Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jo_anna1 @ 17 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401808Goma ja zazwyczaj nasączam: woda+ sok z cytryny+ cukier+ alkohol- najczęściej wódka biała nie kolorowe, ponieważ nie tylko może barwić ale kolorowe alkohole mają różne aromaty i nie wiadomo czy idealnie będzie pasował do masy. Jeżeli mam ciemny biszkopt to czasami nasączam herbatą - owocowa także.
Jo_anno1 dziekuje za podpowiedz, fajny smak wyszedł.
No i masa smiet+mascarpone+czekolada pyszna i nie popłynęła - hurrraaa
icon_smile.gif

A jutro bedę miała okazję sie przykonać jak smakuje w całości.
Teraz zabieram sie do robienia jakiś ozdób...

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Goma mam nadzieje, ze Ci posmakuje. Poncz zawsze robię taki bardziej kwaskawy, z tym ze to tez kwestia gustu.
Marioletta, super brzusio i te cieniowania masy ładnie się prezentują.
gruebel_2.gif
miałam jeszcze coś napisać ale mi umknęło.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
index.php?act=findpost&pid=1401979Goma mam nadzieje, ze Ci posmakuje. Poncz zawsze robię taki bardziej kwaskawy, z tym ze to tez kwestia gustu.
Marioletta, super brzusio i te cieniowania masy ładnie się prezentują.
gruebel_2.gif
miałam jeszcze coś napisać ale mi umknęło.
hihih, cieniowania przymusowe, choróbsko mnie dopadło i ani jechać kupić masę ani zrobić .... posprzątałam koszyczek i teraz muszę uzupełnić ;)

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
A ja mam pytanie czy ktokolwiek probowal weganskiej masy cukr., tj. Z zastapnikiem zelatyny, z agarem? Masa wychodzi snieznobiala...

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
no to i ja pochwalę sie biusciastym tortem. tylko że ja robiłam na bazie serduszkowej. wyszło takie coś
zdjęcie niestety nienajlepsze bo światła było mało.

Powiem tyle że konsumenci myśleli że to prawdziwy materiał bo były szwy
icon_mrgreen.gif

no i pony też nienajlepszy, kucyki marnie mi wyszły niestety
icon_sad.gif

Załączniki

• biust_horz.jpg
    biust_horz.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 0
  • kusyk_pony.jpg
    kusyk_pony.jpg
    384.2 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
buscik bardzo ladny a Ponies sliczne
anbetung.gif

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Kochani mam wielką prośbę,jestem tu nowa i nie za bardzo jeszcze sie tu odnajduję.Szukam sprawdzonych przepisów na krem do tortu z masą cukrową.Znudził mi się juz czekoladowy,i smietankowy,a bita smietana rozpuściła mi masę cukrową.Pomóżcie proszę
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Czesc:) mam pytanki, wiem, że Joanna robiła torty księgi na komunię. Powiedzcie mi ile taka księga waży? Z masą cukrowa i bez? Mam dziewczynie dzisiaj podać koszt a nie wiem ile mniej więcej moze ważyć. Będę wdzięczna za pomoc.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Kurcze, ja dziś byłam w jednej cukierni w moim mieście i powiedzieli mi, że 1kg tortu obłożonego marcepanem (z figurkami, kwiatami, itp, taki jak tu powstają) kosztuje 60zł no i że trzeba liczyć min 2kg, a jak są figurki to prawie 3kg. Niezły pieniądz. Ja to się cieszę, że sobie sama taki potrafię zrobić to za każdym tortem mam zaoszczędzone ponad 100zł.
A z marcepanem to taki tort nie jest MEGA słodki, bardziej niż z masą?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Malutka, moje księgi ważą ok. 3-3,5 kg ale są dość wysokie. Trzeba też brac pod uwagę rozłożenie kartek żeby można było dekoracje i ewentualne napisy zmieścić. I trzeba też wziąć pod uwagę czy tylko góra będzie przykryta masą czy też całość obłożona.
Np. ostatnia ważyła 3,6 kg, 3 blaty biszkoptowe nasączane z formy o wym. 32x 21cm
Mnie osobiści się nie podoba ale cóż nie mnie to oceniać:
IMG_0072.JPG

Elmagro, według mnie masa marcepanowa- kupowana- wcale nie jest słodsza od pettinace. Ale jak dla mnie to nie zawsze do każdego przełożenia pasuje smak migdałów. Nie smakował mi mój eksperymentalny tort miętowy obłożony marcepanem. Nie pasuje mi to połączenia. Dlatego wolę samoróbkę bo mogę dodać taki aromat jaki mi akurat pasuje do tortu. Najczęściej to cytrynowy.

Załączniki

• IMG_0072.JPG
    IMG_0072.JPG
    154.1 KB · Wyświetleń: 0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
index.php?act=findpost&pid=1401979Goma mam nadzieje, ze Ci posmakuje. Poncz zawsze robię taki bardziej kwaskawy, z tym ze to tez kwestia gustu.
Jo_anno1 poncz faktycznie fajny smakowo i w całosci torcik smaczny wyszedł.
Jesli chodzi o wygląd to tez byłam całkiem zadowolona.
Ale masakra mi wyszła jesli chodzi o ilość ponczowania. Nie mam jakoś wyczucia i zdarza mi sie tort za bardzo nasączyć.
Tylko czemu jest to zawsze jak robię tort dla kogoś ????
icon_sad.gif
Jak robie jakiś dla "siebie" to jest najczęściej dobrze. Jakaś złośliwość czy co ???
Torty robie nieczęsto i to charytatywnie dla rodziny i znajomych, wiec nie ma totalnej wtopy, ale mimo wszystko po dzisiejszym mam fatalnego doła.
I jak tu sie podjąć czegos za kasę???
Ach, wyżaliłam sie a teraz idę spać, może jutro obudzę sie w lepszym nastroju......
A to fotka mojej porażki. Kolory troche przekłamane, torcik był w kolorze cytrynowym

P1110587__Medium_.JPG

Załączniki

• P1110587__Medium_.JPG
    P1110587__Medium_.JPG
    49.2 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Goma, fajny torcik
icon_smile.gif
ale mnie zaciekawił motylek, też "zjadliwy"?
No i oczywiście szczypanki
daumen.gif
, mnie one nie polubiły niestety.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
[quote name='Megi428' date='17 Feb 2013, 00:35 ' post='1401770']
i jeszcze kilka nadrabiając zaległości
icon_smile.gif

Pokaż załącznik 80577

Megi zdradz proszę jak ulepiłaś tą lalkę??? klientka przyleciała z Angli do rodziców, i jej córka ma urodziny chce jej wyprawić tu w Polsce. bardzo uwielbia akurat tą lalkę. i chciałabym zrobić właśnie figurkę a nie malowaną . Proszę Cię o pomoc
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
Może inne dziewczyny macie jakiegoś tutka???

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
Torciki piękne,
Na niedzielę piekę tort orzechowy z masą czekoladową ,czy takie ciasto orzechowe się nasącza ? i czym ? Bo ja nie mam zielonego pojęcia, nigdy jeszcze takiego tortu nie robiłam .Tort ma być dla 4-latka .I najważniejsze czy do takiego tortu pasuje dekoracja z masy cukrowej? Mają być pingwiny z Madagaskaru.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja często robię tort orzechowy, chociaż nie każdy w nim gustuje, jest dość ciężki, a nasączam mocną słodko kwaśną herbatą lub kawą, ale można zwykłym ponczem z wody, cukru i cytryny, aromatu żadnego nie daję, tylko ew. spirytus.
w tym roku na swoje urodziny też robiłam i pokrywałam masą cukrową-na str. 343 pokazywałam dowód rzeczowy
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy