Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
alipek- tutaj też są zajączki http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=552, może na przyszłość się przyda:)
[/quote]

czemu ja tego nie mogę zobaczyć ?
baa.gif

miglietta
eek2.gif
opada........, mega, mega super !!!

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ale piękna torebka. Kurcze, jak wy to robicie, że macie taki "czarny" czarny?

Ja właśnie zrobiłam miniaturową kostkę rubika i srebrny napis JUŻ 35, do tego kilkanaście "magnetycznych" srebrnych kulek i jeszcze chcę na kawałkach puzzli (kolorowych, zrobię z resztek czerw, ziel, nieb, żółt i szarego ten marbling - nie wiem jak to po polsku) wycięte literki, które utworzą ciąg dalszy napisu: "...rozwiązanych". Jak myślicie, jaki kolor powinno mieć obłożenie, żeby nadać całości wyrazu? Tylko nie czarny, bo wiem, że mi nie wyjdzie, i nie lubię całych czarnych tortów.
Pomóżcie.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413464Ale piękna torebka. Kurcze, jak wy to robicie, że macie taki "czarny" czarny?

Ja właśnie zrobiłam miniaturową kostkę rubika i srebrny napis JUŻ 35, do tego kilkanaście "magnetycznych" srebrnych kulek i jeszcze chcę na kawałkach puzzli (kolorowych, zrobię z resztek czerw, ziel, nieb, żółt i szarego ten marbling - nie wiem jak to po polsku) wycięte literki, które utworzą ciąg dalszy napisu: "...rozwiązanych". Jak myślicie, jaki kolor powinno mieć obłożenie, żeby nadać całości wyrazu? Tylko nie czarny, bo wiem, że mi nie wyjdzie, i nie lubię całych czarnych tortów.
Pomóżcie.
ja czarną-czarną kupuję :p

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna1 @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413375Smaruję i w masę także wrabiam, moim zdaniem jak trosze więcej planty do figurek to lepiej się kształtuje. warunek tylko taki, że masy nie można za długo wyrabiać bo od ciepła dłoni staje się lejąca.
jeżeli masz problemy a samoróbka to do figurek polecam Model past- świetna masa w zasadzie sama układa się w dłoniach.
bumelka @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413419o.laz smaruję ręce i staram się lepić tak krótko jak tylko można.
dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mi sie z samoróbki dobrze lepi w sensie modeluje. Problem mam czasami z lepieniem w sensie sklejaniem oddzielnych elementów i próbuję znaleźć przyczynę. Myślałam że może od tego że powierzchnie tłuste od planty... sama nei wiem, muszę jeszcze popróbować.

Jo_anno jak zwykle cudownie... mi sie zdaje jak wymyślam tort że jak zrobię dużo detali to przedobrzę. A u ciebie zawsze dużp się dzieje ale jakoś to tak fajnie skomponowane, palce lizać
icon_smile.gif

miglietto mistzrostwo świata! taki tort torebka jest na mojej coraz dłuższej liście TORTÓW-KTÓRE-MUSZĘ-KIEDYŚ-ZROBIĆ. Robiłaś wg jakiegoś tutoriala czy juz nie potrzebujesz takich rzeczy?
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Hajastan @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413445ola_wroclaw ja nie wiem co ty chcesz od pielęgniarskiego torcika, dla mnie jest super
anbetung.gif

jaonno piękny torcik
anbetung.gif

dziewczyny doradzcie mi bo mam ochotę kupić sobie masę do robienia ozdób, GUM PASTA SATIN ICE, taką: http://cafe-chocolate.pl/gum-paste/789-gum...-satin-ice.html

na niej pracuje CAKE BOSS, ale jak ostatnio zrobiłam masę wg. Vanilki to super mi się nią obkładało, ale nie wiem jak wychodzą figurki, kwiaty itp. Satin Ice można bardzo cienko rozwałkować i łatwo się barwi, tak jest w opisie,
gruebel_2.gif
tylko tak sobie pomyślałam, że masa "Vanilki" wychodzi duuuuużo tańsza, z drugiej strony, z SATIN ICE pewnie fajnie się robi falbanki i kwiaty,
rofl.gif
ale zamiast niej mogłabym kupić sobie inne rzeczy, no i nie wiem, a wy mi radzicie? z jakich mas robicie ozdoby? pleaaaase napiszcie co myślicie
rofl.gif
kto mi odpisze?????????????????
dontknow.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Hajastan @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413613kto mi odpisze?????????????????
dontknow.gif
od razu zaznaczam ze nie mialam w reku prawdziwej gum paste i w ogole jestem zielona
icon_smile.gif
. Ale biorac pod uwage jakosc masy Vanilki + moja zasobosc portfela = wole kupic cos czego sama nie moge zrobic. Ja kupilam sobie pasteryzowane suszone bialka, cmc do robienia domowej gum paste i na razie nie narzekam.

Dorota519

Member
Sty 16, 2012
115
0
0
Ja robię masę z przepisu "Sposób II (od Dorotaxx)" fakt faktem trzeba było się w nią wprawić ale teraz nie wyobrażam sobie tortowania bez tej masy. Jest nie droga i szybko się robi:)

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Hajastan ja kupiłam ostatnio malutkie opakowanie gumpaste na próbę ...
w dotyku czuć różnicę, jest plastyczna i sprężysta, nie ma problemu z przyklejaniem części przy łączeniu ze zwyklą masą musialam się wspomagać dodatkowym klejem reszta sama się trzymała...
robilam tylko figurkę, więc nie wiem jak kwiaty... tylko że miałam inną nie ta która pokazałaś

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Oto mój tort "łamigłówkowy". Bo życie to wielki zestaw łamigłówek do rozwiązywania... dla kolegi na 35-te urodziny. Czekam na wasze uwagi.

IMG_5064.JPG

Dziękuję o.laz za pomysł. Te kulki na środku to takie magnetyczne kulki do zabawy, kolega je ma i bardzo je lubi. Mam nadzieję, że je rozpozna. W sumie okazało się, że wycinanie puzzli wcale nie było trudne, a literki wycinane przez folię zrobiłam w kilka minut, z czego tylko chyba 3 musiałam robić ponownie.
icon_smile.gif

Załączniki

• IMG_5064.JPG
    IMG_5064.JPG
    314.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
elmagra @ 22 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1413656Oto mój tort "łamigłówkowy". Bo życie to wielki zestaw łamigłówek do rozwiązywania... dla kolegi na 35-te urodziny. Czekam na wasze uwagi.
Dziękuję o.laz za pomysł. Te kulki na środku to takie magnetyczne kulki do zabawy, kolega je ma i bardzo je lubi. Mam nadzieję, że je rozpozna. W sumie okazało się, że wycinanie puzzli wcale nie było trudne, a literki wycinane przez folię zrobiłam w kilka minut, z czego tylko chyba 3 musiałam robić ponownie.
icon_smile.gif
nie ma za co, przyjemność po mojej stronie. mi się podoba chociaż wolałabym ten czarny ;) jej, kiedy ja będę takie równiutkie torty robić....
a pan programista na pewno wszystko rozpozna, kulki to kulki i już, wszystko zresztą wyszło idealnie.
zdradzisz ja te puzzle wycinałaś?

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
wzięłam puzzle od mojego syna i po przyłożeniu do rozwałkowanej masy wycinałam nożykiem małym. Po trzecim już miałam wprawę.
Wolałabyś czarny tort cały? Mnie jakoś nie przekonują czarne torty do jedzenia, jakoś tak "nie-spożywczo" wyglądają...
A tort to tak do końca nie jest równy, tzn mimo wszystko ma minimalną górkę (na zdjęciu nie widać z tego ujęcia), ale się nie przejmuję, nikt i tak nie zauważy
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Może lepiej by wyrażały to czym są gdybyś je ułożyła w piramidkę np
6589991-piramida-wykonana-z-metalowych-kul-dla-podobnych-obrazow-sprawdz-czy-moje-portfel.jpg

A poza tym tort bardzo fajny wyszedł, kostka mogła być większa ale i ta spoko jest. Bardzo ładnie, starannie pokryty
daumen.gif

Puzzle jak żywe
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy