Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
agnlew8009 @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390665czarnowodzianka dzięki za tutoriale
icon_smile.gif
właśnie miałam pytac o tutka na postacie z Kubusia Puchatka a tu niespodzianka już są podane na tacy
icon_smile.gif

a ja juz teraz zastanawiam sie jak duży tort zrobic na komunie syna w maju
dump.gif
ma być 32 osoby w tym 9 dzieci
agnlew ja miałam dokładnie tyle osób na komunii. Robiłam taki torcik i spoko starczyło a nawet zostało do rozdania dół 28 cm, góra chyba to 18 cm bo już nie pamiętam.

Załączniki

• IMG_4271.JPG
    IMG_4271.JPG
    237.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Dziewczyny a macie pomysł jak zrobić siatkę do tortu w kształcie właśnie boiska do siatki?
pscolki dziękuję za odpowiedz
anbetung.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
agnlew8009 @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390666możesz mi napisać droga h-elen jak uzyskałaś taką piękną fakturę drewna w ostatnim torcir (tym z breloczkiem)?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Wszystkie torty mają taką samą fakturę z tym, że na ostatnim zrobiłam (tępą stroną noża) nacięcia - czyli szczeliny między deskami.
Nie mam maty, którą pokazała miglietta, fakturę odcisnęłam wałkiem. I tutaj masz dowód na to, jak ważny też jest kolor. Dwa pierwsze torty mają szaro brunatny kolor bo takie panele są na podłogach w mieszkaniu córki a wrażenie zupełnie inne niż drewnianej podłogi
icon_smile.gif

Jeżeli nie masz od czego odcisnąć, żaden kłopot. Jeden z pierwszych tortów z deskami robiłam odciskając słoje radełkiem. Też dobrze wyszło.

sylkag66 @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390824Dziewczyny a macie pomysł jak zrobić siatkę do tortu w kształcie właśnie boiska do siatki?
pscolki dziękuję za odpowiedz
anbetung.gif
Czy masz pistolet do wyciskania masy? Jeżeli tak, to zrób dużo białych nitek i ułóż w ktatkę, np. tak: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl...,r:18,s:0,i:136

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
dziewczyny, które zamawiaja podkłady z papilarcie ile mniej więcej wychodzi cena za krązek 30 cm? nie maja ceny na stronie

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Dziewczyny mam kolejne pytanie. Robie kucyki Pony i mam problem z oczami (kucyka, nie własnymi
lecker.gif
)
Czy robiąc oczy czyli białka, tęczówkę i źrenicę nakładacie na siebie kolejne warstwy masy w odpowiednich kolorach czy tez malujecie na białkach cała reszte ?
Jak zrobiłam nakładajac kolejne cienkie warstwy to i tak wyszlo jakos grubo i nienaturalnie. Teraz staram sie malowac ale pedzelkiem nie umiem uzyskac odpowiedniej dokładnosi przy takich małych elementach (pewnie to wina nieodpowiednich pedzelków ). Nie mam niestety pisaków jadalnych a tymi pewnie byłoby najłatwiej. macie jakąs technikę zeby takie precyzyjne drobiazgi malowac ? No i jakich pędzelków używacie do malowania ?

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
Witam serdecznie , mam DROBNY problem moja mała sąsiadka chce tort barbi w fioletowej i tylko fioletowej sukience .Jakich proporcji czerwonego i niebieskiego użyć aby wyszedł ładny kolor ? Na razie wszystkie próbki lądują w koszu bo kolor jest buro brudny a nie fioletowy. Proszę o pomoc bo niestety fioletowy nie dojedzie na czas . Dzięki

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
Dodam że to będzie mój pierwszy tort tego typu ,aż się boję
icon_sad.gif
przewertowałam prawie cały wątek (3 dni po kilka godzin )jeszcze go nie zaczęłam a już mam dość ale jak obiecałam to nawet na uszach stanę ale go zrobię .......NIE MAM INNEGO WYJŚCIA>

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
najlepiej kupić fioletowy barwnik, na kiedy to, może gdzieś koło Ciebie można dostać stacjonarnie

Goska8406

Member
Paź 4, 2011
66
0
0
joanis @ 14 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1389839przerobilam kilka zdjęć ale nie bardzo wiem czy się nadają i czy w ogóle przypominają Adele, nie bardzo jestem jej fanką więc same wiecie...
Mam pytanko. W jakim programie przerabiasz fotki bo mi jakos nie wychodzą. A i jeszcze chciałam zapytać czy wiecie może jak mam zrobić takie skrzydełka jak w linku. http://tortyagnieszki.blogspot.com/2012/04...dach-anioa.html

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dostałam zapytanie o tort połowa piłki nożnej. Generalnie ok, podocinać i wyjdzie, ale...
to ma być na 30-35 osób! Z jakieś średnicy to zrobić? jak to później porcjować??
Nie wyobrażam sobie tego prawdę mówiąc i chyba odmówię
icon_sad.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Goska8406 @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391051(...) A i jeszcze chciałam zapytać czy wiecie może jak mam zrobić takie skrzydełka jak w linku. http://tortyagnieszki.blogspot.com/2012/04...dach-anioa.html
Jeżeli masz wykrawaczkę na gerberę to porościnaj płatki na pojedyńcze, wymodeluj narzędziem do modelowania i ułóż jak dachówki na kulce papieru/folii do wyschnięcia.

ola_wroclaw @ 17 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391061dostałam zapytanie o tort połowa piłki nożnej. Generalnie ok, podocinać i wyjdzie, ale...
to ma być na 30-35 osób! Z jakieś średnicy to zrobić? jak to później porcjować??
icon_sad.gif
Zrobiłabym tak jak się robi torty piętrowe czyli z ukrytą podkładką w środku. Najpierw pokroją kopułkę a po zdjęciu podkładki będzie do podziału kolejny okrągły tort .

Lut 21, 2012
320
0
0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ola_wroclaw @ 17 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391061dostałam zapytanie o tort połowa piłki nożnej. Generalnie ok, podocinać i wyjdzie, ale...
icon_sad.gif
Ola nie rezygnuj !!!
baa.gif
może zrób tort prostokątny, a na środku piłka, ten prostokąt posyp zieloną posypką wafową, to będzie kawałek boiska.
gruebel_2.gif

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
Dziękuje Doris ,tort na sobotę a w tej zapyziałej dziurze w jakiej mieszkam nie ma takiego sklepu
icon_smile.gif
Jeżeli jest taki sklep w Krakowie to proszę o namiary ,

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Kochane cinki. Dojrzałam do ponownego zrobienia samoróbki. Sama już nie wiem który przepis jest najlepszy? Chcę żeby była plastyczna, podobna do Pettinice, której używam
icon_smile.gif
)) Generalnie głównie chodzi mi o pokrycie tortu. Proszę pomóżcie!! (ps,. nie mam gliceryny)

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
ola wrocław gliceryne kupisz w każdej aptece lub supermarkecie
a poniżej dla mojego synia, który uwielbia grę ASSASSIN`S, na zdjęciu chyba nie widać, gdzie - niegdzie na kantach popękała mi masa, powiedzcie czy to dlatego,że może za bardzo rozwałkowałam masę plastyczną? ale najlepszy na świecie dostałam komplement od kelnerki, która kroiła tort, bo zapytała w której cukierni go zamówiałam, bo jej syn też bardzo lubi tą grę no i chciała mu kupić taki sam w prezencie. Nawet nie wyobrażacie sobie jaka po tem byłam szczęśliwa, bo ona moich drobnych błędów nie zauwazyła, a to jeszcze bardziej mnie nakręciło do robienia torcików.

111111.jpg 22222.jpg

Załączniki

• 111111.jpg
    111111.jpg
    146.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 22222.jpg
    22222.jpg
    147.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy