goma @ 16 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1390936Dziewczyny mam kolejne pytanie. Robie kucyki Pony i mam problem z oczami (kucyka, nie własnymi)![]()
Czy robiąc oczy czyli białka, tęczówkę i źrenicę nakładacie na siebie kolejne warstwy masy w odpowiednich kolorach czy tez malujecie na białkach cała reszte ?
Jak zrobiłam nakładajac kolejne cienkie warstwy to i tak wyszlo jakos grubo i nienaturalnie. Teraz staram sie malowac ale pedzelkiem nie umiem uzyskac odpowiedniej dokładnosi przy takich małych elementach (pewnie to wina nieodpowiednich pedzelków ). Nie mam niestety pisaków jadalnych a tymi pewnie byłoby najłatwiej. macie jakąs technikę zeby takie precyzyjne drobiazgi malowac ? No i jakich pędzelków używacie do malowania ?jak robiłam moje kucyki to nakładalam jeden kolor na drugi. masa musi byc bardzo cienko rozwałkowana żeby nie powstały stozki, mozna też wycinac dziurki i wkładac w nie następny kolor tak że wyjdzie jedna powierzchnia.
Goska8406 @ 16 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391051Mam pytanko. W jakim programie przerabiasz fotki bo mi jakos nie wychodzą.w ACDSee.![]()
sylkag66 @ 17 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391388Dziewczyny czym przełożyć tort by mogła go jeść mama która karmi piersią? kurcze zamówienia walą sie drzwiami i oknami, z czego bardzo się cieszę
a co ma karmienie piersią w sumie do rzeczy? To zależy jak dziecko reaguje na to co mama zje, myślę, że nie można "uogólniać".
sylkag66 @ 17 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391388Dziewczyny czym przełożyć tort by mogła go jeść mama która karmi piersią? kurcze zamówienia walą sie drzwiami i oknami, z czego bardzo się cieszę
Nie ma większego problemu z takim tortem.Nie powinnaś go tylko skrapiać alkoholem. Możesz go przełożyć serkiem mascarpone połączonym z masą krówkową albo kajmakową ...z wyczuciem bo dość słodkie...a pod masę jakiś kwaskowy dżem.
ola_wroclaw @ 18 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391609Zrobiłam masę z glicerynąWyszła super!!! Dałąm tylko olejku waniliowego zamiast migdałowego, bo tamten mi śmierdzi. Bardzo jest fajna, leżakuje sobie w lodówce.![]()
I teraz mam kilka pytań:
1) czy robicie czasem masę z dwóch porcji? Czy to da się wyrobić? Czy lepiej 2x pojedyncza?
2) CZy mogę ją zrobić bezpośrednio przed położeniem na tort? Czyli np mam na cito zrobić tort, mam biszkopt, ale nie mam masy. Czy mogę wyrobić masę i on razu obłożyć nią tort czy ona powinna coś "leżakować"?
3) Jak długo można przechowywać wyrobioną masę i w jakich warunkach?Ad 1- bardzo często robię masę z podwójnej porcji (czyli z porcji cukru 1,60 kg) Da się wyrobić, nie stanowi to problemu. Ułatwia to życie bo masz jeden bałagan![]()
Ad 2 dla mnie masa bezpośrednio po zrobieniu nie ma plastyczności, przynajmniej nie na tyle żeby ładnie pokryć tort. Zawsze robię masę dzień wcześniej, po kilkugodzinnym leżakowaniu wyrabiam jeszcze raz i wówczas jest super. Tak na Cito to zrobiłabym masę i przynajmniej 2 godziny trzymała ją w lodówce. Jednak tak czy inaczej najlepiej obkładać tort który jest dobrze schłodzony.
Ad 3 W lodówce masa u mnie leży 2-3 tygodnie. Dłużej nie miałam potrzeby jej przechowywać. Masę możesz zamrozić. Jeżeli trudno Ci się wyrabia możesz na chwilkę wstawić do mikrofali.
Nie dodaję do masy gliceryny, robię z plantą. Dodatek olejku jest dowolny. mi tez nie do wszystkiego pasował migdał, dodaje cytrynowy.
ola_wroclaw @ 18 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391611a co ma karmienie piersią w sumie do rzeczy? To zależy jak dziecko reaguje na to co mama zje, myślę, że nie można "uogólniać".Z tego co słyszałam mama dostaje teraz całą listę rzeczy zabronionych i to bez względu na wszystko. Tak profilaktycznie. Jednak nie wiem dlaczego zamawiając tort na chrzciny nie bierze się pod uwagę, że przecież goście przede wszystkim będą konsumentami tego tortu a w niewielkim tylko stopniu mama.![]()
joanis @ 18 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391676.A ja sobie zamówiłam literki funki i tata musiał mi szlifierką je porozcinaćbo w całości to nie wiadomo jak użyć.
Tort z Adele sie chlodzi. Jutro zdjeciaPorozcinałaś je???I jak Ci się teraz je wyciąga?![]()
Jo_anna1 @ 18 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391689Porozcinałaś je???I jak Ci się teraz je wyciąga?
Tak, mam teraz kazda literke osobno. Chcialam zrobic na ciastkach stempelek, ale sie nie dało. Z pomoca przydzedl tata za szlifierką i teraz mogę nimi dzi
ałac w kazda strone.. Nie wiem co za genieusz wymyslił taki sposób łączenia literek![]()
![]()
elmagra @ 19 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391797Dziewczyny, nie mam kogo zapytać o zdanie, bo mój mąż jak zwykle mówi, "Tak, to będzie dobre".... Dla koleżanki babci chce zrobić jasny biszkopt na to zmiksowane (mrożone) truskawki z galaretką cienka warstwa i na to bita śmietana cytrynowa (chce zrobić z dodatkiem lemon curdu). Czy to będzie ok? Czy może kakaowy biszkopt? A może jedna przekładka taka a druga np śmietana z gorzką czekoladą? Jakoś lubię czekoladę w tortach. Czy krem cytrynowy pasuje do czekoladowego? A robił ktoś bitą śmietanę z dodatkiem nutelli? Czy to nie będzie za słodkie? Pomóżcie, szukam nowych smaków tortów....
Truskawki + cytrynowa śmietana brzmią bardzo smacznie
Ja mam w swoich smakach tortów czekoladowo-cytrynowy - czekoladowy biszkopt, masa cytrynowa i masa czekoladowa, nasączam ponczem z dodatkiem cytrynówki![]()
Masy ze śmietany z nutella nie próbowałąm, do czekoladowej masy rozpuszczam gorzką czekoladę w śmietanie, chłodzę dobrze i ubijam.
pscolki @ 19 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1391805Truskawki + cytrynowa śmietana brzmią bardzo smacznie
Ja mam w swoich smakach tortów czekoladowo-cytrynowy - czekoladowy biszkopt, masa cytrynowa i masa czekoladowa, nasączam ponczem z dodatkiem cytrynówki![]()
Masy ze śmietany z nutella nie próbowałąm, do czekoladowej masy rozpuszczam gorzką czekoladę w śmietanie, chłodzę dobrze i ubijam.hej, czyli ciemny biszkopt do masy cytrynowej i czekoladowej jest ok? jakis dzem dla przelamania dajesz czy nie trzeba? moze zrobie tak jak napisalas, a jedynie pos sm cytrynowa dam mus truskawkowy/ moze tak byc? a mus bedzie ok tak: zmiksowane rozmrozone truskawki zagotowac i dodac galaretke truskawkowa w proszku, to mi sie to zetnie dobrze? (takie cos znalazlam w necie).
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.