Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
bumelka @ 26 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435740Joasiu bardzo dziękuję za odpowiedź.W czerwcu pokażę co wyszło z moich wypocin koronkowych,a ja już mam stresa.
Także "stresa miałam" mata już od stycznia leżała i czekała
icon_mrgreen.gif
a u mnie stres. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Przestrzegaj przepisu i wszystko będzie ok.

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
Joanno a masz duza mate czy te male? Warto w te male inwestowac? Kurcze chce to miec ale 160zl ....

Ola_wroclaw to 500zl pus barwniki wyniosl Cie mniej wiecej koszt areografu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mam tę matę http://www.tortshop.pl/mata-do-koronek.html I powiem, że małe to chyba byłyby tak sobie, za długi jest czas oczekiwania na wyjęcie koronki z maty i przy małych matach to żeby 1 tort obłożyć to 2 dni trzeba by było poświęcić. Chyba, że jakieś pojedyncze elementy wykorzystywać. U mnie to chyba było 4-5 godzin tego suszenia. Nie próbowałam suszyć w piekarniku, troszeczkę się bałam żeby nie przedobrzyć z temperaturą

W PAN także mają już maty i masę tylko z jakiejś innej firmy

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
cześć dziewczyny
icon_smile.gif

Jestem tutaj nowa i przyznam szczerze że nadziwić się nie mogę waszym arcydziełom
icon_smile.gif

Co jeden torcik to piękniejszy.
Ja swój pierwszy z masą upiekłam rok temu na chrzest córeczki ale stanowczo nie nadaje się do wklejenia
icon_razz.gif

Mam pytanko, znajoma poprosiła mnie o tort dla synka na urodzinki w przedszkolu. Tort ma być pokryty masą i tutaj jej ogromna prośba żeby zawierał jak najwięcej dzieciaczkowych atrakcji typu żelki itp... Błagam podpowiedzcie coś
gruebel_2.gif

I kolejna prośba tort ma być (zygzak, kubuś lub dinusie) tematyka do wyboru

Z góry dziękuję i wybaczcie jeśli zasypię Was dodatkowymi pytaniami

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
kiniaaa @ 26 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435786cześć dziewczyny
icon_smile.gif

Jestem tutaj nowa i przyznam szczerze że nadziwić się nie mogę waszym arcydziełom
icon_smile.gif

Co jeden torcik to piękniejszy.
Ja swój pierwszy z masą upiekłam rok temu na chrzest córeczki ale stanowczo nie nadaje się do wklejenia
icon_razz.gif

Mam pytanko, znajoma poprosiła mnie o tort dla synka na urodzinki w przedszkolu. Tort ma być pokryty masą i tutaj jej ogromna prośba żeby zawierał jak najwięcej dzieciaczkowych atrakcji typu żelki itp... Błagam podpowiedzcie coś
gruebel_2.gif

I kolejna prośba tort ma być (zygzak, kubuś lub dinusie) tematyka do wyboru

Z góry dziękuję i wybaczcie jeśli zasypię Was dodatkowymi pytaniami
witaj kinia, mi się wyświetlił kosz trzymany przez te kubusie i dinusiue wypełniony słpdyczami (prawdziwymi). Dodatkowo do niektórych mas do przełożenia tortu można dosypać żelki lub m&m-sy (czytałam przepisy) ale sama tego nie robiłam, moze ktoś się wypowie kto takie coś praktykował - w czym te łakocie się nei będa rozpuszczać. (wiem że raz koleżanka chciała upiec sernik z m&msami no i klapa, musiała je czym prędzej wyławiać bo puściły farbę :D )

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
o.laz @ 26 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435790witaj kinia, mi się wyświetlił kosz trzymany przez te kubusie i dinusiue wypełniony słpdyczami (prawdziwymi). Dodatkowo do niektórych mas do przełożenia tortu można dosypać żelki lub m&m-sy (czytałam przepisy) ale sama tego nie robiłam, moze ktoś się wypowie kto takie coś praktykował - w czym te łakocie się nei będa rozpuszczać. (wiem że raz koleżanka chciała upiec sernik z m&msami no i klapa, musiała je czym prędzej wyławiać bo puściły farbę :D )
dzięki, zawsze to już jakiś pomysł do przedyskutowania
icon_smile.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
dziewczyny znajoma chce tort księżniczki disneya. Nie bardzo mi sie uśmiecha lepienie tych figurek. Ale jej wnusia chce księżniczki. Zrobiłabym jakiś zamek, kwiaty itp, ale co z tymi lalami??? Może wy mi podrzucicie jakiś pomysł, żeby się nie umordować z lepieniem a efekt był. Proooszę!!!!!! Lepienie figurek to robota na 3 długie wieczory jak dla mnie!!!! Pomóżcie!

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Jeśli to coś pomoże to ja często wzoruję się na zabawkach moich dzieciaczków - małych figurkach zwierzątek itp, zabawkach z jajka niespodzianki i innych. Wystarczy owinąć folią spożywczą i odbić zarys a nawet całą figurkę w masie - później tylko dobrać odpowiednie kolorki
icon_smile.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Myślałam że na chwilkę odpocznę od tortów a tu nic z tego
fiesgrins.gif
Moje pociechy już się upomniały o tort na Dzień Dziecka.Pomyślałam o wspólnym tylko nie mam żadnego pomysłu jak to połączyć
gruebel_2.gif
Syn ma 10 lat a córka to już 18 -letnia pannica .Może coś mi podpowiecie. Co kilka głów pomysli to nie jedna
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Marta12 @ 27 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1435840Dość ciekawy pomysł
daumen.gif
Tylko jak zrobić te odciski klocków ,może od zwykłych klocków lego? dzięki za pomysł
wink.gif
Klocek: prostokąt wycięty z grubiej rozwałkowanej masy + wypustki wycięte słomką do napojów i przyklejone.
W zależności jak duże klocki chcesz to słomki też mają różne średnice. Powodzenia
wink.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jak zwykle same cuda
icon_smile.gif

A to mój na Dzień Matki, co prawda nie jest z masy cukrowej ale literki są z masy :
icon_mrgreen.gif

P1120167__Large_.JPG

Załączniki

• P1120167__Large_.JPG
    P1120167__Large_.JPG
    89.8 KB · Wyświetleń: 0

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
muszę oblać tort czekoladą, wiem, że to nie ten wątek, ale może ktoś mnie dobrze p9okieruje?? ma być ładnie i równo :D może po prostu polewą kupną gęstniejącą? czekolada chyba nie będzie chciała się kroić?

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
Moze ta polewa z przepisu Cinki wydaje sie super no i nie bedzie sie lamac
icon_smile.gif

Cinka @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435143Polewa kakaowa z żelatyną:

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.

Pokaż załącznik 5291

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy