Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
goma @ 8 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418476i ten z owocowym przybraniem świetny
to dla teściowej, to wiesz
icon_smile.gif
)))) musiał być ładny ;))))))

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
asiulla1984 @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418258piękności wam wyszły, te zajączki bardzo mi się podobają
icon_smile.gif

a to moje weekendowe
ja sama rzadko kiedy jestem zadowolona ze swoich dzieł
Asiulka
jak przylepiłaś te kuleczki na tym pięknym torcie rocznicowym? (oczywista oczywistość, że wszystki są cudne!!!).Ostatnio robiłam małe kulki w około tortu i jak wyciągałam z lodówki na podkładzie to pod wpływem lekkich odkształceń kuleczki się odklejały
icon_sad.gif

Jak Ty to rozwiązujesz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
alipek @ 7 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418387O.laz ja piekłam w misce takiej półkuli więc nie wyrzucałam placków tylko wszysto przełożyłam. Ja wiem, że w piłce są pięciokąty i sześciokąty ale widziałam takie piłki z samych sześciokątów (torty) i tam było ok. Może to kwestia wprawy. To mój pierwszy raz, może następne będą lepsze
alipek, rozumiem właśnie że piekłaś w misce, więc ci wyszedł biszkopt półkula, tak? to ja sobie wyobrażam że jak dołożyłaś jeszcze warstwy masy to ta półkula się podwyższyła i się z niej jakieś jajo powinno zrobić
gruebel_2.gif
. dlaczego się nei zrobiło?

czarnowodzianka poszalałaś dziewczyno
icon_smile.gif
fajny pomysł z tymi blankami zamku z koronki (jeśli mnie wzrok nie myli)

ola_wrocław torty superanckie, oczywiście, ale ja czekam na 3D w twoim wykonaniu!
icon_mrgreen.gif

Ballb bardzo mi miło że się Wam podobają koniki mimo że krzywe nieco ;)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
ola_wroclaw @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418754macie jakiś pomysł na zrobienie nożyczek na tort? Niby proste, ale jakoś hm... no nie wiem :D
1. wydrukowac nożyczki,
2. Wyciąć z kartonika. Później z masy 1/2 - wysuszć,
3. Wyciąć drugą część - wysuszyć. Niekedy nie są symetryczne, przy oczku mają taki jakby obonek ;)
4. położyć lekko rozwarte i przypieczętować nitem
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
h-elen @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=14187611. wydrukowac nożyczki,
2. Wyciąć z kartonika. Później z masy 1/2 - wysuszć,
3. Wyciąć drugą część - wysuszyć. Niekedy nie są symetryczne, przy oczku mają taki jakby obonek ;)
4. położyć lekko rozwarte i przypieczętować nitem
icon_mrgreen.gif
Te z ogonkiem przy oczku to fryzjerskie, więc w zależności od tego dla kogo ten tort ma być - jeśli dla krawcowej to bez ogonka
icon_wink.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dokładnie dla fryzjera mają być:)))) a tutki mi nie działają
icon_sad.gif

mam pytanie, nie wiemczy mogę wrzucić nie swoje zdjęcie a znalezione w internecie. Więc gdyby co to mnie zastrzelcie, ale muszę, bo tort jest na jutro... chcę zrobić coś takiego:
jest piękny:

ale jak? Najlepiej po kolei mi wytłumaczyć? (jak mam ciśnienie czasowe to nie myślę)

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
[quote name='o.laz' date='8 Apr 2013, 22:01 ' post='1418687']
alipek, rozumiem właśnie że piekłaś w misce, więc ci wyszedł biszkopt półkula, tak? to ja sobie wyobrażam że jak dołożyłaś jeszcze warstwy masy to ta półkula się podwyższyła i się z niej jakieś jajo powinno zrobić
gruebel_2.gif
. dlaczego się nei zrobiło?

Jak upiekłam placek (półkula miał ok 10 cm wysokoći. Jak doszły masy wyszło tak akurat jak pół piłki. Nic specjalnie nie profilowałam i tak wyszło. Pod ostatni najmniejszy króżek dałam więcej asy na środku ciut mniej po bokach i tak się zaokrągliło

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 9 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418831dokładnie dla fryzjera mają być:)))) a tutki mi nie działają
icon_sad.gif

mam pytanie, nie wiemczy mogę wrzucić nie swoje zdjęcie a znalezione w internecie. Więc gdyby co to mnie zastrzelcie, ale muszę, bo tort jest na jutro... chcę zrobić coś takiego:
jest piękny:

ale jak? Najlepiej po kolei mi wytłumaczyć? (jak mam ciśnienie czasowe to nie myślę)
mam nadzieję zę jeszcze ktoś bardziej doświadczony ci odpisze ale ja bym tak zrobiła:
1. na środek położyła nieduże koło z białej masy
2. potem rozwałkowałabym szarą i wycięła na środku kółko wielkości białej tarczy. szarą masę przełożyć na tort tak aby otwór znalazł sie na środku, obłożyć boki
3. teraz szare kółko z godzinami - wyciąć z otworem takiej samej wielkości jak ten na torcie, odcisnąć na nim cyferki i wszystkie bajery i przełożyć na tort
4. dorobić z wałeczków te wszystkie zawijaski itp
5. dorobić czarne wskazówki i ten breloczek z boku co leży na podkładce
6. pociągnąć jakimś metalicznym barwnikiem i voila! gotowe
icon_smile.gif

alipek, dzieki za odpowiedź. czyli potrzebne jest to czego się obawiałam - doświadczenie :D

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
aneta1111 @ 8 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418519Asiulka
jak przylepiłaś te kuleczki na tym pięknym torcie rocznicowym? (oczywista oczywistość, że wszystki są cudne!!!).Ostatnio robiłam małe kulki w około tortu i jak wyciągałam z lodówki na podkładzie to pod wpływem lekkich odkształceń kuleczki się odklejały
icon_sad.gif

Jak Ty to rozwiązujesz?
przyklejałam je na zwykłą wodę ale trzymały się w sumie dzięki temu, że miałam jakoś wilgotno w kuchni tort zaczął mi się kleić więc w sumie nie musiałam za specjalnie czymś smarować żeby się przykleiły heh
mi się nigdy kulki jeszcze nie odklejały, zawsze lekko tort na dole smaruję wodą i przykładam kulki

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy