Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
U nas te blaszki byly w zeszlym tygodniu.Kupilam ta prostokatna i od razu upieklam w niej torcik capuccino.W zeszlym roku kupilam taka sama tylko kwadratowa i jestem bardzo zadowolona.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
a gdzie znajde przepis na taki torcik?
icon_rolleyes.gif
bardzo jest słodki?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
TORTY SĄ CUDNIASTE!!!!

Jesteście dla mnie inspiracją. Mam 1000 pomysłów, szuklam teraz tylko okazji by je wykorzystać:)

zrobiłam sobie zakupy, czekam na przesyłkę, ale zapomniałam o dość istotnej sprawie: gąbka do modelowania.

Miałam zamiar dziś poćwiczyć kwiatuszki, ale jak???
Czy jest jakiś domowy sposób na gąbkę do modelowania? Ewentualnie castorama (mam blisko).
Jak pomyślę, że mam czekać kilka dni i płacić dodatkowo bez sensu za przesyłkę takiej pierdoły to mam nerwa!!
icon_smile.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
ola, ktoras cinka pisala kiedys, ze owija gabke papierem pakowym (gladsza strona na zewnatrz) i sluzy jej to za packe.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Dziewczyny, a widziałam gdzieś na torcie taką jakby "Sztuczną" rosę
icon_smile.gif
Nie wiem jak to wytłumaczyć, takie jakby krople wody na płatkach kwiatów. CO TO JEST?
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
i mam jeszcze kilka pytań:
1) jeśli chcę użyć wałka strukturalnego to wałkuję tym na blacie i tak przekładam na tort, czy wałkuję tym wałkiem już na torcie? (stawiam na 1 ale wolę się upewnić)

2) jeśli chcę zrobić pikowania to robię to już na położonej na tort masie czy przed położeniem na tort?

3) te wykończenia tortu na dole (odciskane narzędziem do modelowania- muszelką) to się robi na wałku masy- to wiem
icon_smile.gif

Ale ten wałek już ma być przytwierdzony do tortu czy najpierw odciskam muszelki i później przyklejam do tortu?

PS. Przepraszam Was za te pytania, dla Was pewnie śmieszne, ale chcę rozwiać wątpliwości swoje
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Sztuczną rosę można też zrobić z żelatyny, tylko trzeba wyczuć moment jak już zaczyna tężeć i wtedy robić kropelki.
ad. 1). Masę wałkujesz zwykłym wałkiem na blacie a na końcu odciskasz wzór wałkiem strukturalnym i tak przenosisz ostrożnie na tort starając się już na torcie masy mocno nie głaskać żeby nie stracić wzoru.
ad. 2). Pikowania robisz już na położonej masie na torcie.
ad. 3). Wałek może być już przyklejony do tortu (tak jest najwygodniej), ale też możesz zrobić to osobno (np. odciskając wzór na górze i na dole wałka) i taki przykleić do tortu.
Nie przepraszaj tylko pytaj jak masz jakieś wątpliwości, bo tu są życzliwe koleżanki które w miarę możliwości zawsze podpowiedzą
wink.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Dziewczyny, powiem Wam, że się naprawdę w to wkręciłam.
Siedzę i czytam ten wątek od początku:) Wczoraj do północy lepiłam kwiatki ;)

Zrobiłam póki co jeden tort w życiu, więc może głupio to brzmi co ja mówię, ale już to pokochałam
icon_smile.gif
Na sobotę robię kolejny tort dla swojego siostrzeńca na urodziny.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Ola.. pytaj - chetnie pomozemy. Znalazlas swojego bakcyla i super. Tylko pochwal sie efektami - bo my jestesmy tez ciekawskie i lubimy ogladac czyjes postepy
icon_biggrin.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

wtedy jeszcze nie znałam tego forum- teraz dużo rzeczy bym zmieniła, np:

1)postarałąbym się cieniej rozwałkować masę, choć to byłoby pewnie trudne, bo zaczynała się rwać,
2) zrobiłabym ładniejszą kokardę
3)scięłabym trochę górę, bo wyszedł taki opływowy kształt
icon_smile.gif
icon_smile.gif

a tak poza tym to jestem z siebie super dumna.
na sobotę robię dla siostrzeńca z herbem fc barcelona.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ola, ja też początkująca, ale muszę ci powiedzieć, że jak na pierwszy raz z obkładaniem tortu masą to jesteś mistrzynią. Super równo ci to wyszło.

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Ola jestem pod wrazeniem,tort wyszedl super.U mnie w miejscowasci jest dziewczyna,ktora torty robi na zamowienia.Czasami fotki tortow dodaje na swoja stronke.Wczoraj wstawila fotki 3 tortow na 18 urodziny.Ozdoby na tortach wygladaly jakby je lepily dzieci w pszedszkolu nie mowic o kolorystyce.Ola Twoj tort wyglada o wiele lepiej niz u tej pani.Nie zapomnij dodac fotki kolejnego tortu
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy