Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
Hajastan @ 16 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410694asiulla jakoś mało do nas ostatnio zaglądasz? może w weekend do nas zajżysz, więc ponawiam pytanie, powiedz ty robisz torciki w domu i masz książeczke zdrowia i pokończone szkolenia o których pisały dziewczyny itp.?

a teraz do dziewczyn które pracują na masie Vanilki wy cały kg cukru pudru wgniatacie?, bo ja wgniotłam 800 gr. i był super
rofl.gif
kochana żadnych kursów nie mam ani nic w tym stylu, książeczkę zdrowia mam ważną i badania też ale nie dla kontaktu z żywnością tylko jako nauczyciel
torty robię w domu i nie zamierzam żadnych kursów robić ani nic bo co mi to da... gdybym była bezrobotna i to było moje jedyna zajęcie to może bym się jakoś tymi kursami bardziej przejmowała a tak stwierdzam, że nie są mi potrzebne
wszyscy żyją, nikt się nie zatruł, wiem z czego robię, jajek używam swoich nie kupowanych, nie piekę od dzisiaj... w naszym mieście są babcie emerytki które pół życia już pieką ciasta i torty śmietanowe po weselach itp i wszyscy wiedzą, wszyscy zamawiają i żadna z nich kursów nie ma
moje pędzle nie mają atestu, maluję silikonowymi, włosy nie wypadają, nikt mi się od pędzla nie otruł, połowę wykrawaczek mam kupionych na eBayu od chińczyków i też nie mają atestów i co umrze mi ktoś od tego? jak są czepiający się klienci i widzę że moga być problemy to w ogóle zamówienia nie biorę i tyle, niech sobie szuka gdzie indziej, nie mam parcia na szkoło, ja z tego nie muszę żyć.
wg mnie nie ma co się spuszczać, chyba że ktoś wiąże z tym swoją przyszłość jako źródło utrzymania, takie jest moje zdanie, dla mnie to tylko dodatkowe zajęcie, bez którego mogę żyć i tyle

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Joanna, miglietta dzięki za tutki, a może wiecie gdzie mogę znaleść tutka na facecika, albo jakiegoś ludzika?, bo szukam i szukam, no i nic nie znalazłam

assiulla bardzo, bardzo ci dziękuję za odpowiedź,
anbetung.gif
trochę mnie uspokoiłaś, ja też mam stałą pracę i szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się robić jakieś kursy,
icon_neutral.gif
bo moje tortowanie to też tylko dodatkowe zajęcie, które mnie wciągnęło na amen. Prawie wszystkie moje przydasie są bez atestu, a od moich tortów nikogo nawet brzuch nie rozbolał,
icon_mrgreen.gif
więc jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję ci za poprawienie mi humoru i samopoczucia.
rofl.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
asiulla kocham Cię za ten post!!! Już myślałam, że ze mną jest coś nie teges
gruebel_2.gif
Chwała też Megi za informacje dot. sanepidu. Jak sanepid Wam dziewczyny siądzie na głowę (mi zresztą też to grozi) to na dzień dobry przywalą 10 tys. zł kary (tyle podobno wynosi) i nikt o książeczkę czy próbki tortów pytać nie będzie. Tak, że wydaje mi się, że nie ma co szaleć tylko czystymi rękami i narzędziami tworzyć piękne torty. A co do drucików z kwiaciarni to jestem pewna, że gorsze świństwa na co dzień zjadamy niż odrobinę tortu który ma kontakt z drucikiem (wpierw wysterylizowanym).

Ach i jeszcze jedno dziewczyny, proszę Was nie piszcie "masa Vanilki", bo kogoś znowu może to razić, zresztą ja nigdzie też nie napisałam, że jest to moja masa. Podałam tylko przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie i jak widać bardzo dobry, bo widzę, że chętnie z niego korzystacie i go chwalicie.
Jeżeli chodzi o kropki na masie to już jestem pewna, że powstawały one przez nie rozpuszczony kwasek cytrynowy i jeżeli ktoś chce używać kwasku do masy i nie mieć kropek to można kwasek najpierw rozpuścić w odrobinie gorącej wody i później go dodać w trakcie podgrzewania żelatyny.
Ja też wgniatam 800g cukru pudru.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Vanilko...ta udana masa już zostanie "masą Vanilki"
icon_smile.gif
tak przyjemniej...myślę, że nikt się nie obrazi
icon_smile.gif
Patrząc na Twoje dzieła każdy podchodzi z nadzieją, że też mu się tak uda. SAma kocham tą masę, wszystko super, tylko...jak dochodzę do obkładania to zaczynają się schody. Nie wiem czy masę mam za grubą? czy za sucha, twarda...nie bardzo chce mie się układać? Robię ją wcześniej nawet 2-3 dni, ale czytałam, że też tak robicie...
Jak wyczuć ten magiczny moment, kiedy masa nadaje się do obłożenia i zrobić to dobrze. Jak za długo ją "pieszczę" na torcie to mam wrażenie, że za szybko wysycha i już nie mogę jej wymodelować?

Co robię nie tak? Chyba przydałby mi się kurs u Vanilki czy JoannY?

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
tort młodszej córki, biszkopt czekoladowy, bita śmietana, orzechy włoskie prażone, masa śmietanowa z mixem malinowym i maliny z mrożonki

Załączniki

• DSCF2791.JPG
    DSCF2791.JPG
    443.8 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
tort starszej córki, biszkopt z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, bezglutenowy
icon_mrgreen.gif
, bita śmietana z żelatyną, brzoskwinie z puszki

Załączniki

• DSCF2798.JPG
    DSCF2798.JPG
    466.4 KB · Wyświetleń: 0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Wszystkie torty piękne !
Doris71 masz bardzo zdolne córki - pewnie po mamie
icon_smile.gif

A z ciekawości w jakim są wieku, ze juz takie dzieła tworzą ???

A to mój, taki żeby "pobawić sie nowymi zabawkami "
icon_smile.gif

Najbardziej to jestem zadowolona z literek.

P1110701__Medium_.JPG

Załączniki

• P1110701__Medium_.JPG
    P1110701__Medium_.JPG
    56.1 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Goma dziękuję w imieniu dziewczynek. Ja i starsza(22-atka) jesteśmy w szoku jakie kwiatki ulepiła młodsza(15-latka), w sumie nie pierwszy raz nas zakoczyła. Kompozycje powstały "na gorąco" bez planu niestety.

Literki wycina mi mąż , ja nie potrafię, dlatego używam ich rzadko.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Vanilka @ 16 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410830..... Jeżeli chodzi o kropki na masie to już jestem pewna, że powstawały one przez nie rozpuszczony kwasek cytrynowy ...
Vanilka, a co powiesz na takie zjawisko: zrobiłam masę wg twojego przepisu* z kwaskiem i podzieliłam ją na części żeby pofarbować na różne kolory i tu niespodzianka - jedne barwniki rozpuściły się bez problemu, inne, np. fiolet i zielony zostawiły te nieusuwalne kropki
dump.gif
???

* - moim skromnym zdaniem te neiwielkie modyfikacje właśnie tworzą nową wersję tego przepisu. krąży on w wielu odmianach po internecie ale to właśnie te drobne różnice stanowią o sukcesie lub porażce więc na swój prywatny użytek będę nadal robić "masę Vanilki"
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy