Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
joanis @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372339ja swoje pudełka kupuję w hurtowni opakowań, ile chce tyle mi sprzedają, podkłady do tej pory robiłam sama własnie z kartonowych przekładek z Biedronki i dawałam serwetki papierowe (ryz w kartonach jest takimi duzymi płaskimi kartonami przekładany),
ale ostatnio kupiłam takie białe cienkie białe po 10 gr na allegro i tez może być ;) w sklepie z Agd widziałam takie plastikowe, przezroczyste ale cena ich to juz ok 5 zł

ten mój ostatni serduszko z kokarda tez przelałam
ccgb.gif
aż musiałam zmienic podkładkę bo bardzo była mokra ;(

i dołącze się do prośby Busi o tutka w sprawie misiaczków Vanilki
ja też sie przyłączam do prośby dziewczyn

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372256Dziewczyny (niedługo mnie pewnie wygonicie jak będę tyle pytać hehe)
icon_rolleyes.gif

2) chyba dałam ciała, bo zamiast odwrócić całego biszkopta jak pisała lambethka to mi się coś ubzdurało i pofisiowało, ale ja zrobiłam tak, że:
biszkopta przecięłam na 3 placki i ten górny odwróciłam do góry nogami... Wygląda ok, jest równo, ale jest tak jakby przecięciem na wierzchu, czyli ma te wszystkie dziurki na wierzchu (jak ja mam to wytłumaczyć????
baa.gif
). Mam nadzieję, że nie będzie widać tej porowatej powierzchni przez masę....
ola_wroclaw @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372289czy można zbyt mocno nasączyć biszkopt?
kurcze, poprzednio tort był ok, ale zgodnie z siostrą stwierdziłyśmy, że można go było mocniej nasączyć bo wydawał się trochę suchy

No i nie wiem czy tym razem nie przesadziłam :] obkładałam go teraz masą maślaną i jakiś taki "ciapowaty" mi się wydał!
icon_eek.gif
oj Ola, Ola
rofl.gif
rofl.gif
dopadla Cie typowa stresowa goraczka tortowa
icon_mrgreen.gif

pamietaj, ze tylko spokoj moze Cie uratowac i...
po 1. : nie dalas ciala i dobrze zrobilas. Widocznie dno Twojej blachy ma porowata powierznie. Jak przejedziesz wierzch delikatnie kremem maslanym to bedzie rowno. A jesli mase rozwalkujesz na grubosc jak na minnie to nic nie bedzie widac.
Co do smarowania masy to ja smaruje tak, ze przy kremie smietanowym daje ciut grubsza warstwe na bokach zeby w razie czego nic sie nie przebilo. Wierzch smaruje tylko symbolicznie - zeby wrownac jakies nieprzewidziane nierownosci i ''zlapac'' mase cukrowa. Musisz sama wyczuc ze warstwa jest wystarczajaca i oddziela smietane od masy cukrowej.

po 2. Mozna zbyt mocno nasaczyc biszkopt ale spokojnie. Przy smarowaniu masa maslana nie musisz sie spieszyc. Wstaw nasaczony tort na pol godziny do lodowki. Daj sie ponczowi rozejsc po ciescie. Jesli robisz wszystko pokolei to na poczatku biszkopt bedzie sie wydawal ciapowaty ale jak wilgoc sie rozejdzie po calosci to bedzie dobrze. Ja na jeden blat daje okolo 17-19 lyzek paczu. Na 3 blaty biszkoptu o srednicy '26 do '28 cm daje okolo 280 ml paczu. Czasem mniej - zalezy jak grube mam blaty.

No i kobito wyluzuj posladki
icon_biggrin.gif

Powodzenia

Lut 21, 2012
320
0
0
malwinnnka @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372325Potwierdzam, sprzedawca ma bardzo dużą ofertę opakowań i podkładów do tortów, kilka miesięcy temu zamówiłam u nich sporo różnych kartonów i podkładów i jestem zadowolona, korzystam z nich do tej pory, więc polecam jak najbardziej. Tylko rzeczywiscie aktualnie nie ma nic wystawionego, trzebaby zapytać, tak jak Busia radzi.

Niedawno znalazłam tego sprzedawcę http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22891875 i jak tylko bedę miała więcej zamówień, to na pewno zrobię u nich zakupy.

Ola- Twój tort z Minnie jest super
daumen.gif
polecam Radpak kupuje u nich

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Busia @ 23 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1372486ponawiam prośbę, byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia
icon_smile.gif
temat trudny - bo dla dzieci. Mysle, ze najbardziej kojarzona przez dzieciaki wrozba jest lanie wosku i ustawianie butow. Zrobilabym tort na srodku ktorego zrobilabym kolorowego kleksa, ktory przelewa sie przez dziurke od klucza - podobnie jak na zdjeciu tylko bez dloni http://3.bp.blogspot.com/_vh6417o5Zvw/SxLb...0/andrzejki.jpg . Klucz moze byc bardziej trojwymiarowy. W kleksie wycielbym ksztalt np. serca. A zeby bylo weselej to porobilabym mase trojwymiarowych butow i ulozyla gesiego wokol tortu lub jakims takim slaczkiem zeby dochodzily do napisu Andrzejki 2012.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
to czas na podsumowania:

z takim herbem to jest trochę roboty! Wbrew pozorom.
Dzięki Bogu, że wczoraj zabarwiłam masy.....

Biała masa jest niewdzięczna
icon_smile.gif
Moim zdaniem na niej dużo bardziej widać wszelkie nierówności i niedoskonałości niż na kolorowych, no cóż.

Jako ciekawostkę powiem, że masę kładłam 2 razy :D:D:D
najpierw rozwałkowałam za cienko i jak położyłam to było widać każdą nierówność (załamałam się), więc szybko zdjęłam, zbiłam w kule i wałkowałam jeszcze raz
icon_smile.gif

Muszę sobie koniecznie kupić foremki do wykrajania liter. Drukowanie, a później wycinanie tego nożykiem przedłużyło pracę o godzinę...

A tak w ogóle powiedziałam dziś mężowi, że moim marzeniem jest posiadać pistolet do masy:) Jak będę grzeczna to dostanę pod choinkę
icon_smile.gif

Co jeszcze...
jestem zadowolona z efektu, acz tematyka piłki nożnej jest mi obca i wydaje mi się mało efektowna.

Tymczasem idę spać. Za 5h wstaję i jadę z synkiem na rehabilitację (przez całe miasto autobusem, aaaaaaaaaaaaaaaaaa)

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Olu - dobra robota! Zobaczysz, że Jubilat i reszta rodziny będzie zachwycona.

Lambethko - będę kombinować na wtorek, już się cieszę na myśl o dekorowaniu, na foto mnie nie namówisz. W życiu! No za parę lat...

guska26

Member
Kwi 15, 2012
12
0
0
Piękny torcik Olu! Tym bardziej, że jeden z pierwszych.
Mój już kolejny i nie jest taki jak trzeba
cry_1.gif

WP_000126.jpg

Załączniki

• WP_000126.jpg
    WP_000126.jpg
    303.8 KB · Wyświetleń: 0

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
dziewczyny,robiłyście torty świąteczne?potrzebuje podglądnąć tort zimowo-świąteczny,który będzie troche prezentem dla EWY,która ma imieniny w wigilię.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dziewczyny, ratujcie. chyba za szybko zrobilam mase, bo w czwartek wieczorem. myslalam, ze wczoraj dam rade ozdobic tort, ale nie wyrobilam sie. wczoraj jedynie zabarwilam, mialam problem uzyskac intensywny czerwony i chyba za dlugo ugniatałam. w końcu dałam spokój, a dziś rano masa się cała pokruszyła. na szczęście ta niebarwiona biała dała się ładnie rozwałkować i już jest ładnie na torcie. Problem w tym, że koleżanka ma przyjechać po tort za 4 godziny a ja teraz dopiero robię nową masę na ozdoby (taką dużą różę chcę zrobić jak taki pan Ron Ben Israel - widziałam na youtube). No i nie wiem, czy -
a. masę zrobić standardowo białą, dać jej odpocząć, barwić i robić róźę wieczorem, a koleżance się przyznać do porażki i jutro jej ten tort na imprezę dowieźć osobiście?
b. wrzucić barwnik np do płynnej glukozy z żelatyną, dodać cukier puder i robić na szybko bez odpoczywania masy? Masa da radę jak to tylko do róży?
c. rzucić się z okna i olać sprawę? (mieszkam na 8 piętrze, więc bylby huk...)

ratujcie, please.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Guśka, nie smutaj nie widać żadnych braków na zdjęciu. Co się czepia boisko jak boisko i czego tu chcieć więcej.

Elmagro, najtrudniej jest barwiąc masę samemu uzyskać kolor czerwony i czarny
icon_sad.gif

Niemniej jednak da się zabarwić, sama barwię masę i jest ok. najlepiej robić to 1-2 dni wczesniej i do tego barwienia nadają się barwniki w proszku rozrobione w odrobinie wody. Płynne i żelowe zbyt mocno rozrzedzą gotową masę. Może zrób róże po prostu różową .
NIe wiem jak zareaguje masa kiedy barwnik dodasz na etapie namaczania żelatyny, może to jest całkiem niezły pomysł.
Absolutnie nie rzucaj się z tego ósmego piętra, dziewczyno jeszcze tyle tortowych przygód przed Tobą
icon_mrgreen.gif

Migletto koszyczek super

Ola fajnie ten tort Ci wyszedł. Ciężko robi się takie firmowe loga bo trzeba precyzyjnie trzymać się orginału i nie może tu byż mowy o inwencji własnej. Poradziłaś sobie. Ja w ten wekend też miałam logo choc nie takie trudne.
IMG_1723.JPG

Kolejna figurka z cyklu, "Kruella de Mooon" ( ja je tak nazywam
rofl.gif
)
IMG_1733.JPG
I moje ukochane
icon_wink.gif
muszelkowy dzidziuś
IMG_1742.JPG

Załączniki

• IMG_1723.JPG
    IMG_1723.JPG
    182.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1733.JPG
    IMG_1733.JPG
    174.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1742.JPG
    IMG_1742.JPG
    117 KB · Wyświetleń: 0

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Jo-anno naprawde brawo!! jestem wielka fanka twoich wyrobów, Kruella jak zywa ;)
miglietta naprawdę udany koszyk

Elmagro
ja czesto daję barwnik od razu do żelatyny jak wiem że potzrebna mi będzie masa w jednym konkretnym kolorze, mam wrażenie że lepiej się wtedy barwi, potrzeba mniej barwnika a i kolor jest intensywniejszy.
Gusia boisko całkiem ok, bramki sa piłka jest więc czego chciec więcej
icon_smile.gif

Emilko ja robiłam kiedyś tort świąteczny ale nie bardzo jest się czym chwalic były to moje poczatki, a na wątku z tutoriolami dodałam link jak zrobić choinki

Załączniki

• PICT0115res.jpg
    PICT0115res.jpg
    894.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy