Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
o.laz @ 12 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430001a co do skrzydeł anioła - te wersje gdzie małe leży otulone nimi są ok ale tam gdzie dziecko jest aniołkiem to mam jakieś głupie skojarzenie, że tak powiem ze stypą :/ chyba bym dla siebie takiego nie robiła
Cos w tym jest. Mysle o aniolku że taki lekki i czysty ....
a nie mysle jak moze sie kojarzyć.

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
bumelko nie mogę się napatrzeć kwiatom na Twoim torcie
anbetung.gif
(mam fioła na punkcie kwiatów). Za dwa tygodnie mam zamówienie na tort komunijny i właśnie myślałam o takich liliach ,jak robisz takie cuda?
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi w temacie literek, właśnie mam zamiar zamówić nowe
icon_smile.gif
A torty jak zwykle wszystkie przepiękne
daumen.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
h-elen dziękuję bardzo,tym bardziej ,że jest to mój pierwszy komunijny i tym samym pierwszy kielich.
Marta12 kwiaty są robione typowo tzn.wykrawam płatki kwiatka ,mocuję w nich druciki. Kulką faluję brzeg i nadając kształt płatka suszę.Po ok 2 dniach maluję barwnikiem pyłowym no i składam.Oczywiście z pręcikami i słupkiem wcześniej też zrobionym.To nie jest nic tak trudnego jak się wydaje na początku.Dasz sobie radę.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dziewczyny, a coś takiego jak stelaż wewnętrzny? Czy to się sprawdza? Jak to "Działa"? Nigdy tego nie widziałam ale obiło mi się o uszy jeśli chodzi o torty piętrowe. i ponawiam pytanie: ile i jakich pięter trzeba na 90 porcji?

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
bumelka @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430034h-elen dziękuję bardzo,tym bardziej ,że jest to mój pierwszy komunijny i tym samym pierwszy kielich.
Marta12 kwiaty są robione typowo tzn.wykrawam płatki kwiatka ,mocuję w nich druciki. Kulką faluję brzeg i nadając kształt płatka suszę.Po ok 2 dniach maluję barwnikiem pyłowym no i składam.Oczywiście z pręcikami i słupkiem wcześniej też zrobionym.To nie jest nic tak trudnego jak się wydaje na początku.Dasz sobie radę.
Dzięki za odpowiedź.Aha a jeszcze jedno jakimi barwnikami ciągniesz na sucho? Takim zwykłym czy jest jakiś specjalny,bo ja mam takie zwykłe w proszku i nie wiem czy się będą nadawać.
icon_razz.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola, na allegro też chyba można kupić wydruki. poszukaj sprzedawcy (przynajmniej kiedyś były).
No i zakupilam literki z wypychaczem, drogo wyszło, ale sobie pomyślałam, że te zwykłe wyszłyby mnie 10zł taniej, a tak powinnam mieć kłopot z głowy. Wiem, strasznie dużo nie tortuję (tak jak wy), ale nadwyżke 50zł to sobie zaszalałam.
icon_smile.gif
Teraz tylko mam nadzieję, że dojadą do piątku (ze Szczecina na Śląsk).

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
wiola1901 @ 12 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1429965gosiak, bardzo mi pomogłaś
icon_smile.gif

a mozesz podać przepis na tą masę? i z jakiej porcji ją robisz
masę robię ze śmietany 30% z biedr. 330 ml (tyle jest w kubku) ubijam z 2-3 łyżkami pudru, dodaję rozpuszczoną żelatynę- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niecałe 1/4 szklanki wody, mieszam dokładnie i dodaję pokrojone ananasy i brzoskwinie (po pół puszki każdyego na kubek śmietany) owoce w zależności jak kto lubi w większą lub mniejszą kostkę, biszkopty nasączam sokiem z ananasów i dodatkowo smaruję dżemem ananasowym

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Marta12 @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430051...Aha a jeszcze jedno jakimi barwnikami ciągniesz na sucho? Takim zwykłym czy jest jakiś specjalny,bo ja mam takie zwykłe w proszku i nie wiem czy się będą nadawać.
icon_razz.gif
To nie są barwniki w proszku tylko pudrowe...sory wyżej napisałam pyłowy,mogło Cię to zmylić.W proszku używasz po dodaniu wody lub % i czasem kolor proszku rózni się od koloru po dodaniu płynu.Gdybyś pomalowała tym zwykłym a dostałoby się na taki element trochę wody,wigoci nawet z lodówki to mogłabyś się zdziwić.Barwnik pudrowy nanosisz na masę w takim kolorze jaki widzisz w pojemniczku i na sucho.Uwielbiam te barwniki.Można tak pięknie wycieniować płatki kwiatów.Zobacz TUTAJ.Ten na samej górze to jeden z tych od cieniowania lilii. Oczywiście można poszukać u innych sprzedawców.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
bumelka @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430147To nie są barwniki w proszku tylko pudrowe...sory wyżej napisałam pyłowy,mogło Cię to zmylić.W proszku używasz po dodaniu wody lub % i czasem kolor proszku rózni się od koloru po dodaniu płynu.Gdybyś pomalowała tym zwykłym a dostałoby się na taki element trochę wody,wigoci nawet z lodówki to mogłabyś się zdziwić.Barwnik pudrowy nanosisz na masę w takim kolorze jaki widzisz w pojemniczku i na sucho.Uwielbiam te barwniki.Można tak pięknie wycieniować płatki kwiatów.Zobacz TUTAJ.Ten na samej górze to jeden z tych od cieniowania lilii. Oczywiście można poszukać u innych sprzedawców.
No to nareszcie wiem dlaczego moje malowanie na sucho konczyło sie zawsze katastrofą .
Ostatnio zeskrobywałam z twarzy figurki którą zrobiłam rumience, bo jak malowałam to nic nie było widac, a po wyjęciu z lodówki po jakims czasie była tragedia. Bumelko jestem Ci dozgonnie wdzięczna za tą informację.
A przy okazji bedę musiała sie zaopatrzyc w te barwniki
A nadaja sie one również do rozrobienia z wodą i barwienia masy ??? czy tylko do malowania na sucho?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
goma @ 13 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1430170No to nareszcie wiem dlaczego moje malowanie na sucho konczyło sie zawsze katastrofą .
Ostatnio zeskrobywałam z twarzy figurki którą zrobiłam rumience, bo jak malowałam to nic nie było widac, a po wyjęciu z lodówki po jakims czasie była tragedia. Bumelko jestem Ci dozgonnie wdzięczna za tą informację.
A przy okazji bedę musiała sie zaopatrzyc w te barwniki
A nadaja sie one również do rozrobienia z wodą i barwienia masy ??? czy tylko do malowania na sucho?
ja się zaopatrzyłam chyba w 10 kolorów bo myślałam, że będą odpowiednie do aerografu... :D ale nie są. Moim zdaniem można nimi zabarwić masę, o ja zabarwiłam kawałek na kolor, który chciałam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy