Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Marta12 @ 22 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423290
daumen.gif
super:
jeśli dopiero zaczynsz..a na pewno Ci się to spodoba..to przykro mi ale wpadłaś po uszy:) a cierpliwości idzie się nauczyć,też kiedyś myślałam,że nie dam rady,ale z każdym nowym tortem jest z tą "cierpliwością" coraz lepiej
icon_biggrin.gif
trzymam kcuki za Ciebie!

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Kochane, dziekuję za wszystkie podpowiedzi, jesteście nieoceniona pomocą
icon_smile.gif

Cinka @ 21 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423077Możesz użyć tego przpisu na dietetyczne ptasie mleczko, tylko zmienić słodzik na cukier
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33611
wychodzi fajna trwała pianka
daumen.gif
Cinko, a czy ta pianka nie rozpusci masy cukrowej ? bo przepis całkiem fajny

Ach i jeszcze jedno pytanie: macie moze jakis sprawdzony przepis na masę bananową do tortu ???

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
[quote name='Cinka' date='22 Apr 2013, 14:49 ' post='1423244']
Wprawdzie nie robiłam takiej, ale nie widzę przeszkód żeby rospuścić kawę w minimalnej ilości wody (żeby nie rozrzedzać śmietany niepotrzebnie) albo nawet w śmietance tylko trzebaby odlać troszkę, podgrzać i rozpuścić w niej kawę (w ciepłej lepiej się rozpuści i nie będzie grudek), schłodzić!, ubić porządnie resztę śmietany i na koniec wmieszać tę rozpuszczoną kawę bez ubijania już.

Justee jakie piękne te kwiaty!
eek2.gif

[/quote
Cinka dzięki kochana...myślę, że jeszcze dodam mascarpone
icon_smile.gif

Czy któraś w Was robiła taki półkielich na tort komunijny? taki równiutki, delikatny...widziałam zdjęcia, ale pewnie nie mogę wkleić, bo nie wolno...ale na pewno wiecie o co chodzi
icon_smile.gif

gruebel_2.gif

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
asiulla1984 Ty kobieto jak wrzucasz niezbyt udane torty.... no cóż człowiek się zastanawia kiedy i on zacznie takie " nieudane" czynić
icon_smile.gif

ola wrocław gdzie jesteś?????
gruebel_2.gif

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
o.laz @ 22 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423454Czy robiąc tort 3D używacie zwykłego biszkoptu, czy jakiegoś bardziej "zwartego" ciasta? przekładacie wtedy kremem?
ja z malutkim doświadczeniem na tym polu, więc też ciekawa odpowiedzi naszych kochanych Guru....,
ja robiłam zwykłego biszkopta, masa śmietankowo owocowa, no i jakoś "rzeźbiłam"
icon_wink.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
jestem jestem, moje dzieci mają ospę, więc wybaczcie chwilowe wyłączenie z mojej strony...

poza tym dostaję na głowę od ciągłego siedzenia w domu, więc wieczorami jak mój mąż wraca z pracy to biegam na działeczkę się trochę poruszać i odpocząć- przekopując grządki i grabiąc i plewiąc ;)))

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
z mojego doświadczenia z tortami 3D, czyli malutkiego-
najlepiej bardzo delikatnie nasączyć biszkopt, żeby to się jednak wsyzstko trzymało. Pamiętam jak robiłam suknię dla lalki Barbie (no powiedzmy, że to prawie 3D) to musiałam robić 2x bo przelałam biszkopty i wszystko siadło :D a później zrobiłam bez nasączania i było bardzo ok (wiem, jadłam, tort był dla mojej siostrzenicy), nie był suchy.

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0
ola_wroclaw @ 23 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423550jestem jestem, moje dzieci mają ospę, więc wybaczcie chwilowe wyłączenie z mojej strony...

poza tym dostaję na głowę od ciągłego siedzenia w domu, więc wieczorami jak mój mąż wraca z pracy to biegam na działeczkę się trochę poruszać i odpocząć- przekopując grządki i grabiąc i plewiąc ;)))
a już się zastanawiałam gdzie Cię wywiałao, robiłaś tę wyścigówkę,tzn. formułę?? bo ja na foteczki czkam kochana
fiesgrins.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
o.laz @ 22 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1423454Czy robiąc tort 3D używacie zwykłego biszkoptu, czy jakiegoś bardziej "zwartego" ciasta? przekładacie wtedy kremem?
Polecam książkę <50 kolorowych tortów>Debie Brown można ściągnąć z [...],ja ściągnęłam od urzytkownika [...] bo książka kosztuje ponad 50zł ,ciekawe torty i właśnie przepisy na takie zwarte biszkopty .
wink.gif

justyna56

Member
Mar 3, 2013
37
0
0

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Asiulla, całkiem nieświadomie sprawiłaś mi przyjemność
icon_smile.gif
Wątek śledzę regularnie, odzywam się sporadycznie, zdjęć tortów nie wklejam, bo jakoś się nigdy nie odważyłam, ale jak już zobaczyłam Bolka i Lolka, to mi się buzia szeroko uśmiechnęła
icon_smile.gif
To chyba pierwszy raz, kiedy ktoś podpatrywał ode mnie, bo zwykle jest odwrotnie ;) to dla mnie zaszczyt
icon_smile.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
a to musi być masa bananowa? nie może być po prostu z dodatkiem bananów?
co do tortów 3D to ja piekę normalny biszkopt i z niego formuję, jak coś musi być sztywniejsze to usztywniam masą maślaną

Asiulla świetny Bolek i Lolek - chłopaki z dzieciństwa
icon_smile.gif

edytuję, bo sobie pomyślałam, że skoro ktoś pyta o masę bananową to ma być bananowa, a więc ja bym zrobiła zwykłą masę budyniową waniliową, czyli ugotować budyń (ja robię na jajkach i mące) po wystudzeniu utrzeć z masłem a na samym końcu dodać zmiksowane banany (na pół litra mleka dałabym ze trzy dobrze dojrzałe). Natomiast jeżeli miałoby być na bitej śmietanie to takie zmiskowane banany dałabym po ubiciu śmietany na sztywno, a potem żelatyną usztywnić.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy