam
a możesz pokazać jak wygląda taka wykrawaczka i nie wiesz gdzie można ją kupić?
gruebel_2.gif
powiedz mi jeszcze, bo ty chyba dużo kupujesz masy pettinice gdzie ją trzymasz w lodówce czy w zamrażarce i jakimi barwnikami ją barwisz? w żelu?
gruebel_2.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Jo_anno, piękne te twoje torty. Ja to się szczerze dziwię, że ty to na domowej roboty masie robisz. A smarujesz na koniec wszystko wódką, żeby nie było matowe?
Ja wczoraj obłożyłam dwa torty, ale znowu masa wyszła, mimo że całkiem miękka, to rozwałkowana już taka jakby obsychająca i ciężko mi było wygładzić na dole tortu. Robiłam masę przed 10 raną, a pracowałam na niej dopiero po 20.30, czyli prawie pół doby odpoczywała. Nie dodałam całego cukru pudru z przepisu, powiedziałabym, że nawet mniej niż 700g. Ale zastanawiam się czy może mimo wszystko nadal za dużo. Czy ty przestajesz dodawać cukier i dajesz masie odpocząć jak jeszcze po mocnym naciśnięciu jest lekko klejąca? Czyżbym miała jakiś inny puder, skoro nigdy nie dodałam tyle go co podaje przepis? Aha, i robiłam rumianki moimi nowymi wykrawaczkami. Fajna zabawa, ale czasochłonna. Później wkleję zdjęcia.

Aha, i zrobiłam wreszcie bitą śmietanę z galaretką. Wynik mnie zdziwił, bo jakoś tak dziwnie oczekiwałam, że mi śmietana popłynie, a to zastygło jak takie ptasie mleczko robione z serka homo i galaretki, tylko jakby bardziej delikatne. Ciekawa jestem jak będzie smakowało w torcie, z brzoskwiniami dałam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Jo_anna1 @ 12 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354891ja barwię kawałeczek masy na jasny brąz( taka kawa z mlekiem) i kawałeczek masy na jasny różowy. Nastepnie biorę kawałek masy białej i po odrobince dodaję tej brązowej i różowej az do uzyskania pożądanego koloru. Odkładam na jakiś czas( 2-3 godziny dla "przegryzienia" koloru) po czym znowu zagniatam i jeżeli odcień mi nie pasuje to dodaję w zależności od potrzeby kawałek brązu lub różu
Kiedy do brązowej dodałam żółtej wyszedł mi "zimny chińczyk"
icon_mrgreen.gif
ale to być może kwestią różnych odcieni barwników
Uchwyt był doklejany klejem z cmc i usztywniony wykałaczkami

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Dziewczyny torty przecudne. Wczoraj próbowałam czegoś nowego i na torcie malowałam barwnikami. Wyszło tak:

Załączniki

• DSC05189__1600x1200_.JPG
    DSC05189__1600x1200_.JPG
    356.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Hajastan @ 13 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1355702a możesz pokazać jak wygląda taka wykrawaczka i nie wiesz gdzie można ją kupić?
gruebel_2.gif
powiedz mi jeszcze, bo ty chyba dużo kupujesz masy pettinice gdzie ją trzymasz w lodówce czy w zamrażarce i jakimi barwnikami ją barwisz? w żelu?
gruebel_2.gif
masy nie trzyma się w lodówce, bo będzie twarda, ja normalnie trzymam na korytarzu bo jest chłodno i tyle. Farbuję ją barwnikami wiltona w żelu, tylko czerwony i czarny dobarwiam jeszcze proszkiem.

literki mam różne, większość z tych http://allegro.pl/listing/user.php?string=...;us_id=11249220 oprócz tych silikonowych bo to drogie

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
[quote name='Hajastan' date='14 Oct 2012, 22:00 ' post='1356053']
dzięki za odpowiedź, ale mi nie chodziło o literki tylko o kontury np. usmiech myszki miki

Dziewczyny , gdzie mogę zakupić sprawdzony lukier plastyczny ale w większych ilościach np 5kg?
Będę wdzięczna za podpowiedź. i może , któraś z Was wie, gdzie można kupic niedrogie silikonowe foremki do małych wzorów?Pozdrawiam Rybeczka10

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Wasze torty sa taki sliczne, takie profesjonalne i takie dopieszczone... moje nigdy tak nie wygladają mimo, ze sie bardzo staram
icon_sad.gif

a to moj tort weekendowy...

okropny, jestem z niego strasznie niezadowolona, ale moja Coreczka w ostatniech chwili postanowila, ze chce misia, swinke i Dore... a ta ostatnia nijak siebie nie przypomina, do tego ta beznadziejna masa... dobrze ze zostaly mi jej juz tylko resztki, to beda na jakies kwiatki czy tez inne drobiazgi...

mysle, ze to tez wina tej masy... barwnik + wodka duzo gorszy dalo efekt niz barwnik + woda... widac to na dłoniach... ten rozmaz to barwnik z alkoholem.... bylo ok w pierwszej chwili a potem sie rozplynelo...

DSC04390.JPG

DSC04425.JPG

za to pierwszy raz zrobilam srodek z przepisu LeNinki... i jestem zachwycona, dorzucilam "wiewiórki" kokosowe i starta gorzka czekolade... i moja młodsza Corka zjadła cały duży kawałek... a do tej pory jeszcze nigdy nie przeszla jej nawet łyzeczka żadnego tortu, zawsze było, że ble...
icon_smile.gif
o ilosci zjedzonej masy cukrowej nie wspominam...
icon_smile.gif
bo to moje Laski moga w dużej ilości... starsza zjadła połowe motylków, całą świnke i jeszcze kawałek misia :D

DSC04464.JPG

Załączniki

• DSC04390.JPG
    DSC04390.JPG
    104.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC04425.JPG
    DSC04425.JPG
    87.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC04464.JPG
    DSC04464.JPG
    75.5 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dora bardzo podobna do siebie według mnie. Mnie się podoba.

Powiedzcie, jak obłożyć tort, żeby potem zrobić rant szczypcami? musi być grubsza masa cukrowa czy tylko więcej masy maślanej pod nią? Próbowałam w sobotę to zrobić, ale kompletnie mi nie wyszło.

maly

Member
Mar 13, 2012
3
0
0
Ja przewaznie Was czytam
icon_smile.gif
naprawdę bardzo dużo porad już skorzystałam. Fakt, że torty nie są moją specjalnością. Ale mam pytanko: asiulla1984 - żeby uzyskać śnieżnobialy kolor dodajesz wiltona białego w żelu czy innego w proszku ? Chodzi mi na chrzcielny tort, bo zrobiłam na małej próbce i nadal jest biel taka "stara".

Rybeczka10 - opakowanie 5 kg pettinice możesz kupić tutaj: https://www.pomocnicykuchenni.pl/dekoracje-...41210,5106.html - z Warszawy, można odebrać osobiście.

i tutaj http://www.fabrykacukiernika.pl/masa-plast...71-id-584.aspx# - firma z Łodzi - nie wiem czy są odbiory.

Ceny podobne - koszty przesyłek też.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy