Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Ola jestem pełna podziwu,
anbetung.gif
jak to był twój pierwszy tort to już sobie wyobrazam jak będzie wyglądał 10, zdolniacha jesteś
freu.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
ola piękny tort.Zapowiada się,że będziemy oglądać ich więcej,bo z Twoich słów już można wyczytać,że nieźle Cię wzięło.Gratuluję.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ola_wroclaw @ 22 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1371806wtedy jeszcze nie znałam tego forum- teraz dużo rzeczy bym zmieniła, np:

1)postarałąbym się cieniej rozwałkować masę, choć to byłoby pewnie trudne, bo zaczynała się rwać,
2) zrobiłabym ładniejszą kokardę
3)scięłabym trochę górę, bo wyszedł taki opływowy kształt
icon_smile.gif
icon_smile.gif


a tak poza tym to jestem z siebie super dumna.
na sobotę robię dla siostrzeńca z herbem fc barcelona.
o zesz w buzke
eek2.gif


a teraz jak sie juz pozbieralam to:
1. Grubosc rozwalkowanej masy jest idealna. Duzo ludzi zapomina, ze masa cukrowa ma za zadanie przede wszystkim robic efekt WOW. Nie wszyscy sa jej zwolennikami jedzenia. Ba, ja nawet mowie, ze nie trzeba jej jesc. Ona ma przede wszystkim dawac efekt.
Jesli rozwalkowalabys cieniej mase, moglabys liczyc na pewne nieronowsci lub tzw. tortowy cellulit. Powtorze sie - masa jest rozwalkowana perfekt
icon_biggrin.gif


2. Wszystko jest do dopracowania, a trening czyni mistrza. Patrzac na Twoj tort jestem pewna, ze szybko zrobisz postepy
daumen.gif


3. Gory lepiej nie scinaj. Lepiej obroc zawsze biszkopt do gory nogami, czyli warstwa, ktora byla dnem, bedzie po przelozeniu masa gora. Zeby tort byl rowny, dobrze jest przekladac biszkopt masa w formie (chodzi mi o sam rant). Mozesz tez nabyc sobie specjlana otwierana obrecz, ktorej srednice mozna regulowac. Latwiej w takiej obreczy rozprowadza sie krem i nie trzeba sie bac ze wycieknie.
Efekt wypuklosci Twojego tortu powstal dlatego, ze pewnie rozprowadzalas mase ze srodka na zewnatrz. Po oblozeniu tortu masa cukrowa, jej ciezar przytloczyl brzegi tortu bo miedzy warstwami bylo troche mniej masy. Roznice widac miedzy 2 a 3 blatem biszkopta
icon_biggrin.gif
Sproboj metody z obrecza lub rantem formy, w ktorej pieklas biszkopt. Pamietaj, ze musi on(a) miec rowne brzegi zeby przy sciaganiu nie uszkodzic tortu
icon_biggrin.gif


I dawaj nastepne torcicha - napalilam sie na ogladanie
icon_biggrin.gif
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Ola super ten tort

wow wow wow....
eek2.gif
zdolniacha z ciebie


a mnie spotkala mila niespodzianka, bylam wczoraj w moim Tecso i cukier puder Królewski byl po 1 Zl (!)

wzielam wszystko co bylo
icon_mrgreen.gif
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dziewczyny, jestem w szoku że tak mnie komplementujecie!!!
Dziękuję bardzo, nie spodziewałam się.

Tzn. ja w sumie jestem zadowolona z efektu, ale byłam pewna że będzie więcej "ale" z Waszej strony!

Później, albo jutro jeszcze zadam kilka pytań, ale teraz lecę barwić masę
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
i wyciągać biszkopt z piekarnika.

 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
No dobra, biszkopt przełożyłam już masą z bitej śmietany, mascarpone, truskawek(Icz) i brzoskwiń (IIcz) i galaretki- nic bardziej wymyślnego jeszcze nie umiem robić:)

Górne ciasto odwróciłam do góry dnem
icon_smile.gif
No i wygląda to dobrze. Jest też jeszcze w blaszce to myślę, że kształt będzie zadowalający.

Powiem Wam, że mam stresa!!!! Minnie robiłam dla córki, na urodzinkach byli tylko najbliźsi (moje rodzeństwo z dziećmi i żonami/mężami). Wiadomo, że byłąm z siebie dumna, ale też wiedziałam, że jak coś nie wyjdzie to nic wielkiego się nie stanie
icon_smile.gif


Moja siostra jak zobaczyła tort od razu powiedziała, że koniecznie muszę zrobić dla jej syna
icon_smile.gif
Ja się bardzo cieszę, teraz szukam okazji aby robić torty:) No ale jednak to pojedzie na imprezę organizowaną dla jakiś dzieciaków z klasy (będą też ich rodzice). Więc wiecie... Musi być idealnie
icon_smile.gif


A poza tym mam jeszcze pytania jak zwykle:
1) jak grubą warstwę masy maślanej na wierzch? Do Minnie robiłam oczywiście, ale nie wiem jak to dokładnie powinno wyglądać? Tak mi powiedzcie mniej więcej, czy to ma być muśniętę, czy tak porządnie pokryte na 2mm?

2) Tort będzie miał białą pokrywę, na wierzchu będzie herb fc barcelona, a dookoła "9 LAT MIKOŁAJA". Tort raczej młodzieżowy, więc wykończenie go na dole "muszelką" to chyba trochę nie pasuje. Doradźcie coś, proszę.

 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Ola, super tort zrobiłaś i to za pierwszym podejściem
icon_smile.gif
gratulacje
masa ma idealną grubość jak dziewczyny już napisały.
Masą maślaną delikatnie obsmarowuję boki tak żeby bita śmietana nie miała kontaktu z masą cukrową, górę smaruję tak ociupinkę żeby masa cukrowa się miała czego trzymać.
Tort na dole możesz wykończyć zwykłym wałeczkiem masy, lub lekko pod kątem spłaszczonym
icon_smile.gif

Powodzenia przy kolejnym torcie
icon_smile.gif


Dziewczyny, kolejne cuda napiekłyście
anbetung.gif


Vanilka, proszę zrób tutka jak misiaczka zrobić, pliiiisssss
icon_smile.gif
Twoje misie są takie cudowne i słodkie.
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Dziewczyny (niedługo mnie pewnie wygonicie jak będę tyle pytać hehe)
icon_rolleyes.gif


1) skąd bierzecie opakowania na tort? Ja chciałam kupić, ale w internecie znalazłam tylko oferty gdzie mogę kupić min chyba 100szt. No póki co aż tyle nie potrzebuję. Co ja się dziś nałaziłam po cukierniach żeby kupić opakowanie. Prawie wszędzie mówili, że maja tyle opakowań co tortów (trochę w to nie wierzę), no ale w końcu się udało. Mam 2 opakowania, czyli na jutrzejszy tort i tort na przyszły tydzień (robię niespodziankę dla koleżanki). No ale co później? Myślałam nad tym, żeby samemu robić takie opakowania. To już w ogóle byłby wypas, totalny hand made, no ale... doba ma 24h, a ja 2 dzieci
icon_smile.gif
)))) a spać muszę:) także to jeszcze rozważę. Oczywiście wiem, że jak macie zamówień po kilka w tygodniu to nie macie tego problemu, ale ja początkuję, nie wiem czy kiedykolwiek będę mieć jakieś zamówienia z zewnątrz... także nie wiem czy inwestować w taki cały plik tych kartonów. Ufff, rozpisałam się...
icon_smile.gif


2) chyba dałam ciała, bo zamiast odwrócić całego biszkopta jak pisała lambethka to mi się coś ubzdurało i pofisiowało, ale ja zrobiłam tak, że:
biszkopta przecięłam na 3 placki i ten górny odwróciłam do góry nogami... Wygląda ok, jest równo, ale jest tak jakby przecięciem na wierzchu, czyli ma te wszystkie dziurki na wierzchu (jak ja mam to wytłumaczyć????
baa.gif
). Mam nadzieję, że nie będzie widać tej porowatej powierzchni przez masę....
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Dziewczyny, mam do Was ogromną prośbę. Na czwartek zaoferowałam się zrobić torcik dla córci do zeróweczki na klasowe andrzejki. Potrzebuję pomysłu na ozdobę andrzejkową na tort. Myślałam o jakiejś czarownicy, co jeszcze proponujecie?
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=13722561) skąd bierzecie opakowania na tort?
Np z allegro. Ostatnio u tego sprzedawcy widziałam (mają kilka rozmiarów dostępnych), chwilowo nie mają wystawionych bo poprzednie aukcje się skończyły, ale możesz napisać do nich czy by Ci nie wystawili. Zamawiałam u nich podkłady pod tort i firma bez zastrzeżeń, wszystko w porządku.
Zobacz sobie tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=2786298412
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Busia @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372261Dziewczyny, mam do Was ogromną prośbę. Na czwartek zaoferowałam się zrobić torcik dla córci do zeróweczki na klasowe andrzejki. Potrzebuję pomysłu na ozdobę andrzejkową na tort. Myślałam o jakiejś czarownicy, co jeszcze proponujecie?
mi się kojarzy:

1)klucz+świeczka
2)rząd różnych butów (tak wróżba)
ale nie wiem jak bym to zrobiła:D
 

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372256Dziewczyny (niedługo mnie pewnie wygonicie jak będę tyle pytać hehe)
icon_rolleyes.gif


1) skąd bierzecie opakowania na tort? Ja chciałam kupić, ale w internecie znalazłam tylko oferty gdzie mogę kupić min chyba 100szt. No póki co aż tyle nie potrzebuję. Co ja się dziś nałaziłam po cukierniach żeby kupić opakowanie. Prawie wszędzie mówili, że maja tyle opakowań co tortów (trochę w to nie wierzę), no ale w końcu się udało. Mam 2 opakowania, czyli na jutrzejszy tort i tort na przyszły tydzień (robię niespodziankę dla koleżanki). No ale co później? Myślałam nad tym, żeby samemu robić takie opakowania. To już w ogóle byłby wypas, totalny hand made, no ale... doba ma 24h, a ja 2 dzieci
icon_smile.gif
)))) a spać muszę:) także to jeszcze rozważę. Oczywiście wiem, że jak macie zamówień po kilka w tygodniu to nie macie tego problemu, ale ja początkuję, nie wiem czy kiedykolwiek będę mieć jakieś zamówienia z zewnątrz... także nie wiem czy inwestować w taki cały plik tych kartonów. Ufff, rozpisałam się...
icon_smile.gif


2) chyba dałam ciała, bo zamiast odwrócić całego biszkopta jak pisała lambethka to mi się coś ubzdurało i pofisiowało, ale ja zrobiłam tak, że:
biszkopta przecięłam na 3 placki i ten górny odwróciłam do góry nogami... Wygląda ok, jest równo, ale jest tak jakby przecięciem na wierzchu, czyli ma te wszystkie dziurki na wierzchu (jak ja mam to wytłumaczyć????
baa.gif
). Mam nadzieję, że nie będzie widać tej porowatej powierzchni przez masę....
Ja nie robię dużo tortów i też nie inwestuję w opakowania. Mam sprawdzony patent. Zawsze przed oddaniem ruszam do BIEDRONKI. Tam maja świetnie pudełka a'la skrzynka. Są w nich często owoce, warzywa. Są super bo sztywne i mają uchwyty. Rewelacja do transportowania dużych tortów. Na dno daję folię na wierz folię strecg i jest git. Polecam te skrzyneczki. I bez inwestycji.
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
czy można zbyt mocno nasączyć biszkopt?
kurcze, poprzednio tort był ok, ale zgodnie z siostrą stwierdziłyśmy, że można go było mocniej nasączyć bo wydawał się trochę suchy

No i nie wiem czy tym razem nie przesadziłam :] obkładałam go teraz masą maślaną i jakiś taki "ciapowaty" mi się wydał!
icon_eek.gif
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372289czy można zbyt mocno nasączyć biszkopt?
kurcze, poprzednio tort był ok, ale zgodnie z siostrą stwierdziłyśmy, że można go było mocniej nasączyć bo wydawał się trochę suchy

No i nie wiem czy tym razem nie przesadziłam :] obkładałam go teraz masą maślaną i jakiś taki "ciapowaty" mi się wydał!
icon_eek.gif
oj można, też niejednokrotnie nasączałam za mocno bo nie lubię suchych tortów, ale już ponczuję z umiarem
icon_smile.gif


Alipek, ja też w biedronce zaopatruję się w pudełka, przeważnie po płatkach :D
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Busia' date='23 Nov 2012, 15:31 ' post='1372299']
oj można, też niejednokrotnie nasączałam za mocno bo nie lubię suchych tortów, ale już ponczuję z umiarem
icon_smile.gif


no dobra, ale on będzie zjadliwy? Nie rozpadnie się przy przekrojeniu??? Boję się i mam stresa powiem Wam dziewczyny! Aż mnie brzuch boli!
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Oczywiście że będzie zjadliwy, może się jedynie gorzej kroić czy rozwalać podczas nakładania na talerzyki, choć to zależy na pewno jak bardzo przesadziłaś z pączowaniem
icon_smile.gif
 

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Busia @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372263Np z allegro. Ostatnio u tego sprzedawcy widziałam (mają kilka rozmiarów dostępnych), chwilowo nie mają wystawionych bo poprzednie aukcje się skończyły, ale możesz napisać do nich czy by Ci nie wystawili. Zamawiałam u nich podkłady pod tort i firma bez zastrzeżeń, wszystko w porządku.
Zobacz sobie tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=2786298412
Potwierdzam, sprzedawca ma bardzo dużą ofertę opakowań i podkładów do tortów, kilka miesięcy temu zamówiłam u nich sporo różnych kartonów i podkładów i jestem zadowolona, korzystam z nich do tej pory, więc polecam jak najbardziej. Tylko rzeczywiscie aktualnie nie ma nic wystawionego, trzebaby zapytać, tak jak Busia radzi.

Niedawno znalazłam tego sprzedawcę http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22891875 i jak tylko bedę miała więcej zamówień, to na pewno zrobię u nich zakupy.

Ola- Twój tort z Minnie jest super
daumen.gif
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
ja swoje pudełka kupuję w hurtowni opakowań, ile chce tyle mi sprzedają, podkłady do tej pory robiłam sama własnie z kartonowych przekładek z Biedronki i dawałam serwetki papierowe (ryz w kartonach jest takimi duzymi płaskimi kartonami przekładany),
ale ostatnio kupiłam takie białe cienkie białe po 10 gr na allegro i tez może być ;) w sklepie z Agd widziałam takie plastikowe, przezroczyste ale cena ich to juz ok 5 zł

ten mój ostatni serduszko z kokarda tez przelałam
ccgb.gif
aż musiałam zmienic podkładkę bo bardzo była mokra ;(

i dołącze się do prośby Busi o tutka w sprawie misiaczków Vanilki

 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372302oj można, też niejednokrotnie nasączałam za mocno bo nie lubię suchych tortów, ale już ponczuję z umiarem
icon_smile.gif


no dobra, ale on będzie zjadliwy? Nie rozpadnie się przy przekrojeniu??? Boję się i mam stresa powiem Wam dziewczyny! Aż mnie brzuch boli!
Trochę późno odpowiadam... Aż tak bardzo nie przeżywaj bo stres jest złym doradcą
icon_smile.gif

Po otynkowaniu wstaw do lodówki, żeby porządnie stężał. Jeżeli na podkładce pojawi się poncz to zbierz go ręcznikiem papierowym (nie powinno być go dużo). Możesz jeszcze przy podstawie uszczelnić masą maślaną i ponownie do lodówki.
Jak będzie dobrze schłodzony to sztywna masa z zewnątrz ale też masa/krem z nadzienia będzie Ci trzymał formę, mimo, że biszkopty będą mokre. Przy okładaniu masą cukrową nie naciskaj zbytnio aby nie połamać zewnętrznej powłoki/tynku i nie wycisnąć nadmiaru płynu przy podstawie.
Powodzenia!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy