Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malwinnnka

Member
Lis 3, 2011
136
0
0
kiniaaa @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436448dziewczyny macie jakieś namiary na stronkę z opisem jak ulepić figurki zygzaka i złomka?
Proszę bardzo
icon_razz.gif
ZŁOMEK http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2547
ZYGZAK http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2895
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
mysia26 @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436473Witam,jestem tutaj nowa i nie wiem czy się w tym wszystkim połapie. Od paru dni śledzę różne wpisy. Te piękne torty itd. Najbardziej interesują mnie masy (maślana,cukrowa-te znam i robię- natomiast ta cmc ????)-więc uśmiecham się do ciebie JAM i proszę o podpowiedź co to jest ta masa jak się ją robi-albo proszę o padanie linka bo szukanie dla mnie różnych rzeczy tutaj to póki co nie lada wyzwanie.
Za odp. będę wdzięczna
Mysia witaj, ja też jestem nowa na forum . Niewiele jeszcze wiem. Zaczęłam od przeczytania całego tematu od pierwszej strony i spisywania interesujących mnie przepisów.
tutaj jest pierwszy przepis https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1095564
Zmodyfikowany przez Vanilka https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1414787
ta masa do kwiatów https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1424307
i ten który dziś robiłam z CMC ( zamiast tylo powder) http://www.wielkiezarcie.com/article48972.html
Mam nadzieje, że pomogłam i zapraszam do lektury bo warto
icon_smile.gif
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
JAM współczuję Ci mam to samo ,tak mnie bolą nadgarstki od wyrabiania masy cukrowej, że prawie całą niedzielę przepłakałam ,ale mam zrobiony zapas jakby cos wypadło
icon_mrgreen.gif
Jeszcze pytanko o CMC. Które kupujesz żeby było dobre ,bo ja kupiłam na Allegro i spróbowałam dodać do masy ,okazało się ,że w masie pozostały takie nieładne kropeczki .Chyba to się nie rozpuściło i masa wylądowała w koszu
baa.gif
,to moje CMC to nie jest całkie miałkie i wygląda jak żelatyna ,to ma tak wyglądać czy inaczej
gruebel_2.gif
pozdrawiam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0



hej, poza tym zrobiłam ten tort czekoladowy i ogólnie klapa
icon_smile.gif
Tzn. wyszedł ładny, pachnący, zrobiłam kokardę z czekolady, ułożyłam truskawki zamoczone w połowie czekoladą. Ale jednak tafli nie udało mi się zrobić. Niestety nie mam zdjęcia, ponieważ dziś go kończyłam i od razu musiałam zawieźć do restauracji i nie miałam kiedy, bo było już późno. Także byłam tak zadowolona w połowie
icon_smile.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Marta12 @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436530JAM współczuję Ci mam to samo ,tak mnie bolą nadgarstki od wyrabiania masy cukrowej, że prawie całą niedzielę przepłakałam ,ale mam zrobiony zapas jakby cos wypadło
icon_mrgreen.gif
Jeszcze pytanko o CMC. Które kupujesz żeby było dobre ,bo ja kupiłam na Allegro i spróbowałam dodać do masy ,okazało się ,że w masie pozostały takie nieładne kropeczki .Chyba to się nie rozpuściło i masa wylądowała w koszu
baa.gif
,to moje CMC to nie jest całkie miałkie i wygląda jak żelatyna ,to ma tak wyglądać czy inaczej
gruebel_2.gif
pozdrawiam.
Mój proszek jest idealnie miałki, przesypuję go z cukrem pudrem i razem dodaje do reszty. Nie pamiętam u kogo kupowałam, też na allegro miał bardzo tanio i dużą ilość. Trochę sie bałam że to jakiś pic, ale okazało się naprawdę świetne.
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Nie robiłam nigdy z tego dekoracji ale czytałam, że tą mase można bardzo cieniutko wałkowac i robic różne dekoracje mi najbardziej zależy na dekoracjach z kwiatów mam na ich punkcie bzika
pinggrins.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
ola_wroclaw @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436554no i fajna jest ta masa z cmc (tylo) do kwiatów? Nigdy jej nie robiłam. Ona się zachwuje podobnie jak cukrowa?
Jest bardziej gumowa i miękka. Każdy płatek róży trzeba podsuszyć przed doklejeniem. Dłużej schnie, więc nieco większe elementy obkładam by nie straciły kształtu.Ale są gładsze nie mają popękanej powierzchni. Do szybkich dekoracji "na już" moim zdaniem nie bardzo. Chyba że ktoś ma wprawę. Ja ćwiczę i testuje co do czego lepiej się nadaje. Więc też doświadczenia nie mam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lut 21, 2012
320
0
0
o.laz @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436409i od tego jak często się tortuje imho. gdybym robiła tyle tortów co czarnowodzianka to wolałabym wydać 3 razy więcej i mieć matę do wielokrotnego wykorzystania. no może 4 razy węcej licząc tą jakąś specjalną masę.
no ale każdy kombinuje po swojemu :D
na początek szanowna kolezanko potrzebna mi taka do muffinek
 

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
malwinnnka @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436481Proszę bardzo
icon_razz.gif
ZŁOMEK http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2547
ZYGZAK http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=2895
dziękuję kochana zaraz zabieram się do pracy żeby poćwiczyć
icon_smile.gif


A powiedzcie czy znalazłyście gdzieś Francesco albo Agenta z carsów?

I jeszcze jedno pytanko, z tego co czytam wasze wpisy na forum zrozumiałam że do tortów dajecie masy z bitej śmietany, czt tak?
gruebel_2.gif
 

mysia26

Member
Maj 23, 2013
12
0
0
JAM @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436496Mysia witaj, ja też jestem nowa na forum . Niewiele jeszcze wiem. Zaczęłam od przeczytania całego tematu od pierwszej strony i spisywania interesujących mnie przepisów.
tutaj jest pierwszy przepis https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1095564
Zmodyfikowany przez Vanilka https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1414787
ta masa do kwiatów https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1424307
i ten który dziś robiłam z CMC ( zamiast tylo powder) http://www.wielkiezarcie.com/article48972.html
Mam nadzieje, że pomogłam i zapraszam do lektury bo warto
icon_smile.gif
JAM
dziękuję za odpowiedź, masz rację trzeba wszystko dokładnie przeczytać, tylko niestety nie mam aż tak dużo czasu,ale pomału przeczytam wszystko.Wasze torty są przepiękne.Mam nadzieję,że i ja kiedyś wstawię swoje.
 

mysia26

Member
Maj 23, 2013
12
0
0
ola_wroclaw @ 28 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1436541hej, poza tym zrobiłam ten tort czekoladowy i ogólnie klapa
icon_smile.gif
Tzn. wyszedł ładny, pachnący, zrobiłam kokardę z czekolady, ułożyłam truskawki zamoczone w połowie czekoladą. Ale jednak tafli nie udało mi się zrobić. Niestety nie mam zdjęcia, ponieważ dziś go kończyłam i od razu musiałam zawieźć do restauracji i nie miałam kiedy, bo było już późno. Także byłam tak zadowolona w połowie
icon_smile.gif
przepiękny,a te kolory tzn.takie intensywne to dzięki czemu?ja jak barwię mase to nie są aż tak "kolorowe"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Dzisiaj chwilka relaksu pogoda okropna
cry_1.gif
więc sobie przeglądam to nasze forum i zauważyłam że nam gdzieś niektóre dziewczyny zaginęły np. Vanilka .Hej dziewczyny nie śpijcie
sleep.gif
pobudka !!!
mysia26
ola _wroclaw to szczęściara bo ma( o ile zapamiętałam ) aerograf i dlatego jej kolory sa takie wyraźne
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Dzięki dziewczyny są super ale dla mnie to ,,wyższa szkoła jazdy'' jeszcze takich nie potrafiłabym zrobić
icon_mrgreen.gif

Trochę pokombinowałam od butów córki zrobiłam od środka obrys i zmniejszyłam trochę .Teraz się suszy na wałku od ciasta ,jak podeschnie to będę dalej kombinować
icon_mrgreen.gif
wink.gif
A na takich prawdziwych trzeba umieć chodzić ja bym nie mogła.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy