Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
jak dla mnie też super! Jak robisz, że masa jest taka błyszcząca?
icon_smile.gif
ja nie potrafię pozbyć się mąki :/

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzięki za pocieszenie
icon_wink.gif

zaraz koleżanka przyjdzie odebrać, zobaczymy co orzeknie.
A do nabłyszczania ja od dawna już używam zwykłej wody, pędzluję po prostu cały tort, albo to co chcę nabłyszczyć. ( smarowanie alkoholem, jak ktoś mi kiedyś radził, nie zadowoliło mnie)

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
BeataSz torcik piękny a kucyki cudne, nie wiem co Ty od nich chcesz
icon_smile.gif

Zebys zobaczyła moje które robiłam to dopiero była rorażka, nawet zdjęcia nie wstawiałam...

A to mój wymęczony tort motyl -rusałka pawik - pierwszy raz malowałam wiec prosze o wyrozumiałosc.
Troche mi proporcje uciekły ale mogło byc gorzej
icon_mrgreen.gif

Rusa_ka_pawik1.JPG Rusa_ka_pawik2.JPG

Załączniki

• Rusa_ka_pawik1.JPG
    Rusa_ka_pawik1.JPG
    64.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Rusa_ka_pawik2.JPG
    Rusa_ka_pawik2.JPG
    67.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Goma, pięknie sobie poradziłaś. Brawo za ładne obłożenie na zgięciach, ładne malowanie i za całokształt
icon_smile.gif

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
Motyl pierwsza klasa. Zobaczymy czy też pierwsze malowanie też mi tak ładnie wyjdzie. Bardzo was proszę o poradę. Może którejś z was też się to przytrafiło.Zrobiłam masę budyniową{budyń z masłem ucierany}Przełpżyłam tort i obsmarowałam tą samą masą,na to cukrowa masa.Po 2 godz zaczęło wyciekać spod masy.No i rozpacz.Zdjełam cukrowa powłokę i się okazało że masa budyniowa się rozpuściła.Delikatnie wytarłam posmarowałam masłem ,obłożyłam drugi raz i czekam. No ale dlaczego się rozpuściło przecież to nie śmietana? No i wcześniej taką samą masą przekładałam torty.Nie mam pojęcia.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Dziękuje za miłe słowa, bardzo duzo dla mnie znaczą Wasze pochwały
bussi.gif

Ale co sie stresu przy tym torcie "najadłam" to moje
icon_smile.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Goma tort przepiękny ,dla mnie bomba:)( gratuluję:)

Marlena52 z tego co ja się orientuję to tylko powinno się dawać masę maślaną pod lukier, inaczej mogą dziać się takie przygody jak Twoja. Ja nie eksperymentuję i zawsze robię maślaną i jest ok:)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jeśli tort przekładam masą budyniową, to i wierzch też nią smaruję, jest ok i masa cukrowa się nie rozpuszcza. Owszem, kiedyś mi wyciekało spod tortu, ale to tylko dlatego, że za dużo nasączyłam biszkopt...

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
BeataSz @ 16 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1510605jeśli tort przekładam masą budyniową, to i wierzch też nią smaruję, jest ok i masa cukrowa się nie rozpuszcza. Owszem, kiedyś mi wyciekało spod tortu, ale to tylko dlatego, że za dużo nasączyłam biszkopt...
Ja już więcej nie będę ryzykować. Wolę tym masłem obsmarować i mieć spokój. Ale tort w końcu się udał.
wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
BeataSz @ 16 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1510605jeśli tort przekładam masą budyniową, to i wierzch też nią smaruję, jest ok i masa cukrowa się nie rozpuszcza. Owszem, kiedyś mi wyciekało spod tortu, ale to tylko dlatego, że za dużo nasączyłam biszkopt...
Też tak robię, maślanej masy nawet w symbolicznych ilościach nie znoszę, więc nie stosuję - nigdy nic mi nie popłynęło. Masa budyniowa po zastygnięciu w lodówce jest sztywna, do krojenia, więc nie rozumiem jak mogła się rozpuścić
gruebel_2.gif

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
Cinka @ 16 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1510713Też tak robię, maślanej masy nawet w symbolicznych ilościach nie znoszę, więc nie stosuję - nigdy nic mi nie popłynęło. Masa budyniowa po zastygnięciu w lodówce jest sztywna, do krojenia, więc nie rozumiem jak mogła się rozpuścić
gruebel_2.gif
Ja też nie rozumiem przecież robię tory z tą masą i nigdy nic się nie działo . Co więcej zostalo mi trochę samej masy i jest sztywna i pyszna . Ale ta tak się rozpuscila że masę cukrową zdjelam w calosci z tortu a pod spodem mokro .

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To ja - jak i Beata - stawiałabym na to że nasączenie tortu pociekło, bo skoro masa cukrowa w całości i budyniowa sztywna to skąd woda
gruebel_2.gif
dziwne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy