Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
[quote name='Hajastan' date='21 Jan 2013, 20:35 ' post='1392599']
ballb ale super koszyki zrobiłaś, czym usztywniłaś rączki koszyczków?

a dziekuje, przyznam, ze w realu wygladaly duzo lepiej niz na zdjeciach....
a raczki...nie usztywnialam ich, na konce wbilam tylko wykalaczki zeby to sie jakos do tortu wstawic dalo, powinny byc krotsze te raczki, ale to pierwsze koty za ploty... raczki robilam dzien wczesniej niz reszte i sobie pieknie wyschly na sztywno
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Jo_anna1' date='22 Jan 2013, 08:23 ' post='1392762']
Torty super,
daumen.gif

Na pewno: NIE
Wpadłaś po same uszy, już żeś stracona na wieki
rofl.gif

no to świetnie:))))))))))))))))))

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
asiulla1984 @ 22 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392848kurde mole nie pamiętam hehe
ale tu chyba zrobiłam na odwrót, obłożyłam różową a na to dałam wyciętą czarną gębę itd
icon_smile.gif
Asiulla kochana ponowię swoje pytanie do Ciebie bo przepadło w odmetach wielu postów
rofl.gif

Możesz mi powiedzieć jakich barwników używasz,że uzyskujesz taką piękna czerń i czerwień? Zdradź mi swój sekret jak to robisz.

Mi zawsze ciemny szary wychodzi albo różowy jak barwię sama.

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
asiulla to powiedz mi jeszcze tą oblamówkę różową w białe kropki to na końcu nakładasz? klejem spożywczym ją przyklejasz czy masą maślaną?

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
biorę czerwony barwnik w proszku, tak z 1/3 płaskiej łyżeczki, sypię na dużą łyżkę i skraplam wodą tak, żeby dało się rozmieszać na papkę, mieszam wykałaczką dobrze i zostawiam na parę minut, do białej masy daję czerwony żelowy wiltona i do tego ta papkę z barwnika w proszku, wszystko elegancko zagniatam i ani kropek nie ma ani nic a kolor piękny czerwoniutki
tak samo robię z czarnym

ta oblamówka nie była doklejana tylko tak jak mówiłam tort był cały tym obłożony a na wierzch poszła buzia myszki

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
asiulla1984 @ 22 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1392883biorę czerwony barwnik w proszku, tak z 1/3 płaskiej łyżeczki, sypię na dużą łyżkę i skraplam wodą tak, żeby dało się rozmieszać na papkę, mieszam wykałaczką dobrze i zostawiam na parę minut, do białej masy daję czerwony żelowy wiltona i do tego ta papkę z barwnika w proszku, wszystko elegancko zagniatam i ani kropek nie ma ani nic a kolor piękny czerwoniutki
tak samo robię z czarnym
Dzięki ci asiulla za podzielenie sie sekretem
anbetung.gif
anbetung.gif

niedługo robie duzy tort gdzie potrzeba duuuuużo czarnej masy i nie uśmiechało mi sie kupowac takiej ilości
icon_razz.gif

wypróbuję twój sposób jak będę miała troche resztek białej masy

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
dziewczyny potrzebuje jakiegos tutka jak zrobic fajny samolot, ktory moglabym polozyc na torcie albo tak zeby "wisial" nad tortem. Ma moze ktos? dziekuje juz teraz.
ola_wroclaw jaka duza jest ta forma na serce i z ilu jajek robilas biszkopt? mozesz napisac? bede wdzieczna, pozdrawiam

Nela_

Member
Sie 23, 2010
13
0
0
Chciałam się was poradzić, gdyż dostałam ciekawą propozycję.

Chodzi o tort w temacie Boba Marleya dla nastolatki... Temat rzeka.
Pomysł odnośnie środka już jest tzn. środek składać się będzie ze standardowego biszkopta + bitej śmietany (z białą czekolada, bo nie lubi kremów maślanych więc nie za bardzo mogę poszaleć) + musu owocowego... Chodzi o to żeby ten mus w środku ułożył kolory czerwony, żółty i zielony...
I tu mam problem - czerwony to truskawki, zielony może być kiwi a na żółty nie mam pomysłu.

Dodatkowo należy go jakoś ozdobić... Myślałam o portrecie solenizantki i Boba wyciętym z masy lub w wersji czekoladowego obrazu. Myślicie ze to dobry pomysł? Albo co by było lepsze?

Ostatni i największy problem to jak przewozicie takie cuda - odcinki 30 km opanowałam wioząc go na kolanach w samochodzie ale 200 to już przesadaa w ten sposób...
A może lepiej zrezygnować?

http://www.flickr.com/photos/60122424@N02/6224992237/

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Elzunia @ 22 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393175dziewczyny potrzebuje jakiegos tutka jak zrobic fajny samolot, ktory moglabym polozyc na torcie albo tak zeby "wisial" nad tortem. Ma moze ktos? dziekuje juz teraz.
ola_wroclaw jaka duza jest ta forma na serce i z ilu jajek robilas biszkopt? mozesz napisac? bede wdzieczna, pozdrawiam
Ela, ja wycinałam serce z okrągłego biszkoptu. Takiego 16cm średnicy. Był chyba z 2 albo 3 jaj, nie pamiętam, bo używałam właśnie przeliczarki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy