Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
A ja bardzo się cieszę, że grono torujących stale nam się powiększa super
daumen.gif


gosiakw @ 24 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1403914Jo_anna1 cudowny tort! tak jak i Oli_wrocław i Asiulli1984 i Sylkag66 i wszystkie pozostałe
anbetung.gif

Jo_anna1 czy dajesz jakieś wsporniki czy przekładkę między piętra w takich tortach (lub jedno i drugie)? W kwietniu będę robiła tort na 30-lecie ślubu wujaszka i myślałam właśnie o podobnym do Twojego, tzn. piętrowym
Górne piętra tortów zawsze są na oddzielnej podkładce- tutaj to taka cieniutka złota-taki krążek. W dolne piętro wbijam patyczki do szaszłyków przycięte na odpowiednią długość. Ten ważył 3,8 kg
 

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Ola_wrocław takie literku zlokalizowalam w PAN. Właśnie tydzień temu kupiłam tam, bo mam takie z allegro powykrecane i nie podobają mi się. Te z PAN są fajne proste i łatwo się wycina
icon_smile.gif


Śliczne torciki, później wstawie swój wczorajszy.
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
cześć dziewczyny, oczywiście chylę czola przed wami za te cudowności.

nie zaglądam teraz często bo już pracuję i jak przychodzę do domu to mam dość.



chcialam was zapytać, bo jakiś czas któraś z was robila tort z maską samochodu, mam zamówienie dla chlopaka który pracuje w mercedesie i może bym podpatrzyla wzór ;) ? z góry dzięki za pomoc
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Joanis z mercedesów to takie znalazłam:
http://www.google.pl/search?hl=pl&site...img.CaJz0eEvg_o

trzkasienka @ 24 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1403973Joanna- czy miedzy podkladka a tortem kladziesz np. Celofan czy ciasto wykladasz bezposrednio na podkladke?
Biszkopt przekładam bezpośrednio na podkładce lub na krążku. Nie podkładam żadnych folii- przy krojeniu mogłyby się ciągnąć i przeszkadzać. podkładki są zabezpieczone i nie przesiąkną Górne piętro ma cienki krążęk takie jak tu:
https://www.pomocnicykuchenni.pl/opakowania...11109,5495.html
ale akurat tutaj są chyba dość drogie
gruebel_2.gif
później sprawdzę bo chyba mam cennik z Papilart- pakowane są po 100 szt. A górne jest już na grubszej stabilniejszej podkładce. Ale jak robisz zwykły tort - taki do 2 kg to i ten cienki krążek wytrzymuje
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
proszę doradzcie mi
icon_neutral.gif
mam zamówienie pierwsze w zyciu
dance.gif
, oczywiscie od znajomej, więc kasę wezmę tylko za składniki, jednoczesnie się cieszę, ale i strasznie sie stresuję
no_shakinghead.gif
, ona ma duzo znajomych co maja dzieci no i mogłaby mi zrobić reklamę,
rofl.gif
dlatego chcę żeby wyszło super
ta znajoma chce tort dla syna Zigzak McQueen coś takiego: http://www.marysienka.com.pl/image/tort_auto_zigzag.jpg
ale chciałam mu zrobić koła i szybki z masy plastycznej, a resztę z masy budyniowej takiej: http://www.wielkiezarcie.com/recipe40860.html
czy lukier plastyczny mi popłynie?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
 

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hajastan @ 24 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404081proszę doradzcie mi
icon_neutral.gif
mam zamówienie pierwsze w zyciu
dance.gif
, oczywiscie od znajomej, więc kasę wezmę tylko za składniki, jednoczesnie się cieszę, ale i strasznie sie stresuję
no_shakinghead.gif
, ona ma duzo znajomych co maja dzieci no i mogłaby mi zrobić reklamę,
rofl.gif
dlatego chcę żeby wyszło super
ta znajoma chce tort dla syna Zigzak McQueen coś takiego: http://www.marysienka.com.pl/image/tort_auto_zigzag.jpg
ale chciałam mu zrobić koła i szybki z masy plastycznej, a resztę z masy budyniowej takiej: http://www.wielkiezarcie.com/recipe40860.html
czy lukier plastyczny mi popłynie?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
Monia ja nie jestem ekspertkę ale tak z mojego doświadczenia wiem, że jak kilka razy obtynkowałam tort takim kremem budyniowym to masa zaczynała dziwna byż. Miękła, podchodziła wodą. Kiedyś przekładałam tort masa budyniową i zostało to stwierdziłam, że obtynkuję i byłam zła. Teraz tynkuję tylko masłem z cukrem pudrem i kakao i jest ok!. Moim zdaniem krem budyniowy i masa cukrowa niezbyt się lubią. Ale może dziewczyny coś więcej podpowiedzą! Gratulacje zamówienia. Zobaczysz zacznie sie kręcić!!!! Suuuper!!!!
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Hajastan, po wycięciu kształtu szybek i innych elementów tę stronę masy którą ma się stykać z kremem posmaruj masłem. Wówczas będziesz pewna ze nic nie popłynie.
ja kładłam elementy z masy na bitej śmietanie. Przez 5 godzin nic się nie wydarzyło
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Jo_anna1 @ 24 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404072Joanis z mercedesów to takie znalazłam:
http://www.google.pl/search?hl=pl&site...img.CaJz0eEvg_o


Biszkopt przekładam bezpośrednio na podkładce lub na krążku. Nie podkładam żadnych folii- przy krojeniu mogłyby się ciągnąć i przeszkadzać. podkładki są zabezpieczone i nie przesiąkną Górne piętro ma cienki krążęk takie jak tu:
https://www.pomocnicykuchenni.pl/opakowania...11109,5495.html
ale akurat tutaj są chyba dość drogie
gruebel_2.gif
później sprawdzę bo chyba mam cennik z Papilart- pakowane są po 100 szt. A górne jest już na grubszej stabilniejszej podkładce. Ale jak robisz zwykły tort - taki do 2 kg to i ten cienki krążek wytrzymuje
dziekuje serdecznie! spytalam, bo nigdy nie uzywalam jeszcze podkladek rozdzielajacych. Wiem, ze kladac na steropianowe trzeba wtedy zabezpieczyc- tj wlozyc np. celofan i zastanawialam sie, jak to jest z tymi tekturowymi. Od spodu jest to zwykla tekturka, prawda? nie wilgotnieje od masy cukrowej?
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
trzkasienka @ 24 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404159dziekuje serdecznie! spytalam, bo nigdy nie uzywalam jeszcze podkladek rozdzielajacych. Wiem, ze kladac na steropianowe trzeba wtedy zabezpieczyc- tj wlozyc np. celofan i zastanawialam sie, jak to jest z tymi tekturowymi. Od spodu jest to zwykla tekturka, prawda? nie wilgotnieje od masy cukrowej?
Nic z nią się nie dzieje. ja dodatkowo dolne piętro w miejscu gdzie stawiam górę smaruję trochę wodą z cukrem pudrem. Nic tej góry nie ruszy
icon_mrgreen.gif
 

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Dziewczyny szukam tortu z Batmanem,gdzieś mi mignąłą przy przeglądaniu ale teraz nie mogę znaleźć.Nie wiem tez przez kogo był zrobiony,a chciałabym skorzystać z podpoweidzi bo bardzo mi sie podobał ;-)Pomóżcie
icon_wink.gif
 

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
dziękuję Jaonna_1 za odpowiedź, już sie nie mogę doczekać mojego pierwszego piętrowca:)
a teraz ochy i achy dla Vanilki i Oli_wrocław- przecudne torty i ciasteczka
anbetung.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy