Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Aniu torcik Star Wars mega,mega super !!!!
anbetung.gif
proszę powiedz mi w którym momemncie dodajesz barwnika do samoróbki jak ci potrzebny jeden kolor? i jakiego w proszku rozcieńczonego z wodą czy w żelu? niebieski wyszedł exstra !!!
anbetung.gif

Mylka

Member
Mar 24, 2013
29
0
0
Dziękuję za odpowiedź, tyle stron że nie dałam rady wszystkich przestudiować
icon_smile.gif
Mam zamiar następnym razem użyć przepisu z żelatyną więc jeśli wtedy będę potrzebować pomocy to się do Was zwrócę.
A gdzie można takie wykrawaczki kupić???

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hajastan @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414216Aniu torcik Star Wars mega,mega super !!!!
anbetung.gif
proszę powiedz mi w którym momemncie dodajesz barwnika do samoróbki jak ci potrzebny jeden kolor? i jakiego w proszku rozcieńczonego z wodą czy w żelu? niebieski wyszedł exstra !!!
anbetung.gif
Monia, ja do samoróbki powróciłam niedawno. Kiedyś przed rokiem miałam barwniki wiltona żelowe. Wtedy dawałam barwnik do zrobionej już masy i było ok. Teraz mam proszkowe sweet decor i jestem średnio zadowolona. W gotowej masie jak wgniatam ( po rozcieńczeniu z odrobiną wody lub% wychodzą mi kropki!!!!!! Ten niebieski zrobiłam tak, że najpierw po kolei aż do papki, potem odlałam trochę papki, dodałam do niej barwnik, wymieszałam i dopiero wgniatałam cukier. Z reszty odlanej papki zrobiłam biała! Jeszcze zostały małe kropeczki, ale mniej!!!! Ja generalnie mam mało siły w łapach i zawsze mam problem z wygniataniem masy! Trochę trzeba sie przy tym namęczyć. Szczególnie jak masa poleżakuje i wtedy doprowadzenie jej do plastycznosci to dla mnie robota fizyczna!!!!!! Za radą cinek kwasek rozcieńczyłam w gorącej wodzie. Pomaga na te kropki!!!

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Aniu bardzo dziękuję ci za odpowiedź, dla mnie to też robota fizyczna
rofl.gif
, te żelowe to pewnie się lepiej wganiata, ale one po otworzeniu maja krótki termin wazności
icon_neutral.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny nie dałam rady Was nadrobić, gaduły jedne
icon_mrgreen.gif

Gdzieś mi się przewinęło pytanie do mnie (chyba od Oli) o łączenie masy szczypaniem, a więc kilka razy łączyłam tak masę, ale raczej tego unikam. Na pewno trzeba uważać żeby połączenie mas nie wyszło na tym odstającym miejscu po szczypnięciu, bo masa się tak jakby rozdziela i wygląda to tak sobie. Lepiej jest naciągnąć jedną masę na drugą i wtedy szczypnąć już jeden kolor.

No i oczywiści piękne torty, i te pierwsze i te kolejne
daumen.gif

U nie był dosyć pracowity tydzień, dał mi trochę w kość i wczoraj odsypiałam tortowanie.

P1130068.JPG

P1130080.JPG

Załączniki

• P1130068.JPG
    P1130068.JPG
    186.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1130080.JPG
    P1130080.JPG
    178.7 KB · Wyświetleń: 0

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Hajastan @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414216Aniu torcik Star Wars mega,mega super !!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
ja do samoróbki dodaje w zależności od potrzeby, nieraz już do żelatyny z wodą . a jeśli potrzebuję zabarwić jakiś kawałek masy to barwię już gotową białą masę. poprostu rozrabiam jeśli chodzi o barwnik proszkowy w odrobinie wody na blacie i wałkuje masą po tym i wychodzi ładny kolor

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
ten na moje urodziny, jak zwykle nie było czasu by zrobić dla siebie coś lepszego

Załączniki

• 100_9262.JPG
    100_9262.JPG
    438.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Tort z różami robiłam 18 godzin i ten napiwek bardzo mnie podbudowal:)

Tort star wars świetny, zastanawiam się tylko co to za kula ...
icon_razz.gif

Sylka, vanilka to są wasze z jednego weekendu? Spicie czasami :D ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy