czarnowodzianka
Member
- Lut 21, 2012
- 320
- 0
- 0
Sylwia1978 @ 26 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1463638no zaszalałaś asiullka ,a widzę że jest tu na torcie ozdobna tasiemka co miałaś na swoim torcie weselnym gdzie można taką kupić
tasiemkę kupiłam na metry na allegro
siwa @ 27 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1463931witajcie
wciaz czytam i czytam ucze sie powoli
ostatnio zrobilam swojego pierwszego torta pokrytego masa niestety cos poszlo nie tak![]()
pomozcie prosze na pewno po wygladzie bedziecie wiedzialy o co chodzi z ta moja masa ?![]()
co zrobilam nie tak ? wasze sa gladkie piekne moja jakas pekająca![]()
Dziewczyny Wasze torty sa BOSKIE !!! WIELKI SZACUN DLA WAS !!!Najpierw się pod tym podpiszecudeńka !!!! zahir2006 Chrzcinowy Boski
czyściutki, gładziutki i kolorystycznie PPPpppiiiijjjjęęęękkkknnnyyy![]()
![]()
Kasia19 Georg prosto z bajki !!! miałaś instrukcję jak robić?
Siwa czy koło jest malowane? czy masa barwiona przed obłożeniem? Jest mozliwe że masa zareagowała z barwnikiem, ostatnio ja miałam tak przy czerwonym barwniku. Jak za dużo "parcieją" rozwarstwiają się bo to nie wygląda na pękanie tylko "gnicie"![]()
Czy podobnie się zrobiło z Twoją masą ?
kasia19 @ 28 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1464029Jam przeszukałam chyba cały internet i nie znalazłam tutka jak zrobic Georga , więc patrzylam na zdjęcie i robiłam , i kleiłam aż ulepiłamz drugim było już trochę szybciej
Wyszedł Ci na prawdę śliczny![]()
U mnie tez bardzo często zdjęcie jest najlepszą pomocą dydaktyczną , zawsze udaje się cos odtworzyć.... no może raz z lepszym raz z gorszym skutkiem![]()
Siwa tak jak pisze JAM, często przyczyna jest barwnik i myślę, że to jest to, czasami zbyt dużo cukru pudru a czasami tez masa dziwnie pęka kiedy jest za słabo wyrobiona-ogrzana ale każde pęknięcia wyglądają inaczej.
siwa @ 28 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1464045witajcie
JAM tak wlasnie wygladala moja masatak sie zaczelo robic po dodaniu barwnika![]()
czyli co za duzo go czy jakis mam zly barwnik ?Mialas barwnik w proszku czy w żelu? Do barwienia na intensywny kolor lepsze są proszkowe, żelowe bardzo rozrzedzają masę.
Najlepiej dodawać barwnik na etapie rozgrzewania żelatyny. Nie tylko lepiej się taką masę robi ale i kolor jest intensywniejszy. Z tym, że zauważyłam że dodając barwnik na tym etapie trzeba dodać mniej cukru pudru, po prostu masa nie przyjmuje całej porcji i tez zaczyna się kruszyć.
siwa @ 28 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1464067kochane jestescie dziekuje za pomoc![]()
mialam barwnik w proszku ale moze za duzo dodalam alkoholu ?![]()
nie wiedzialam ze moge dodac barwnik na etapie rozpuszczania zelatyny![]()
teraz bede robic torta na wieczor panienski chce zrobic peniska![]()
![]()
![]()
ale strasznie boje sie masy kurde opona poszarpana to ok ale penis poszarpany nie bedzie ciekawy![]()
a prosze podpowiedzcie mi jaka masa maslana nakladacie na torta pod cukrowa ja zrobilam ostatnio okrylam torta kurde w szpary powchodzilo tego masla za duzo pozniej bylo niezbyt wlozylam taki okryty masa maslana do lodowki a pozniej bylo tak twarde ze mialam problem z nalozeniem cukrowej. prosze podpowiedzcie jak wy to robicie pokolei i gdzie moge znalezc najlepsza mase maślaną ?pod samą masę ja daje tylko masło, cukier puder i z łyżkę lub dwie soku z cytryny lub limonki, po otynkowaniu wkładam do lodówki żeby własnie było twarde, jak cos jest nie bardzo rowne to poprawiam i znowu do lodówki ..... dopiero pokrywam masą - dobrze wyrobioną, jak masz problem to może pokrywaj troche grubszą warstwą masy a dojdziesz do wprawy ..
marioletta @ 28 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1464094pod samą masę ja daje tylko masło, cukier puder i z łyżkę lub dwie soku z cytryny lub limonki, po otynkowaniu wkładam do lodówki żeby własnie było twarde, jak cos jest nie bardzo rowne to poprawiam i znowu do lodówki ..... dopiero pokrywam masą - dobrze wyrobioną, jak masz problem to może pokrywaj troche grubszą warstwą masy a dojdziesz do wprawy ..a czym sie różnii taka masa :masło.cukier,cytryna od :masło ,cukier,mleko?
marioletta @ 28 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1464094pod samą masę ja daje tylko masło, cukier puder i z łyżkę lub dwie soku z cytryny lub limonki, po otynkowaniu wkładam do lodówki żeby własnie było twarde, jak cos jest nie bardzo rowne to poprawiam i znowu do lodówki ..... dopiero pokrywam masą - dobrze wyrobioną, jak masz problem to może pokrywaj troche grubszą warstwą masy a dojdziesz do wprawy ..a prosze mi podpowiedziec ile masla i cukru pudru ?
a wiec masa maslaną smaruje rowno tort aaaaaaaa
a ja posmarowalam tak byle jak
a po wyjeciu z lodowki kiedy maslana jest twarda to na taka twarda nakladam mase cukrowa czy jakos inaczej ?
przepraszam ze takie pytania zadaje musze sie brac za robote a tu tyle jest watkow tematow wpisow ze ciezko jest znalezc to czego sie chce![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.