Judyta050 @ 15 Jan 2014 napisał:
Judyta050 @ 15 Jan 2014 napisał:
fabia1 @ 15 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1498077a z jakiej wersji ?Z wersji swojej własnej
na 2 porcje:
140ml wody
8 łyżeczek żelatyny
80g. glukozy w proszku
4łyzeczki margaryny
2 płaskie łyzeczki gliceryny spożywczej
1,40kg. cukru pudru
Judyta050 @ 15 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1498183Z wersji swojej własnej
na 2 porcje:
140ml wody
8 łyżeczek żelatyny
80g. glukozy w proszku
4łyzeczki margaryny
2 płaskie łyzeczki gliceryny spożywczej
1,40kg. cukru pudrubardzo dziękuje muszę wypróbować![]()
fabia1 @ 15 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1498185bardzo dziękuje muszę wypróbować
do masy na figurki daję łyżeczkę glicerynymasa jest najlepsza kolejnego dnia.
Judyta050 @ 16 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1498191Czy są tu jakieś dziewczyny z Bydgoszczy??hej jestem z okolic bydgoszczyw sumie połowa rodzinki mieszka w Bydzi![]()
![]()
Judyta050 @ 29 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1492650Każdym kremem możesz przełożyć tort nawet takim na bazie bitej śmietany lecz warunkiem jest to, że musisz obsmarować cały już złożony tort kremem maślanym, w sadz na trochę do lodówki aby sie schłodził i w tedy spokojnie możesz obłożyć tort masą cukrową. Oczka możesz przyklecić pomagając sobie wykałaczką.Wszystkie elemonty możesz prezyklejać na wode,wode z cukrem... A jako stelaż możesz użyć patyczka od szaszłyków,wykałaczki.... Powodzenia w tortowaniu i nie poddawaj sie początki zawsze są trudne
dziękuje za radyjuz 3 tort z ptakami tworze i masy różne stosuje. Najlepiej mi sie na razie budyniowa spawdza - raz z brzoskwiniami, raz z malinami
![]()
anmatorka @ 15 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=14979015 jaj
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić, nadal ubijając dodawać stopniowo cukier. Dodać zółtka, chwilę ubijać. Na koniec mąka z kakao - wymieszać łyżką. To są proporcje na formę o średnicy 20 cm. Na dużą formę (28 cm biorę dwie porcje). Na formę 23-25 cm robię z 8 jaj. Biszkopt wyrasta napradę wysoki i jest bardzo dobry w smaku.Biszkopt się udałale spróbowałam też biszkopt z budyniem czekoladowym i powiem że wyszedł wyższy![]()
![]()
Demolka @ 20 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1499497Mam pytanie do osób,które posiadają silikonową foremkę do sznuru pereł-jak się jej używa?masę po włożeniu do tej foremki od razu się wyciąga czy, ona musi tężęć trochę w lodówce? a jak już z tej lodówki się ją wyciągnie to da się ładnie ten gotowy sznur pereł formować???chyba nie bo masa będzie się kruszyła,prawda?(wiecie chodzi mi o takie łuki)
Zastanawiam się nad zakupem tej formy (a to spory koszt niestety) bo marzą mi się takie boki tortu z kaskadami pereł,ale nie wiem jak to się sprawdza![]()
Ogólnie to używacie tej formy?bo jakoś tortów z tymi ozdobami u was nie widziałam raczej
Z góry dzięki za odpowiedzi
Silikonowe formy do pereł sprawdzają się bardzo dobrze. Musisz tylko masę trochę posypać skrobią. Wnętrze formy tez. Dobrze wypełnij formę a nadmiar masy odetnij ... ja to robię szpatułką nie nożem. Bardzo łatwo jest wyjąć perły. Nie ma potrzeby wkładać do lodówki.
Natomiast odradzam formy plastikowe... takie składane. Ja z nimi sobie nie radzę. Kupiłam na początku bo tańsza ... no i wylądowała w koszu. Tyle zaoszczędziłam![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.