Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny potrzebuję pomocy. Poprosiła mnie koleżanka z pracy o zrobienie torta dla swojego synka. Tort ma byc 3D w kształcie traktora. Macie moze gdzieś jakieś tutoriale? Troche mam stresa bo ja to amatorka...no i to byłby pierwszy tort taki na zamówienie, ale może wszystko jakoś się uda, mam nadzieję. A jeszcze jedno pytanie tort ma byc na 10-13 osób ilo kg powinien wystarczyć?
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Super torty dziewczyny
icon_smile.gif

Ola, super tort Ci wyszedł, pięknie przykryłaś niedoskonałości
icon_smile.gif
nabierzesz wprawy to będzie miodzio sądząc po Twoich figurkach, jakie teraz tworzysz.

Ja na zabawę Andrzejkową dla córci do szkoły zrobiłam takiego torcika, nie powala ale ciężko było wymyśleć coś lepszego mając mało czasu...
29112012806-2.jpg
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='malena h' date='30 Nov 2012, 18:37 ' post='1374761']
[font="Comic Sans MS"]hahaha! zabawny ten dla bliźniaków :D

a to moja Peppa:
Peppa jest piękna
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Dopracowana, idealna. no cudo!!!

A powiedz mi jak się robi to przejście z "nieba" na "trawę", czyli horyzont :D
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Busia' date='30 Nov 2012, 15:47 ' post='1374717']
Super torty dziewczyny
icon_smile.gif

Ola, super tort Ci wyszedł, pięknie przykryłaś niedoskonałości
icon_smile.gif
nabierzesz wprawy to będzie miodzio sądząc po Twoich figurkach, jakie teraz tworzysz.


Busia, bardzo mi się podoba!! Ten kolor fioletowy też jest super.
A powiedz mi jak to wygląda z takimi imprezami w szkołach/ przedszkolach.
Chciałam przynieść tort na uro mojej Hani do przedszkola, ale pani powiedziała, że musiałabym to wozić do sanepidu itd. To prawda?
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 30 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374583ola_wroclaw, tort super, taki wesoły, masz dryg do dekorowania, a kwiatuszki wyglądają jakby tam miały być od początku. Widzę, że przepisy na biszkopty bardzo są do siebie podobne, ciekawe czym się różnią jeśli jeden ma mniej mąki, a drugi więcej - jakie to ma znaczenie dla udanego wypieku? No i nie napisałaś na jakiej wielkości tortownicę te proporcje z 6 jaj, wyrasta ci taki jak forma wysoki? Aha, a mi ostatnio biszkopty pieką się trochę popękane na około, taki jakby grzybek/czapeczka im się robi - od czego to?

takie proporcje robię na blachę o średnicy 28cm. Wyrasta ciut poniżej wysokości formy, ale mi taki pasuje. Po upieczeniu go rzucam na podłogę. Co prawda tego nie było w przepisie tym, ale ja gdzieś usłyszałam, że to pomaga i faktycznie ja jestem z tego rzucania zadowolona. A to dlatego, że bez rzucania wyrastałą mi górka, a tak wyrasta równy:) Piekę w tortownicy wyłożonej na spodzie papierrem do pieczenia, po bokach nie.

Mam pytanie do kobiet, które robiły tort kosz z kwiatami - jak umieszczać na nim te kwiaty? (nie mam drutów) na kremie maślanym z góry? Czy może na górze dać płaski kawałek masy cukrowej i na to mocować kwiaty? Jak sprawić, żeby to miało taki wygląd 3-D? Muszę zrobić tort na niedzielę, ale najśmieszniejsze jest to, że nie wiem na ile osób, minimalnie będzie to 5 osób dorosłych a maksymalnie jakieś 10. Myślałam, żeby zrobić w 21cm wyciąć na kształt owalu, będzie trochę mniejszy (ciocia nie chce, żeby jej dużo zostało). Zrobiłam już wczoraj pączki róż i dziś chcę dorobić białe kalie i trochę stokrotek, ćwiczę też robienie gożdzików bez foremek, ale jakoś mi nie wychodzi. Boję się tylko, że mi te kwiaty nie będą dobrze na torcie siedziały.
ja też robię na niedzielę tort z kwiatami
icon_smile.gif

Na pewno w tortownicy o średnicy 25, bo to ma być mały tort. Niestety nie mam mniejszej tortownicy!!! Muszę się dorobić, ale póki co trzeba tak.
Powiedzcie mi czy jak wycinacie kształty, to już przełożonego tortu czy samego biszkoptu?
Nie wiem jak mocować kwiaty do mojego tortu. Myślałam żeby zrobić gładki biały, na dole przewiązany wstążką (obsypaną srebrnym barwnikiem) no i na górę jakoś kwiaty, czyli róże i kalie (lilii nie zrobiłam w końcu nowych...). Nie wiem jak mocować, ale mam nadzieję, że (tak jak wszystko do tej pory) wyjdzie w praniu.

Acha, masę mam już kupioną, samoróbka nie została moją przyjaciółką
icon_smile.gif
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola_wroclaw, ja mocuję kwiaty (jak do tej pory) na kremie maślanym u góry, póki co, nie spadały, za to teraz jest zadanie ekstra, bo taki koszyk musi być PEŁEN kwiatów. Mam nadzieję, że zrobię ich wystarczająco dużo. Ja wycinam kształt w już przełożonym i schłodzonym torcie, mąż się cieszy, bo może pozjadać te odcięte resztki.
A dziś przyszły zamówione przeze mnie literki do wycinania, mam nadzieję, że nie pójdzie mi to strasznie źle, może spróbuję jutro... Szkoda, że nie bardzo mam czas póki co na zabawę z masą, moja prawie 11-miesięczna córcia jest absorbująca. Ale pocieszam się faktem, że za kilka lat..... to poszaleję, hehehe.

Ola, a powiedz, ile wykorzystujesz tej kupnej masy na jeden tort? (Jaką kupiłaś?) Ja ostatnio jak robiłam kwiaty, to zrobiłam ok 1,5kg masy, z której robiłam kwiatki i obłożenie (no dobra, część została zmarnowana lub została do ćwiczeń...), ale jakbym to robiła z kupnej, to bym chyba poszła z torbami, bo często robię torty w prezencie (póki co mam tylko jedną klientkę i nast tort dla niej to w kwietniu).

A co do przedszkola, to u mojego syna na razie nie ma problemu, ale wyobrażam sobie, że są bardziej restrykcyjne przedszkola i nie pozwalają na domowe wyroby (jakby ktoś się zatruł w tym dniu, niekoniecznie twoim tortem, to przedszkole miałoby problem z wyprostowaniem tego, tak sobie myślę...)
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
ola_wroclaw @ 30 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374772Busia, bardzo mi się podoba!! Ten kolor fioletowy też jest super.
A powiedz mi jak to wygląda z takimi imprezami w szkołach/ przedszkolach.
Chciałam przynieść tort na uro mojej Hani do przedszkola, ale pani powiedziała, że musiałabym to wozić do sanepidu itd. To prawda?
Dziękuję za miłe słowo
bussi.gif

U nas jak tylko pada propozycja ze strony rodziców na klasowe imprezy, może upiec ciasto to wychowawczynie zawsze są zachwycone, nigdy nie było odmowy lub pytań o sanepid czy inne takie.

Jak zaproponowałam że upiekę tort to Pani była wniewowzięta. Dla dzieciaków była to niespodzianka i gdy tylko tort się pojawił dzieciaki oszalały, bardzo im się podobał i bardzo smakował. Była to bita śmietana zmieszana ze zmiksowanymi truskawkami i galeretką
icon_smile.gif
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
elmagra @ 30 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374781ola_wroclaw, ja mocuję kwiaty (jak do tej pory) na kremie maślanym u góry, póki co, nie spadały, za to teraz jest zadanie ekstra, bo taki koszyk musi być PEŁEN kwiatów. Mam nadzieję, że zrobię ich wystarczająco dużo. Ja wycinam kształt w już przełożonym i schłodzonym torcie, mąż się cieszy, bo może pozjadać te odcięte resztki.
A dziś przyszły zamówione przeze mnie literki do wycinania, mam nadzieję, że nie pójdzie mi to strasznie źle, może spróbuję jutro... Szkoda, że nie bardzo mam czas póki co na zabawę z masą, moja prawie 11-miesięczna córcia jest absorbująca. Ale pocieszam się faktem, że za kilka lat..... to poszaleję, hehehe.

Ola, a powiedz, ile wykorzystujesz tej kupnej masy na jeden tort? (Jaką kupiłaś?) Ja ostatnio jak robiłam kwiaty, to zrobiłam ok 1,5kg masy, z której robiłam kwiatki i obłożenie (no dobra, część została zmarnowana lub została do ćwiczeń...), ale jakbym to robiła z kupnej, to bym chyba poszła z torbami, bo często robię torty w prezencie (póki co mam tylko jedną klientkę i nast tort dla niej to w kwietniu).

A co do przedszkola, to u mojego syna na razie nie ma problemu, ale wyobrażam sobie, że są bardziej restrykcyjne przedszkola i nie pozwalają na domowe wyroby (jakby ktoś się zatruł w tym dniu, niekoniecznie twoim tortem, to przedszkole miałoby problem z wyprostowaniem tego, tak sobie myślę...)
Elmagra ja robiłam tort kosz kwiatów. Biszkopt wyszedł mi bez górki. Na torcie najpierw poukładałam te "niskie" kwiaty, a potem dokładałam róże, kalie i tulipany. Tam gdzie kwiat wychodził za nisko przy użyciu rękawa "wstrzykiwałam" warstwę kremu maślanego i na to kładłam kwiat. Na koniec dodałam małe kwiatuszki z royal icing, żeby uzupełnić wszelkie "dziury" w bukiecie. Oczywiście cały wierzch był posmarowany kremem, ale niezbyt grubą warstwą, żeby kwiaty się nieco przykleiły. Trzymały się ładnie i nic nie spadło, a tu fotki:
DSC_9228a.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 30 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1374781ola_wroclaw, ja mocuję kwiaty (jak do tej pory) na kremie maślanym u góry, póki co, nie spadały, za to teraz jest zadanie ekstra, bo taki koszyk musi być PEŁEN kwiatów. Mam nadzieję, że zrobię ich wystarczająco dużo. Ja wycinam kształt w już przełożonym i schłodzonym torcie, mąż się cieszy, bo może pozjadać te odcięte resztki.
A dziś przyszły zamówione przeze mnie literki do wycinania, mam nadzieję, że nie pójdzie mi to strasznie źle, może spróbuję jutro... Szkoda, że nie bardzo mam czas póki co na zabawę z masą, moja prawie 11-miesięczna córcia jest absorbująca. Ale pocieszam się faktem, że za kilka lat..... to poszaleję, hehehe.

Ola, a powiedz, ile wykorzystujesz tej kupnej masy na jeden tort? (Jaką kupiłaś?) Ja ostatnio jak robiłam kwiaty, to zrobiłam ok 1,5kg masy, z której robiłam kwiatki i obłożenie (no dobra, część została zmarnowana lub została do ćwiczeń...), ale jakbym to robiła z kupnej, to bym chyba poszła z torbami, bo często robię torty w prezencie (póki co mam tylko jedną klientkę i nast tort dla niej to w kwietniu).

A co do przedszkola, to u mojego syna na razie nie ma problemu, ale wyobrażam sobie, że są bardziej restrykcyjne przedszkola i nie pozwalają na domowe wyroby (jakby ktoś się zatruł w tym dniu, niekoniecznie twoim tortem, to przedszkole miałoby problem z wyprostowaniem tego, tak sobie myślę...)
http://allegro.pl/lukier-plastyczny-biala-...2831499034.html
tę masę kupuję i bardzo sobie chwalę. Mi schodzi około 0,5 kg na samo obłożenie, reszta to ozdoby itd. Myślę, że na jeden tort to wychodzi około 600-700gramów, dlatego, że jeśli zostają mi jakieś "ścinki" to je zawijam w folię spożywczą i czeka na swoją kolej. Nie wyrzucam i nie marnuję, wychodzę z założenia że się jeszcze przyda. Taka szczelnie zamknięta zachowuje swoje właściwości (nie wiem jak długo, no ale myślę, że kilka tygodni?)

Nie potrafdię sobie wyobrazić jak mocujesz te kwiaty :/ Obkładasz całość masą, po czym wycinasz "dziurę" i tam pakujesz kwiaty?

Wiesz co ja póki co też idę z torbami, no ale myślę, że się w końcu zwróci??
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif


Ja mam córkę 3 lata i synka 4 miesiące i robię wszystko jak już dzieciaki śpią
icon_smile.gif
To taki wieczorny relaks dla mnie
icon_smile.gif
Nie wiem jak to będzie jak wrócę do pracy, czy też będę miała tyle zapału, ale myślę, że tak, bo spełniam swoje pasje, marzenia... Ach... no po prostu robię to co lubię, to co kocham. Zawsze chciałam robić coś związanego z plastyką i kulinariami. I nigdy nie wpadłam na to, że mogą to być torty
icon_smile.gif


PS. A mąż właśnie mi napisał smsa, że tort (Kubusiowy) zrobił absolutną furorę w pracy, że super smakuje i super się kroi:) Czyli nie "rozpłynął się" czego się bałam
icon_smile.gif
)))))


Jakie literki zamówiłaś?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dzisiejszy tort-niespodzianka na urodziny swojego chłopaka zrobiła córka
 

Załączniki

  • tort_Lecha_2012.jpg
    tort_Lecha_2012.jpg
    40.9 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='asiulla1984' date='1 Dec 2012, 14:08 ' post='1374926']
ale naprodukowałyście tortów i stron do czytanie haha

a to mój wczorajszy
robiłam jeszcze w czwartek kitkę ale zdjęć nie zdążyłam zrobić to nie daję


Asiula, a jak robisz to, że to serce ma taki opływowy kształt? tak jakby miało ścięte boli, zaokrąglone?
 

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Ola upiekłam biszkopt w okrągłej tortownicy, wycięłam kształt serca przykładając wycięte z kartki (tylko że ja nadaję kształt tortom po przełożeniu już śmietaną, samego biszkopta suchego nie wycinam). Jak już miałam wycięty kształt to od góry ten ostry brzeg właśnie tak pościnałam trochę i później otynkowałam tak na okrągło i wyszło takie fajne serducho bez kantów ale boki od dołu są proste ich nie podcinałam, tylko górę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
no ja też myślę,że samoróbka taniej wyjdzie, ale jak sobie pomyśle,że coś mi nie wyjdzie i będę musiała, wszystkie składniki wyrzucić to chyba wolę kupić, zwłaszcza, że już mam sprawdzoną do ozdób, kwiatów, jest gładziudka jak dla mnie idealna, no jeszcze nią nie obkładałam, ale z rok temu obkładałam kupioną u innego sprzedawcy i była beznadziejna.
Jadłam nie dawno tort u koleżanki która obkładała samoróbką i wyczówałam drobniutkie kryształki, no nie była taka fajna jak ta co kupuje.

 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ola, zamówiłam takie literki http://allegro.pl/zestaw-wykrawaczy-do-luk...2802892380.html jeszcze nie próbowałam. Mam mały poślizg w tortowaniu, myślałam, że wczoraj lub dziś rano najpóźniej przełoże tort i otynkuję, ale byłam z młodym na turnieju szachowym od rana do 13.30 i dopiero przed momentem przełożyłam. Myślicie, że mimo wszystko mogę dziś po 21 obkładać masą i zdobić?
asiulla, znowu dzieło sztuki. Jakby mi ktoś taki tort zrobił, to bym go nie zjadła chyba z żalu, żeby nie zniszczyć tego dzieła.
Jak tak patrzę na nasze zdjęcia, to widzę, że każdy ma inne trochę róże, każdy ma chyba inną technikę. Fajnie, takie inne w każdym torcie. Ja jakoś nie mogę ich zrobić inaczej niż zwykle, najlepiej mi się robi ostatnio z kulek rozpłaszczanych w folii, wycinanie płatków słabo mi idzie.
icon_smile.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Piszę to trochę na potwierdzenie słów Hajastan jeśli chodzi o samoróbkę a zdjęcie daję dla przestrogi.
Kilka razy robiłam sama masę ale nigdy nie miałam takiej jazdy,z dniem dzisiejszym skończyłam z samoróbką.Kiedy używałam masy kupnej zawsze było idealnie.
Dzisiaj samoróbka mi się rwała nie mogłam jej cienko rozwałkować więc nie obłożyłam tortu bez fałdek.Nie było czasu na robienie nowej.Do tego chciałam zrobić tort wysoki ( taki normalny x 2) i położyłam jeden na drugim na podkładce ze wspornikami z rurek ale sam biszkopt to słaba konstrukcja.Efekt... pochylony tort, bez żadnej symetrii...totalna porażka.Wszystko co na dole to tylko po to aby zakryć fałdy.Dobrze że tort dla rodziny i to tej wyrozumiałej części. Gdyby był czarny to prędzej mu do Lorda Vadera niż do tortu. No cóż człowiek się uczy całe życie.
dump.gif


_1050767....jpg


 

Załączniki

  • _1050767....jpg
    _1050767....jpg
    132.9 KB · Wyświetleń: 0

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
Dziewczyny, piękne torciki poczyniłyście:)

A to moje ostatnie:

DSCF3112.JPG

DSCF3105.JPG


Też robię z samoróbki i różnie to bywa, czasami jestem bardzo zadowolona a innym razem wszystko idzie pod górkę, ale ostatecznie i tak udaje się wybrnąć z opresji.
Myslę, że to jednak kwestia wprawy, jak to któraś z kolezanek po fachu powiedziałka" Im więcej robisz, tym łatwiej przychodzi".
Nigdy nie miałam okazji używać masy kupnej i chyba zostanę przy samoróbce, chociażby ze względu na nieporównywalnie niższą cenę.
Ja się nie poddaję
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSCF3112.JPG
    DSCF3112.JPG
    108.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF3105.JPG
    DSCF3105.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy