Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Judyta050 @ 28 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464096a czym sie różnii taka masa :masło.cukier,cytryna od :masło ,cukier,mleko?
na pewno smakiem
icon_wink.gif
ale też "twardością" , ostatnim patentem jest mieszanie masła( masło+cukie+trochę cytryny) z resztkami biszkopta tak 1/1 .(100g masła 100g ciasta) taka papka bo tak należało by to nazwać
icon_razz.gif
taka papka ma zupełnie inny smak jak samo masło, lepsza do przełknięcia. Można wciskać w szczeliny, dosłownie tynkować na gładko. Łatwiejsza do wygładzenia nawet skomplikowanych kształtów. Jak już schłodzona, można poprawić mokrymi rękami ewentualne nierówności. Twardsza przy nakładaniu masy , nie jest tak podatna na wgniecenia przy obkładaniu. Ogólnie ja jestem zadowolona z rezultatów takiego tynkowania
icon_smile.gif
Siwa duże znaczenie ma "tynkowanie" jak ładnie równiutko to i masa cukrowa lepiej się układa, można wygłaskać idealną linie. Co do składu czy ilości cukru w maśle to każdy robi indywidualnie do smaku.

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Judyta050 @ 28 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464096a czym sie różnii taka masa :masło.cukier,cytryna od :masło ,cukier,mleko?
smakiem i masa z mlekiem jest bardzie "miękka"

siwa @ 28 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464104a prosze mi podpowiedziec ile masla i cukru pudru ?
a wiec masa maslaną smaruje rowno tort aaaaaaaa
a ja posmarowalam tak byle jak
a po wyjeciu z lodowki kiedy maslana jest twarda to na taka twarda nakladam mase cukrowa czy jakos inaczej ?
przepraszam ze takie pytania zadaje musze sie brac za robote a tu tyle jest watkow tematow wpisow ze ciezko jest znalezc to czego sie chce
icon_sad.gif
ja daje "ma oko" miksuję na puch kostke masła i po trochu cukru pudru sok z cytryny ... próbuje po prostu czy jest juz słodkie ...
masa maślaną jak najbardziej idealnie trzeba wysmarować bo inaczej wszystko widać na cukrowej, wieksze nierówności to nawet pod grubsza warstwą wyjdą

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
dziekuje bardzo za pomoc
icon_smile.gif

dzisiaj pieke biszkopta i zrobie sobie mase cukrową
icon_smile.gif

a jutro bede lepic peniska
icon_smile.gif
ciekawe jak mi wyjdzie
icon_smile.gif
trzymajcie kciuki
icon_smile.gif

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
Hej dziewczyny ja wczoraj lepilam peniska a moj mąż nie mogl oczu oderwac,
to ja mialam niezly ubaw hehehehhe
nie wiem czy bedzie dobrze wygladac cos nie moglam sie skupic przy formowaniu
icon_smile.gif

dzisiaj reszta pracy
icon_smile.gif
icon_smile.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
A to ostatni ponieważ zaczynam swój wyczekiwany urlop
icon_smile.gif
będe was obserwować moje drogie panie i napewno odezwę sie za miesiąc buziaczki

Załączniki

• DSCN5137.JPG
    DSCN5137.JPG
    123.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Jo_anna1 @ 29 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464419nooo przecież nie będziemy mówić o tym samym co faceci
icon_mrgreen.gif
Czytałam kiedyś, że faceci tylko o jednym a kobiety .... o tym samym
icon_razz.gif

Mój powiedział ze nawet da sie silikonem zalać bo to będzie niezły HardCore ;) a tak serio to już są formy silikonowe, ktoś wpadł na pomysł z wibratora odcisnąć
icon_razz.gif
(bo forma długo schnie to trudno by było modela tak długo "podtrzymać"
icon_wink.gif

AniaCz

Member
Sie 29, 2013
9
0
1
Witam was dziewczyny przeglądam forum od jakiegoś czasu bo chce zrobić tort na drugie urodziny córki właśnie z masą cukrową i powiem wam że zachwycacie mnie tymi tortami są boskie przepiękne i pomyśleć że ja bym zadowolona z mojego pierwszego w życiu tortu z masą cukrową który robiłam na roczek córki. A teraz widzę że przy waszych cudach on nawet stanąć nie może masa mi się rwała krem wyłaził w przerwaniach i wszystko było takie niedopracowane i nierówne
icon_sad.gif
teraz zakupiłam sobie szpatułki z nożykiem więc mam nadzieję że tort będzie ładniejszy. Bardzo bym chciała choć w połowie mieć taki talent jak wy. Z każdą kolejną stroną zachwycacie mnie coraz bardziej
icon_smile.gif
Mam tylko pytanie co do masy cukrowej czy któraś z was próbowała pracować na takiej masie z gliceryną spożywczą i syropem glukozowym którą się gotuje a potem przez osiem godzin schładza w lodówce? Będę wdzięczna za odpowiedź bo moja poprzednia masa się rwała i nie była elastyczna a wiadomo zależy mi właśnie na tej elastyczności masy a przepisów jest mnóstwo.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
AniaCz @ 30 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464543Witam was dziewczyny przeglądam forum od jakiegoś czasu bo chce zrobić tort na drugie urodziny córki właśnie z masą cukrową i powiem wam że zachwycacie mnie tymi tortami są boskie przepiękne i pomyśleć że ja bym zadowolona z mojego pierwszego w życiu tortu z masą cukrową który robiłam na roczek córki. A teraz widzę że przy waszych cudach on nawet stanąć nie może masa mi się rwała krem wyłaził w przerwaniach i wszystko było takie niedopracowane i nierówne
icon_sad.gif
teraz zakupiłam sobie szpatułki z nożykiem więc mam nadzieję że tort będzie ładniejszy. Bardzo bym chciała choć w połowie mieć taki talent jak wy. Z każdą kolejną stroną zachwycacie mnie coraz bardziej
icon_smile.gif
Mam tylko pytanie co do masy cukrowej czy któraś z was próbowała pracować na takiej masie z gliceryną spożywczą i syropem glukozowym którą się gotuje a potem przez osiem godzin schładza w lodówce? Będę wdzięczna za odpowiedź bo moja poprzednia masa się rwała i nie była elastyczna a wiadomo zależy mi właśnie na tej elastyczności masy a przepisów jest mnóstwo.
Witaj AniaCz Sposób przygotowania masy , taki klasyczny pojawia się kilka razy w temacie. Dodatek gliceryny czy CMC jest kwestią indywidualną. Nie słyszałam o gotowaniu glukozy
gruebel_2.gif
wręcz przeciwnie wiele słyszałam o podgrzewaniu ale niedopuszczeniu do gotowania. Co do kremu wyłażącego to juz kwestia schłodzenia ciasta i starannego "otynkowania" go masą maślaną. Jestem pewna że po przeczytaniu całości tematu od 1 strony dowiesz się o masie prawie wszystkiego
icon_razz.gif
w każdym bądź razie ja tak zaczynałam(zmusili mnie)
icon_wink.gif
i życzę powodzenia w tortowaniu
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Myślę, że fajnie
lecker.gif

ja nie owijałabym penisa odrębnym kawałkiem masy tylko zrobiłabym nacięcie po środku majtek(albo majtki z dwóch części masy) żeby wystawał i dopiero tym bym przysłaniała, zostawiając nawet majtkowe zmarszczenia. Ale to tylko moja wizja.
icon_mrgreen.gif

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
Jo_anna1 @ 30 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1464570Myślę, że fajnie
lecker.gif

ja nie owijałabym penisa odrębnym kawałkiem masy tylko zrobiłabym nacięcie po środku majtek(albo majtki z dwóch części masy) żeby wystawał i dopiero tym bym przysłaniała, zostawiając nawet majtkowe zmarszczenia. Ale to tylko moja wizja.
icon_mrgreen.gif
Joanno ty jestes mistrzynią !!! dziekuje za rade
icon_smile.gif
na pewno tak zrobie nastepnym razem,
teraz nie wiedzialam jak sie do tego zabrac wogole mialam tez problem z owinieciem peniska , masakra
icon_sad.gif

ale jak na drugie podejscie z masą to chyba to owijanie moze jakos przejdzie
icon_smile.gif

wiem ze musze jeszcze duzo ćwiczyc
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy