Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Dziewczyny czym przełożyć tort by mogła go jeść mama która karmi piersią? kurcze zamówienia walą sie drzwiami i oknami, z czego bardzo się cieszę
daumen.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
goma @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390936Dziewczyny mam kolejne pytanie. Robie kucyki Pony i mam problem z oczami (kucyka, nie własnymi
lecker.gif
)
Czy robiąc oczy czyli białka, tęczówkę i źrenicę nakładacie na siebie kolejne warstwy masy w odpowiednich kolorach czy tez malujecie na białkach cała reszte ?
Jak zrobiłam nakładajac kolejne cienkie warstwy to i tak wyszlo jakos grubo i nienaturalnie. Teraz staram sie malowac ale pedzelkiem nie umiem uzyskac odpowiedniej dokładnosi przy takich małych elementach (pewnie to wina nieodpowiednich pedzelków ). Nie mam niestety pisaków jadalnych a tymi pewnie byłoby najłatwiej. macie jakąs technikę zeby takie precyzyjne drobiazgi malowac ? No i jakich pędzelków używacie do malowania ?
jak robiłam moje kucyki to nakładalam jeden kolor na drugi. masa musi byc bardzo cienko rozwałkowana żeby nie powstały stozki, mozna też wycinac dziurki i wkładac w nie następny kolor tak że wyjdzie jedna powierzchnia.

Goska8406 @ 16 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391051Mam pytanko. W jakim programie przerabiasz fotki bo mi jakos nie wychodzą.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Zrobiłam masę z gliceryną
icon_smile.gif
Wyszła super!!! Dałąm tylko olejku waniliowego zamiast migdałowego, bo tamten mi śmierdzi. Bardzo jest fajna, leżakuje sobie w lodówce.
I teraz mam kilka pytań:
1) czy robicie czasem masę z dwóch porcji? Czy to da się wyrobić? Czy lepiej 2x pojedyncza?
2) CZy mogę ją zrobić bezpośrednio przed położeniem na tort? Czyli np mam na cito zrobić tort, mam biszkopt, ale nie mam masy. Czy mogę wyrobić masę i on razu obłożyć nią tort czy ona powinna coś "leżakować"?
3) Jak długo można przechowywać wyrobioną masę i w jakich warunkach?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
sylkag66 @ 17 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391388Dziewczyny czym przełożyć tort by mogła go jeść mama która karmi piersią? kurcze zamówienia walą sie drzwiami i oknami, z czego bardzo się cieszę
daumen.gif
Nie ma większego problemu z takim tortem.Nie powinnaś go tylko skrapiać alkoholem. Możesz go przełożyć serkiem mascarpone połączonym z masą krówkową albo kajmakową ...z wyczuciem bo dość słodkie...a pod masę jakiś kwaskowy dżem.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ola_wroclaw @ 18 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391609Zrobiłam masę z gliceryną
icon_smile.gif
Wyszła super!!! Dałąm tylko olejku waniliowego zamiast migdałowego, bo tamten mi śmierdzi. Bardzo jest fajna, leżakuje sobie w lodówce.
I teraz mam kilka pytań:
1) czy robicie czasem masę z dwóch porcji? Czy to da się wyrobić? Czy lepiej 2x pojedyncza?
2) CZy mogę ją zrobić bezpośrednio przed położeniem na tort? Czyli np mam na cito zrobić tort, mam biszkopt, ale nie mam masy. Czy mogę wyrobić masę i on razu obłożyć nią tort czy ona powinna coś "leżakować"?
3) Jak długo można przechowywać wyrobioną masę i w jakich warunkach?
Ad 1- bardzo często robię masę z podwójnej porcji (czyli z porcji cukru 1,60 kg) Da się wyrobić, nie stanowi to problemu. Ułatwia to życie bo masz jeden bałagan
icon_mrgreen.gif

Ad 2 dla mnie masa bezpośrednio po zrobieniu nie ma plastyczności, przynajmniej nie na tyle żeby ładnie pokryć tort. Zawsze robię masę dzień wcześniej, po kilkugodzinnym leżakowaniu wyrabiam jeszcze raz i wówczas jest super. Tak na Cito to zrobiłabym masę i przynajmniej 2 godziny trzymała ją w lodówce. Jednak tak czy inaczej najlepiej obkładać tort który jest dobrze schłodzony.
Ad 3 W lodówce masa u mnie leży 2-3 tygodnie. Dłużej nie miałam potrzeby jej przechowywać. Masę możesz zamrozić. Jeżeli trudno Ci się wyrabia możesz na chwilkę wstawić do mikrofali.

Nie dodaję do masy gliceryny, robię z plantą. Dodatek olejku jest dowolny. mi tez nie do wszystkiego pasował migdał, dodaje cytrynowy.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ola_wroclaw @ 18 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391611a co ma karmienie piersią w sumie do rzeczy? To zależy jak dziecko reaguje na to co mama zje, myślę, że nie można "uogólniać".
Z tego co słyszałam mama dostaje teraz całą listę rzeczy zabronionych i to bez względu na wszystko. Tak profilaktycznie. Jednak nie wiem dlaczego zamawiając tort na chrzciny nie bierze się pod uwagę, że przecież goście przede wszystkim będą konsumentami tego tortu a w niewielkim tylko stopniu mama.
icon_mrgreen.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Jeśli mają aż taki problem to nie wiem dlaczego mama nie może sobie odmówić kawałka tortu?
dump.gif
Tak jak piszesz...konsumentami będą głównie goście.Może porozmawiaj ze zleceniodawcą i delikatnie zasugeruj to i owo

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ja karmię piersią dokładnie 1 rok (dziś moja Ewcia ma urodzinki) i nie widzę w czym problem. Skoro może jeść nabiał (a przynajmniej próbuje),to ta odrobina kremu na bazie bitej śmietany czy mascarpone nie powinna zaszkodzić, a jak nie, to zostaje tylko patrzeć jak innym smakuje. Pamiętam jak 6 lat temu robiłam uszka z grzybami na wigilię a potem patrzyłam jak mąż wcina (karmiłam wtedy synka starszego). Jakoś mnie nie ubyło od takiej wstrzemięźliwości. W każdym razie, ja bym zrobiła tort normalnie, może tylko bez owoców, np truskawek.
icon_smile.gif

ola_wroclaw, ja masę robię dzień wcześniej, ostatnia wyszła mi super, misiaki Vanilki robiło się genialnie, była jak plastelinka.
icon_smile.gif
W ten weekend robię dwa torty na dzień babci, w tym jeden zamówiony, a drugi ode mnie w prezencie dla teściowej. Koleżanka wymyśliła sobie babcię i dziadka (figurki) na torcie, dobrze, że ostatnio ktoś wrzucił link do tutka jak zrobić ludzika.
icon_smile.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Dziękuję Wam za odpowiedz. TA KLIENTKA DOŚĆ CZĘSTO ZAMAWIA TORTY, ALE JEST BARDZO UPIERDLIWA
denknach.gif
. JAK DZWONI TELEFON I WIDZĘ ŻE TO ONA TO NERWÓWKA MI SIĘ ZAŁĄCZA NA SAMĄ MYŚL. ALE ZAWSZE JEST ZADOWOLONA, BO WRACA
icon_smile.gif
.JA TAM NIE ZWRACAŁAM UWAGI NA TO CO JADŁAM W TRAKCIE KARMIENIA. W KOŃCU CAŁĄ CIĄŻE JADŁAM WSZYSTKO. I SYNEK SIĘ URODZIŁ JAK DĄB. WAŻYŁ 4,800KG. KARMIŁAM GO ROK I DWA MIESIĄCE:)

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Ola ja w zasadzie uzywam masy tylko i wyłącznie na świeźo. Nie umiem pracowac z odświeżaną masą. Zazwyczaj robię ją przed samym polozeniem na tort. Ale ja ją wyrabiam całą nad kąpielą wodną i jest super plastyczna i elastyczna. Każdy ma swój sposób.

A ja sobie zamówiłam literki funki i tata musiał mi szlifierką je porozcinać:) bo w całości to nie wiadomo jak użyć.
Tort z Adele sie chlodzi. Jutro zdjecia

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Ło matko joanis ale poszłaś po bandzie z tą szlifierką
roflmao_2.gif
Nie wiem jak teraz je wyciągniesz,będzie o wiele trudniej.Głownie się nimi wycina a nie stempluje,szczególnie fanki.Są chyba największe z wykrawaczek do alfabetu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
powiedzcie mi czy jak mi się masa na brzegach tortu troszkę rozerwała to znczy że za cienko ją rozwałkowałam?
gruebel_2.gif
, dodam, że masa była kupiona na allegro

Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, nie mam kogo zapytać o zdanie, bo mój mąż jak zwykle mówi, "Tak, to będzie dobre".... Dla koleżanki babci chce zrobić jasny biszkopt na to zmiksowane (mrożone) truskawki z galaretką cienka warstwa i na to bita śmietana cytrynowa (chce zrobić z dodatkiem lemon curdu). Czy to będzie ok? Czy może kakaowy biszkopt? A może jedna przekładka taka a druga np śmietana z gorzką czekoladą? Jakoś lubię czekoladę w tortach. Czy krem cytrynowy pasuje do czekoladowego? A robił ktoś bitą śmietanę z dodatkiem nutelli? Czy to nie będzie za słodkie? Pomóżcie, szukam nowych smaków tortów....
icon_smile.gif

pscolki

Member
Mar 12, 2009
167
0
0
elmagra @ 19 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391797Dziewczyny, nie mam kogo zapytać o zdanie, bo mój mąż jak zwykle mówi, "Tak, to będzie dobre".... Dla koleżanki babci chce zrobić jasny biszkopt na to zmiksowane (mrożone) truskawki z galaretką cienka warstwa i na to bita śmietana cytrynowa (chce zrobić z dodatkiem lemon curdu). Czy to będzie ok? Czy może kakaowy biszkopt? A może jedna przekładka taka a druga np śmietana z gorzką czekoladą? Jakoś lubię czekoladę w tortach. Czy krem cytrynowy pasuje do czekoladowego? A robił ktoś bitą śmietanę z dodatkiem nutelli? Czy to nie będzie za słodkie? Pomóżcie, szukam nowych smaków tortów....
icon_smile.gif
Truskawki + cytrynowa śmietana brzmią bardzo smacznie:)
Ja mam w swoich smakach tortów czekoladowo-cytrynowy - czekoladowy biszkopt, masa cytrynowa i masa czekoladowa, nasączam ponczem z dodatkiem cytrynówki
icon_wink.gif

Masy ze śmietany z nutella nie próbowałąm, do czekoladowej masy rozpuszczam gorzką czekoladę w śmietanie, chłodzę dobrze i ubijam.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
pscolki @ 19 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1391805Truskawki + cytrynowa śmietana brzmią bardzo smacznie:)
Ja mam w swoich smakach tortów czekoladowo-cytrynowy - czekoladowy biszkopt, masa cytrynowa i masa czekoladowa, nasączam ponczem z dodatkiem cytrynówki
icon_wink.gif

Masy ze śmietany z nutella nie próbowałąm, do czekoladowej masy rozpuszczam gorzką czekoladę w śmietanie, chłodzę dobrze i ubijam.
hej, czyli ciemny biszkopt do masy cytrynowej i czekoladowej jest ok? jakis dzem dla przelamania dajesz czy nie trzeba? moze zrobie tak jak napisalas, a jedynie pos sm cytrynowa dam mus truskawkowy/ moze tak byc? a mus bedzie ok tak: zmiksowane rozmrozone truskawki zagotowac i dodac galaretke truskawkowa w proszku, to mi sie to zetnie dobrze? (takie cos znalazlam w necie).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy